sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Tervetuloa takaisin!

Upea kansallislintumme laulujoutsen on taas palannut maisemiin!

Laulujoutsen on juuri se lintu, jota Akseli Gallen-Kallela käytti tunnetussa Kalevala-aiheisessa maalauksessaan Lemminkäisen äiti. Siinä tämä lintu lipuu tummasävyisen maalauksen taustalla. Kansallissäveltäjämme Jean Sibelius sävelsi niin ikään Kalevala-aiheen innoittaman Lemminkäinen-sarjan, jonka toinen osa on nimeltään juuri tästä linnusta kertova Tuonelan joutsen.

Suomalaisimmissa elintarvikkeissa meillä on laulujoutsenhahmoinen Hyvää Suomesta -merkki osoittamassa sen, että vähintään 2/3 tuotteen raaka-aineesta ja työstä on suomalaista. Merkkiä valmistaja ei itse saa asettaa elintarvikepakkaukseen, vaan sitä pitää anoa. Myös Pohjoismaiseen ympäristömerkkiin on tyylitelty Laulujoutsenen profiili.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on laulujoutsenen yksiavioisuus; tämä lintu elää saman puolison kanssa elämänsä loppuun asti. Tässäkin kuvassa on ilmeisesti kyseessä onnellinen pariskunta :)

9 kommenttia:

 1. Bongasin viime viikolla joutsenpariskunnan myös täällä Kuopiossa, kevät etenee... Kaunis kuva!

  VastaaPoista
 2. Tämän linnun näkeminen aina sykähdyttää! Kaunis kuva!

  VastaaPoista
 3. Kaunis ja uljas lintu. Ennen en koskaan saanut nähdä joutsenia luonnossa. Täällä ei ole mitään vesistöä. Nyt, kun lintuja on jo paljon, lentävät ne tästä yli muuttomatkoillaan. Usein, kun pohjoisessa on vielä lunta ja kylmää, jäävät ne pellon sulapaikkoihin odottamaan ilmojen lämpenemistä. Hienoa, kun saa niitä täälläkin ihailla. Kiva on kuvia myös katsella.

  VastaaPoista
 4. Kauniit linnut, jotka on aina merkki keväästä.
  Monena kesänä kun läheltä seurattiin joutsenpariskuntia, opin erottamaan naaraan ja uroksen, mutta en ole yhtään varma erottaisinko kyhmyjoutsenen ja laulujoutsenen.

  VastaaPoista
 5. Kaunis kuva kauniista linnuista!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille kommenteista! Näitä oli mukava kuvata.

  VastaaPoista
 7. Joutsen on ainakin minun suosikki lintu, aina niin kauniita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Ja varsin kuvauksellinen lintuhan tämä on:) Kiitos kommentista.

   Poista

Kiitos kommentistasi!