sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Alahärmän kirkko


Nykyisin Kauhavan kaupunkiin kuuluvan pienen Alahärmän kappeliseurakunnan harmaakivikirkko on poikkeuksellisen upea. Sen on suunnitellut tunnettu kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck ja pääasiallisen rakennusvastuun on kantanut kurikkalainen rakennusmestari Salomon Birling.

Tyylillisesti Gotiikkaa ja kansallisromantiikkaa yhdistelevä kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1903. Istumapaikkoja kirkossa on 900 henkilölle. 


Kirkon ensimmäiset urut rakensi tunnettu tanskalaissyntyinen Uusikaupunkilainen urkurakentaja J. A. Zachariassen ja ne valmistuivat vuonna 1904. Nykyisten urkujen (kuvassa) julkisivu, eli fasadi, on peräisin näistä kirkon edellisistä uruista, mutta itse urut ovat Kangasalan urkutehtaan rakentamat vuonna 1976 ja niissä on nyt 22 äänikertaa. Alkuperäisiä pillejä käytettiin uusissa uruissa mahdollisimman paljon. 

Kirkon alttaritaulun on maalannut taidemaalari Alexandra Froterus-Såltin vuonna 1904. Sen aiheena on Kristus Getsemanessa 
Kirkon sisäkattoa. Urkuparvekkeen lisäksi myös kirkkolaivan sivuseinillä on parvekkeet. Tämä lisää olennaisesti kirkon istumapaikkamäärää.

Vuonna 1920 kirkossa syttyi lämmityskaminan savuhormista tuhoisa tulipalo ja kirkko saatiin sen jäljiltä lopullisesti korjattua vasta vuosien 1937-1938 -peruskorjauksessa. Kirkkoa on sittemmin peruskorjattu vielä vuosina 1961 ja 1987, joista viimeisin peruskorjaus oli mittavin.


Osoite: Härmäntie 29, Alahärmä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!