lauantai 9. helmikuuta 2013

Tyrvään kirkko

Kaikki upeat ja suuret kirkot eivät suinkaan sijaitse pääkaupunkiseudulla tai ylipäätänsä suurissa kaupungeissa. Sen todisteena on myös tämänkertainen esittely kirkosta, joka on poikkeuksellisen vaikuttava, josta harva tietää, ja joka sijaitsee jossain ihan muualla kuin pääkaupungin vilinässä.

Sastamalan kaupungissa Vammalan taajamassa Pirkanmaalla sijaitseva Tyrvään kaksitorninen tiilikirkko on poikkeuksellisen mahtava. Kuvaussää sen sijaan ei ollut mahtava ollenkaan, mutta toisaalta tällainen usva antaa kuville jotain salaperäisyyden leimaa.

Vuosina 1948-1855 rakennettu kirkko edustaa tyyliltään uusgotiikkaa. Sen suunnitteli Turun kaupunginarkkitehti P. J. Gylich ja se on vanhempi kahdesta maamme kaksitornisesta kirkosta. Toinen on Johanneksen kirkko Helsingissä. Kirkon pääovelle johtavan käytävän oikealla puolella sijaitsevat sankarihaudat.

Valtavan, kahden suuren tapulin ja niiden väliosan muodostaman julkisivun holvikaarten alta on käynti kirkon pääovelle.

Kirkossa on peräti kolme alttaritaulua, jotka kaikki ovat taidemaalari R. W. Ekmanin vuonna 1866 maalaamia. Niiden aiheet ovat Ristiinnaulitseminen, Kirkastuminen ja Ylösnousemus. Kuorissa on lisäksi kipsijäljennös 1800-luvulla eläneen, pitkään Pariisissa vaikuttaneen Ville Valgrenin "Kristus" -veistoksesta. Kirkkoon mahtuu 1000 ihmistä. Kirkkosalin vaalea värimaailma korostaa vielä entisestään suuruuden tuntua.

Kirkon peruskorjaustyö valmistui joulukuussa 1981, mutta jo seuraavan vuoden helmikuussa kirkossa syttyi tulipalo, joka aiheutti salissa suuret tuhot, mm. urut vaurioituivat korjauskelvottomiksi. Nykyisin urkuparvella on Ruotsalaisvalmisteiset, Åkerman & Lund -urkurakentamon valmistamat 30-äänikertaiset, Ranskalaista barokkia edustavat tyyliurut vuodelta 1986. Palon jälkeen kirkkoa korjattiin lähes vuoden ajan.

"Valtava" on se sana, joka tuli tätä kirkkoa kuvatessa yhä uudelleen mieleen. Tässä toisen massiivisen kellotornin sumuun ja pilveen (!) peittyvää huippua.

Sastamalan pääkirkko, Tyrvään kirkko, on vaikuttava tutustumiskohde, jota katsoessaan voi kokea jotain sellaista, mitä maamme kirkoista ei yleensä löydä. Valitettavasti onni ei ollut tällä kertaa myötäinen, ja kirkon ovet olivat lukittuina. Suuri puute on, ettei kirkko saamieni tietojen mukaan ole tiekirkko, sillä se tarjoaa maamme lukuisten erityylisten kirkkojen joukossa ainutlaatuista kirkkoarkkitehtuuria sekä monumentaalisuutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Tätä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa Sastamalan suunnalla liikkuessaan. Jo ulkoapäinkin nähtynä tämä kirkko ei tuota pettymystä!

Sastamalassa on lisäksi toinen kiinnostava kirkkokohde; Tyrvään Pyhän Olavin keskiaikainen harmaakivikirkko on peräisin 1500-luvulta ja se tarjoaa hyvin toisenlaisen elämyksen pääkirkkoon verrattuna. Tästä enemmän toisessa kirkkoesittelyssä joskus tulevaisuudessa.

Osoite: Kirkkokatu, Vammala2 kommenttia:

  1. Keskimmäisestä kuvasta tulee Engelsmannien linna mieleen. Komea rakennus holvikaarinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan uskomaton, varsinkin hyvällä säällä. On muuten ihan totta niinkuin linna. Tai vankila kun kalteritkin näyttäisi olevan ikkunoissa:) Kiitos kommentista!

      Poista

Kiitos kommentistasi!