perjantai 29. kesäkuuta 2018

Pyhännän kirkko

Pyhännän tornillinen pitkäkirkko edustaa harvinaista kalevalaista kansallisromanttista jugendia ja on ulkonäöllisesti hyvin ainutlaatuinen maassamme. Kaikista kirkoista, joita olen itse kuvannut, Samaa harvinaista puujugend-tyyliä edustava Oulujoen kirkko muistuttaa tätä hieman. Sekin löytyy haulla tästä blogista, jos haluat vilkaista ja vertailla. 

Arkkitehti W. A. Totterströmin suunnittelema kirkko valmistui vuonna 1909.  Sen rakensi itseoppinut kirkonrakentaja Jaakko Jäväjä. Kirkon 9-äänikertaiset urut vuodelta 1979 on rakentanut Urkurakentamo Tuomi, ja ne on sijoitettu lattiatasoon kirkon etuosaan. Alttaritaulun on maalannut vuonna 1916 silloinen ylioppilas, myöhemmin filosofian tohtori ja kouluneuvos Kaarlo Metsävainio. Sen aiheena on "Hyvä Paimen".

Kirkon tapuli on ikään kuin upotettu kirkon päätyyn, eikä erillistä kellotapulia ole. Tämä tekee kirkosta päätytornillisen pitkäkirkon.


Osoite: Kirkkotie, Pyhäntä. 
Opasteet valtatieltä 19 2 kommenttia:

  1. Erikoisen näköinen kirkko, kaunis. Nuo sivulla olevat viisteet on kait harvinaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvin erikoisen näköinen kirkko. Katto on siinä tosi hallitseva elementti. Ja onhan siinä monenlaista erikoista muotoilua, kuten nuo mainitsemasi viisteet.

      Poista

Kiitos kommentistasi!