lauantai 27. lokakuuta 2012

Alavieskan kirkko

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Alavieskan etelätornillinen tiilestä rakennettu pitkäkirkko on useita kirkkoja suunnitelleen rakennusmestarin, Juho Karvosen, piirtämä. Kirkon rakennustyö oli hieman tavallista pitkäaikaisempi projekti. Se alkoi vuonna 1939, mutta sodan syttyminen ja sitä seurannut rakennustarvikepula viivästyttivät kirkon valmistumista niin, että se saatiin vihittyä käyttöön vasta vuonna 1948. 
Kirkko on seurakunnan neljäs kirkkorakennus. Ensimmäinen kirkko valmistui Alavieskaan  jo vuonna 1651. Oli aikanaan tärkeää, että tämä kirkko rakennetaan tiilestä, koska seurakunnan edellinen, Simo Jylkkä-Silvénin piirtämä suurehko puinen ristikirkko vuodelta 1795 paloi salamaniskun sytyttämänä maan tasalle vuonna 1916. Menetys oli seurakunnalle suuri. Komean kirkon mukana tuhoutui myös sen arvokas kolmiosainen alttaritaulu. Ja lähes kaikki muukin. Vain kattokruunut ja seinälampetit saatiin pelastetuksi palavasta kirkosta. Palon jälkeen seurakunnan kirkkoväärti Heikki Jutila piirsi ja rakennutti poikiensa Heikin ja Aukustin kanssa väliaikaiseen käyttöön tarkoitetun "Lautakirkon", joka lopulta korvasi seurakunnan kirkkorakennuksen peräti kolmenkymmenen vuoden ajan. Tämä vaatimaton "Lautakirkko" saatiin  rakennetuksi pienillä palovakuutusrahoilla. 


Alavieskan nykyinen neljäs kirkko edustaa perinteisiin pohjaavaa kirkonrakennustyyliä. Juuri tällaisiahan ne postikorttien tunnelmalliset kirkot monesti ovat. Kirkkoon mahtuu 450 henkilöä. Varsinaista alttaritaulua kirkossa ei ole, vaan sen paikalla on itseoppineen alavieskalaisen taiteilijan, Hugo Kähtävän, tekemä krusifiksi. Myöhemmin hän teki vielä kirkkoon "Hyvä Paimen" -veistoksen. Kirkon urut ovat perinteiseen tapaan takaosassa urkuparvella. Ne on valmistanut Kangasalan urkutehdas vuonna 1948. Soittokoneisto on pneumaattinen ja äänikertoja niissä on 18.


Kirkkopihassa erikoisuutena on seurakunnan ensimmäisen kirkon ajoilta säilynyt puinen pohjalaistyylinen kellotapuli, joka on peräisin  1740-1750-luvun taitteesta. Tapuli purettiin ja siirrettiin jo edellisen kirkon rakentamisen aikana sen nykyiselle paikalle kirkon pihamaalle.  


Osoite: Papinpolku 1, Alavieska

2 kommenttia:

  1. Pääoven päällä oleva katto on jotenkin ovelan oloinen. Kiinnihän se on mutta, silti se antaa vaikutelman kun se ikäänkuin leijuisi tai on heppoisasti kiinnitetty. Samoin kellotapuli on upotettu kirkonpäätyyn. Näitä sun kirkkokuvia on kiva katsella ja kommentoida kun näkyy blogi toimivan niinkuin pitää.

    VastaaPoista
  2. Taitaa olla ettei minullakaan ole ihan tällaista samanlaisia ratkaisuja sisältävää kirkkokuvaa toista kokoelmissani. Kirkkoesittelyt jatkuu ja tulossa on muutamia sellaisia luomuksia että oikein ihmettelee :)). Kiitos kommentista!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!