lauantai 23. toukokuuta 2015

Mouhijärven kirkko

Joskus kirkkoa kuvatessa tuntee niin sanotusti olevansa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ja joskus sitten juuri päinvastoin. Niin kävi tämän Mouhijärven kirkon kohdalla, jolloin kuvaushetkellä aurinko paistoi täysin väärästä suunnasta. Tosin kuvien katastrofaalinen tilanne valkeni lopullisesti vasta kotona isolla ruudulla. Kuvankäsittelyllä vähän sain tilannetta paranneltua, mutta kovin keskinkertaiseksi kokonaisuus silti jäi. Kuitenkaan en usko, että uutta kuvausreissua tulee kovinkaan pian, monta kirkkoa kun on vielä täysin kuvaamatta... Mennään siis näillä ja leikitään, että tämä parin vuoden takainen kuva on peräisin 60-luvulta. :) Ehkä retroajattelu tässä toimii, joten käydäänpä sitten itse asiaan.

Mouhijärvi on entinen kunta Pirkanmaalla. Vuoden 2009 alusta syntyneessä Vammalan, Äetsän ja Mouhijärven muodostamasta uudesta kunnasta tuli nimeltään Sastamala. Liitoksen myötä syntyi uusi Sastamalan seurakunta, jossa on kokonaista yksitoista kirkkoa. Mouhijärven kirkko on yksi näistä.

Tämän vuonna 1858 valmistuneen myöhäisempireä edustavan punatiilikirkon suunnitteli arkkitehti P. J. Gylich. Sama arkkitehti on piirtänyt myös seurakunnan pääkirkon, blogissani jo aiemmin esitellyn Tyrvään kirkon. Vaikka se kirkko on huomattavasti suurempi, on yhtymäkohtia silti näiden kahden kirkon kesken paljon. Valmistumisajankohtakin on sama vuosikymmen.

Mäellä sijaitseva kirkko korkeine torneineen näyttää ympäristössään vielä suuremmalta, kuin mitä se itse asiassa onkaan. Muodoltaan se on päätytornillinen sisäviisteinen ristikirkko

Sisällä kirkossa on Kristusta ristillä esittävä alttaritaulu vuodelta 1918. Sen on maalannut Felix Frang.
Urut ovat Kangasalan urkutehtaan tuotantoa vuodelta 1969 ja niissä on 29 äänikertaa.

Kirkkoa kannattaa käydä katsomassa, jos tuolla päin liikkuu. Paikkakunnalta löytyy muutakin mielenkiintoista, joita voit katsoa esim. tästä.

Osoite: Kinkerikuja 3, Mouhijärvi, Sastamala


7 kommenttia:

 1. Ei mikään huono kuva, kun tarkoitus on esitellä kirkko.
  Tästä kirkosta tykkään, sen punatiiliverhoilu on kaunis. ja ulkomuotokin on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuit asian ytimeen tuossa ensimmäisessä lauseessa. Kirkko on kyllä ihan hieno. Kiitos Orvokki.

   Poista
 2. Kaunis ja ylvään oloinen kirkko! Olen itse huomannut, että kirkkojen kuvaaminen on melko haaseellista. Ovat niin isoja ja korkeita. Olet onnistunut hienosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkkojen kuvaamisen yksi suurimmista haasteista on saada geometriset vääristymät pois. Niitä tulee pakostakin kun rakennus on suuri ja usein kuitenkin se täytyy kuvata suht läheltä jos mielii saada mahdollisimman informatiivisen kuvan. Ainahan noita joutuu jälkeenpäin oikomaan kuvankäsittelyssä.

   Toinen on sitten sen mahdollisimman hyvän kuvakulman löytäminen juuri sillä hetkellä, milloin kirkon pihaan osuu. Usein aurinkokin paistaa väärästä suunnasta...

   Ja kolmas vaikeus on sitten se, että monesti kirkkojen ympärillä on puita, jotka rajoittavat kuvan ottamista oleellisesti.

   Mutta ei mahda mitään, aina ei voi onnistua ja näillä mennään. Kiitos Katinka.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kyllä, ja näitähän on monta muutakin. :) Kiitos Ronja.

   Poista
  2. Juu - kauniita kirkkoja löytyy joka puolella :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!