lauantai 24. tammikuuta 2015

Larsmon (Luodon) kirkko

Lähes täysin maamme ruotsinkielisellä alueella Pohjanmaan rannikolla, kartalta katsoen hieman Kokkolan alapuolelta, löytyy Larsmon eli suomeksi Luodon kunta. Paikkakunta sijaitsee Pohjanlahden rannikkoalueella saaristossa ja sinne matkaaminen useiden siltojen kautta on eräänlainen eksoottinen kokemus. Larsmo on kaunista seutua, kuten nämä Pohjanmaan rannikkokunnat yleensäkin.Paikkakunnalla sijaitsee puukirkko, jossa on rakennustaiteellisesti jotain maamme yleisestä puukirkkokannasta poikkeavaa.

Näyttävä kirkko, vai mitä? Kun tarkemmin katsellaan niin huomaa, että se on tuo keskitorni, joka lisää valtavasti kirkon näyttävyyttä. Alaosa on itse asiassa melko perinteinen  viisteetön erivartinen ristikirkko. Istumapaikkoja kirkossa on 650.

Kirkko on kokenut  vuosisatojen saatossa hyvin vähän muutoksia ja on arvokas lisä maamme kirkkokannassa. Sen rakentaja on rakennusmestari ja kirkonrakentaja Jacob Rijf. Kirkko valmistui vuonna 1789. Sen esikuva on Tukholman Adolf Fredrikin kirkko.


Osoite: Fagernäsvägen 239, Luoto


15 kommenttia:

 1. On todella näyttävä ja kaunis kirkko! Minusta erittäin kuvauksellinen. Hieno kuva!

  VastaaPoista
 2. Ensisilmäyksen perusteella muistuttaa hieman Pudasjärven kirkkoa.
  Kaunis kirkko ja erityisen kauniit ikkunat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alaosa on aika lailla samanlainen, yläosasto sitten ihan jotain muuta. :) Kiitos Aimarii.

   Poista
 3. Prachtig z,on eigen stijl niet z,on eenheidsworst het is dan ook een geweldig mooie toren.

  VastaaPoista
 4. Kaunis kodikkaan näköinen kirkko. Se on yllättävän iso, vaikka vaikutelma kuvassa on pienempi, muoto sen tekee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuruus korostuu kuvassa hiukan paremmin, kun klikkaa suuremmaksi. Kiitos Liplatus. :)

   Poista
 5. Juu-u omalla tavallaan näyttävä, mutta olisikohan jossain vaiheessa maalausprojektia menneet piirustukset jonkin toisen kirkkoprojektin kanssa sekaisin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai onko sitten loppunut jompi kumpi maali kesken. :)) Kiitos Pasi.

   Poista
 6. Todella upea kirkko. Olet oikeassa tuo keskitorni tekee siitä vielä upeamman kuin perinteiset puukirkon yleensä. Aimariin kanssa samaa mieltä ikkunoista.

  VastaaPoista
 7. Todella kaunis kirkko. Vaikuttas pienemmältä mitä onkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkoissa tuo "suuruus" mitataan yleensä sillä, paljonko sisällä on istumapaikkoja. Tuo 650 on ehkä hieman yli maamme maamme puukirkkojen keskiarvon, mutta silti ei voi puhua isosta kirkosta. Sen sijaan tuo massiivinen ja korkea keskitorni saa tässä tapauksessa paikan päällä käydessä kirkon näyttämään suuremmalta mitä se todellisuudessa onkaan. Hieno kirkko silti. Kiitos Kirsti. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!