maanantai 15. huhtikuuta 2013

Rakennustaidon mestarit

Lupasin tässä taannoin, että teen erillisen jutun Vehoniemen automuseon pienoismalleista. Tässä se nyt tulee. Kuvia tuli paljon, mutta tuntuu että se on silti melkein kuin pisara valtameressä museon suureen pienoismallimäärään suhteutettuna.

Kaikki tässä artikkelissa kuvatut autot ovat periaatteessa Vehoniemen museolta ostettavissa. Osa kuvien autoista on museon rekvisiittaa, osa ihan valmiissa myyntipakkauksissa. 

Todettakoon heti alkuunsa, että jos haluaa pojalleen leikkiauton hiekkalaatikolle, tämä on väärä paikka sitä lähteä ostamaan. Nämä autot ovat pienoismalleja ja ne on pääasiassa suunnattu keräilijöille, jotka haluavat saada äärimmäistä laatua ja myöskin tarkkuutta esikuvaansa nähden. Monissa autossa pyörät kääntyvät ratista, ovet ja etu- sekä takaluukku aukeavat, pyörät ovat aitoa kumiseosta ja yksityiskohdat aivan uskomattoman tarkat. Moottoreista monesti löytyy tarkasti esim. virranjakaja yksityiskohtineen, tuulettajanremmit jne. Metallia on käytetty rakentamisessa niin paljon kuin mahdollista, joten nämä pienoismallit eivät hajoa käsiin, eivät ainakaan kovin helposti. 

Kuvien autot eivät ole rakennussarjoja, vaan autot myydään täysin valmiina.

Museon pienoismallivalikoimat näyttävät olevan kattavat, mutta jos jokin haluttu malli puuttuu, se voidaan tilata museoon jopa halutun värisenä, mikäli se yleensä on jostain saatavissa.

Kuvasarjan aloittaa poikkeuksellisen tasokkaista malleista koottu yksityisomistuksessa oleva kokoelma 1900-luvun alkupuolen autoista. Sarjan kaikki autot on hankittu Vehoniemen automuseosta. Kokoelman omistaja sattui olemaan paikalla museossa ja häneltä sainkin monenlaista tietoa niin autoista kuin itse harrastuksesta. Hänen toteamukseensa siitä, että tämä harrastus vie helposti mukanaan, on helppo yhtyä. Uskomattoman upeita autoja kaikki. Vahinko, ettei yhdenkään auton nokkapeltiä oltu vielä ehditty nostaa ylös ja vitriinin lasin läpi se ei onnistunut. Moottorit ovat kuulema todella näkemisen arvoisia! 

Ja sitten itse kuviin.Kaikki on nyt vähintään yhden lasin läpi kuvattua:)Jossain vaiheessa pienoismalleja zoomatessa tuli merkillinen tunne kun katsoi ympärillä olevia normaalikokoisia autoja. Ikäänkuin ne olisi zoomattu pienoismalleista täyteen kokoon ja päinvastoin! 

Siinäpä ensimmäinen kattaus. Seuraavaksi päätän mennä katselemaan, mitä tällä hetkellä autojen painosta notkuvat pienoismallihyllyt tänään tarjoavat.


Matkalla hyllyille sattuu silmään legendaarinen lehtikeisari Urpo Lahtisen Waxenberger -mesen taidokas pienoismalli. Pienoismallin esikuva on tällä hetkellä lainassa museon valikoimista. Näitä Waxenbergereitä valmistettiin kolme kappaletta, joista kaksi on tuhoutunut, joten auto on ainutlaatuinen koko maailmassa.

Myytävien automallien valikoimakaan ei tuottanut ainakaan itselleni pettymystä. Alla muutama esimerkki tästä:


Täältä voi siis tilata esimerkiksi oman ensimmäisen autonsa pienoismallin jopa saman värisenä. Mittakaavojakin on monia. 
Alla vielä kolme kuvaa pienemmän mittakaavan autoista.


Museoon on edelleen ilmainen sisäänpääsy. Ulospääsy voi sitä vastoin tulla pienoismalliharrastajalle hyvinkin kalliiksi :D Tasokas kahvio palvelee ja on seudulla tunnettu. Lisäksi museosta löytyy vielä posliinimyyntiosasto.Tarkempia tietoja voit vielä katsoa museon sivuilta: http://www.automuseo.com/


4 kommenttia:

 1. Jokaisen pojan vanhemmille tuo olisi painajaismainen paikka. Iskä osta tuo ja tuo ja tuo ja tuo. Siinä euroo palaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Kyllähän tuolta muutamia leluautojakin löytyy, vaikkakin enin osa mallistosta onkin selkeästi suunnattu aikuisille alan harrastajille. Leikittäväksi nuo autot on vähän liian arvokkaita:) Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Niin nainen kuin olenkin, niin minusta nämä on ihania autoja. Markkinoilla oleva metallisten pienoisautojen koju vetää minua aina puoleensa, ja olenkin ostanut sieltä jälkikasvulle muutamia autoja.
  Näistä sun kuvista ehdoton on tietenkin nro 25, kun olen entinen sitikkafani (ollut 4 kpl aikanaan). Sen väritys vaan on pikkasen outo. Mutta muuten lempparini on nro 7 ja 12.
  Kiva postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni tämä oli ihan pysäyttävä kuvauskäynti kun en ollenkaan osannut odottaakaan että noin hienoja "pikkuautoja" yleensä on olemassa. Olenhan minä noita ikaisemminkin nähnyt mutta ei ole tullut niin tarkasti katsottua. Ja tuo halutun mallin tilausmahdollisuus on huikea juttu. Sitikkaakin varmasti löytyy toisenlaisellakin maalauksella:) Kiitos kommentista!

   Poista

Kiitos kommentistasi!