lauantai 13. huhtikuuta 2013

Vilppulan kirkko

1970-luvun Aku Ankoissa esiintyi silloin tällöin kaksi pitkänhuiskeaa luihunnäköistä pitkäkuonoista kaveria, jotka olivat aivan samannäköiset. Muistatko? He olivat Vilppulan veljekset. Tuo mainio kaksikko, jolla aina oli konnuudet mielessä:) Historia näyttää unohtaneen heidät. En tiedä, olivatko he näiltä seuduilta kotoisin, mutta tuota sanaa "vilppu" näytetään sinänsä käytettävän kylällä paljon niin erilaisten yritysten kuin paikkojenkin nimissä, ehkäpä sukunimissäkin :)

Vilppula on nykyisin entinen Pirkanmaalainen kunta, joka yhdistettiin Mäntän kaupunkiin vuoden 2009 alusta. Syntyneen uuden kunnan nimestä ei ilmeisesti ole päästy yhteisymmärrykseen, kunta on nimeltään Mänttä-Vilppula. Mänttä-Vilppulassa on tämänkertainen viikon kirkkomme, Vilppulan kirkko.


Vilppulan länsitornillinen hirsirakenteinen pitkäkirkko on arkkitehti Georg Schreckin piirtämä ja se valmistui vuonna 1900. Kirkossa on sekä gotiikan että jugendin tyylipiirteitä.

Kirkon sisätiloissa oli alunperin erikoinen saarnatuoliratkaisu. Saarnatuoli sijaitsi keskellä alttariseinää ja sinne oli käynti suoraan sakaristosta. Vuoden 1969 peruskorjauksessa saarnatuolin paikka vaihdettiin kuorin sivulle ja alttariseinään sen entiselle paikalle asetettiin taidemaalari Pekka Halosen Kristusta vuoritiellä esittävä alttaritaulu, joka oli ollut kirkossa vuodesta 1907 vasemman- puoleisen parven päädyssä. 

Kirkon nykyiset 21-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1981. Ne on rakentanut urkurakentamo Tuomi. Kirkossa on 700 istumapaikkaa.


Osoite: Riihikankaantie 14, Vilppula

4 kommenttia:

 1. Aku Ankan lukeminen on osaltani ollut hyvin vähäistä. Vilppu on lounaisessa Suomessa tuttu miehen nimenä.
  Jokainen kirkko on kaunis, myös tämä, vaikkei ulkoasultaan prameileva olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, etunimihän tuo on myös toki:) Tuon kirkon näyttävyyttä lisää vielä se, että se on komealla paikalla kosken rannalla.

   Poista
 2. Tietenkin he olivat kotoisin Vilppulasta!!! Ties vaikka olisivat sukua minulle, sillä äidinäitini oli sieltä syntyisin. Siihen aikaan Vilppula oli osa suurta Ruoveden pitäjää, eikä siellä tuota kirkkoakaan vielä ollut. Kävivät soutaen pitkillä kirkkoveneillään Ruoveden kirkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hienoa että joku vielä muistaa Vilppulan Veljekset. Olisi mielenkiintoista tietää, miksi Aku Ankka hylkäsi mainiot hahmot ja mitä heille nykyisin kuuluu:) Siinäpä tuli mielenkiintoista ja arvokasta historiatietoa kirkostakin. Kiitokset näistä ja kommentista!

   Poista

Kiitos kommentistasi!