maanantai 10. kesäkuuta 2019

Kalvolan kirkko

Ilmari Launis (1881-1955) on eräs suosikkikirkkoarkkitehdeistäni erityisesti hänen monipuolisuutensa vuoksi. Monesti saman arkkitehdin kirkot ovat ainakin jossain määrin samannäköisiä. Tämä on selkeästi havaittavissa esimerkiksi 1800-luvun alun arvostetuimman kirkkojen suunnittelijan, Carl Ludvin Engelin (1778-1840) puukirkoissa. Ilmari Launiksen suunnittelemista kirkoista ei voi sanoa samaa. Hänen piirtämänsä kirkot ovat kaikki omalla persoonallisella tavalla yksilöitä, useimmissa tapauksissa jopa arkkitehtuuriltaan keskenään täysin erilaisia. Piirtämänsä 16 kirkon lisäksi hän maalasi monen moneen kirkkoon alttaritaulun ja lasimaalauksia. Hän suunnitteli myös lukuisten kirkkojen peruskorjaukset. Tämä kaikki teki hänestä ehkä suurimman 1900-luvun alun kirkkoarkkitehdin.

Tämä hänen siuunnittelemansa Kalvolan kirkko Hämeenlinnassa valmistui vuonna 1921 ja se edustaa mielestäni hyvin arkkitehti launiksen monipuolista osaamista; hän maalasi myöskin kirkon sisätilojen koristemaalaukset sekä lasimosaiikit.

Tyyliltään kirkko on kolmilaivainen basilika, eli keskilaiva kohoaa sivulaivoja korkeammalle, kuten ulkokuvastakin voi havaita. Kolmilaivaisia kirkkoja on maassamme paljon, mutta aidossa basilikassa em. arkkitehtooninen seikka pitää täyttyä.

Kirkkoa vastapäätä sijaitsevan hautausmaan laidalta löytyy keskiaikainen, silloisen puukirkon yhteyteen rakennettu kivisakaristo. Itse kirkko on paikalta hävinnyt tosin jo ajat sitten...

Kalvolan kirkko on hieno lisä maamme persoonallisten 1900-luvun alkupuolen kirkkojen joukkoon. Kannattaa käydä katsomassa, jos paikalle osuu!

Kirkko löytyy osoitteesta Iittalantie 300, Iittala, Hämeenlinna
4 kommenttia:

 1. Eipä ole tuota vielä kuvattu! Jotenkin ei niin suomalaisen näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan. Käy joskus katsomassa. Sisällekin olisi ollut mukava päästä, mutta tuo ei ole tiekirkko, niin aika vaikeaa. Jos sattuisi paikalle sopivasti ennen jonkun tilaisuuden alkamista, saattaisi onnistua jopa sisäkuvien ottaminen.

   Jotenkin itselleni tulee mieleen muumitalo tuosta tornista. :) Miljöö on kaunis.

   Poista
 2. Harvinaisempi kivivalinta, kaunis kirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On. Ja onhan tuo kirkko muutenkin aika tavalla tavanomaisesta kirkkokannasta poikkeava.

   Poista

Kiitos kommentistasi!