lauantai 6. huhtikuuta 2013

Pyhän Birgitan kirkkoLempäälän harmaakivikirkko on rakennettu jo 1500-luvun alussa ja se on omistettu Pyhälle Birgitalle.

Pyhän Birgitan kirkko ei useimpien maamme keskiaikaisten harmaakivikirkkojen tavoin ole läheskään alkuperäisasussaan. Muutoksista ulkonäöllisesti merkittävin tapahtui 1830-luvulla, jolloin kirkko laajennettiin ristikirkoksi. Kirkon sisätiloja on uudistettu ja korjattu merkittävästi vuosien 1895 ja 1920 -peruskorjauksissa. Viimeisin peruskorjaus kirkolle tehtiin vuonna 1984. 

Keskiaikaisista esineistä kirkossa on säilynyt ainoastaan alttarin yläpuolella oleva krusifiksi. Pohjoissakarassa on kirkon vanha neliosainen alttaritaulu 1700-luvulta. Sen on maalannut tunnettu taidemaalari Johan Georg Geitell. Nykyisen pääalttaritaulun on maalannut paikkakuntalainen taidemaalari Kaarlo Enqvist-Atra. Tämä taulu lahjoitettiin Lempäälän kirkkoon vuonna 1902.

Saarnatuoli edustaa uusgotiikkaa. Se on peräisin vuodelta 1839. Nykyiset 31-äänikertaiset urut on rakentanut Veikko Virtasen Urkurakentamo vuonna 1987. Kirkossa on istumapaikat 650 henkilölle.Osoite: Kirkkopolku 1, Lempäälä


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Itseäni harmittaa hieman tuo rajaus joka oli pakko vetää noin tiukaksi edessä olevien autojen vuoksi. Mutta kirkko on sinänsä hieno. Kiitos kommentista.

   Poista
 2. Sinä löydät aina vaan lisää kauniita kirkkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varastoista minä näitä poimin. Ja ne varastot ovat aikas suuret :) Tosin täydennysreissuja täytyy tehdä silloin tällöin. Tämä kuva on parin vuoden takaa. Kiitos kommentista.

   Poista

Kiitos kommentistasi!