lauantai 31. tammikuuta 2015

Tottijärven kirkko

Minne sijoittaisit Tottijärven? No, se on Nokialla. Tottijärvi on siis yksi Nokian kylistä, siinä missä Sorva ja Siurokin. Viimeksi mainitusta löytyy oma kyläkirkkokin, samoin Tottijärveltä. Monesti kyläkirkkoja aikoinaan rakennettiin kyliin, joista välimatka pääkirkolle oli pitkä. Kulkuneuvoja kun oli harvassa. Luonnollisesti kylältä piti myös löytyä omaa aktiivisuutta ja varsinkin talkoohenkeä kirkon rakentamiseen. Niin ilmeisesti aikoinaan Tottijärvelläkin, jonne kohosi vuonna  1841 nykyinen, tyylillisesti myöhäisempireä edustava kirkkorakennus. Malliltaan se on torniton pitkäkirkko.

Kyläkirkoissa on paljon kansanmiesten suunnittelemia kirkkorakennuksia. Tämän tottijärven kirkon on piirtänyt ihan arkkitehti. Sen piirustukset teetettiin Intendenttikonttorissa, jossa sen suunnitteluun antoivat oman panoksensa arkkitehdit Engel, Arppe ja Gustavsson.

Kirkkoon käynti käy vanhan kiviaidan portin kautta. Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa. Istuinpaikkoja kirkossa on 380.

Tapuli edustaa vanhempaa rakennustyyliä kuin kirkko. Se rakennettiin alunperin edellisen, Tottijärven ensimmäisen, vuonna 1848 -puretun kirkon yhteyteen.

Osoite: Karukantie 4, Tottijärvi, Nokia14 kommenttia:

 1. Kyllä on kaunis ja romanttisen näköinen kirkko. Vanhassa kirkossa on aina enemmän jotienkin sielua ja näyttävyyttä. Monesti uudet kirkot ovat niin moderneja, että ne tuskin erottaa kerrostalosta =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tosin tämä poikkeaa melkoisesti tuosta perinteisestä linjasta, eikä siinä varsinaisesti ole oikein muuta "kirkkomaista" kuin nuo pyörökaari-ikkunat varsinkin, jos katsoo sivuprofiilista. Ja tietysti tapuli pihassa ja hautausmaa ympärillä. Mutta kaunis silti ja kauniissa maisemassa omassa rauhassaan. Kiitos kommentista Katinka.

   Poista
 2. Aivan ensi näkemältä tämä ei kovin kirkolta vaikuta.Tietysti hautausmaa kirkon edessä ei jätä tilaa arvailulle. Enpä olisi osannut Tottijärveäkään kartalle sijoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sinulle voisinkin vastata samoin kuin tuossa jo ehdin vastata Orvokille. Lukaisehan:) Kiitos kommentista, Aimarii.

   Poista
 3. Ei ihan heti kirkoksi huomaisi, ennemminkin kyläkouluksi tai kansantaloksi..Tottijärvi on kiva paikannimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, varsinkin jos olettaa, että pääsisäänkäynti olisi tuosta sivusiivestä vanhan maalaistalon tapaan, mistä se se ei kuitenkaan ole, vaan päädystä ja tuo siipi on sakasti.Kiitos kommentista, Orvokki.

   Poista
 4. Geweldig mooi deze houten kerken ,die moeten toch al heel oud zijn vooral de laatste dat is wel een heel speciale bouw maar heeft een prachtige uitstraling.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It is true. The last picture is the bell tower. It's in the shape of Finland lots of built in 1600-1700 centuries. Thank you comment, Bas

   Poista
 5. Schöne alte Kirche der Glockenturm ist klasse.

  Gruß
  Noke

  VastaaPoista
 6. Anteeksi tuli ruma typo kommentiin, joutaa kommenti pois. Saisinko tämän kommentin tilalle..

  En olisi osannut Tottijärvelle ilman opastustasi.

  Kauniin räväkän värinen on kirkko.
  Kodikas ja kutsuva, kuvailisin kirkkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään. Poistinkin jo tuon edellisen kommenttisi. Tuo kirkko oli/on ihan kaunis. Niin kuin oli sääkin kuvauspäivänä. :) Kiitos Liplatus.

   Poista
 7. Kaunis tapuli ja huomaa että se on eri aikakaudelta. Mielenkiintoinen kirkko, ei ollenkaan tyypillisen puukirkon näköinen. Mutta erilaisuutensa vuoski houkuttelee kurkistamaan sisään... Täytyykin pitää mielessä kun Nokialla päin käy. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon kirkkoon ei varmaan kovin helpolla pääse sisään muuten kuin tilaisuuksien aikana. Sen verran kuitenkin syrjässä oleva seurakunnan sivukirkko ja tilaisuuksiakaan siellä ei kovin paljon liene. Mutta ihan kaunis on tuo ulkoakin katseltaessa. Kiitos kommentista Ame.

   Poista

Kiitos kommentistasi!