lauantai 9. joulukuuta 2017

Kärsämäen kirkko

Kärsämäen nykyinen kirkko on järjestyksessä paikkakunnan toinen kirkko. Ensimmäinen rakennettiin 1765, mutta se purettiin pienuutensa ja huonokuntoisuutensa (!) tähden jo vuonna 1841. Nykyinen kirkko on seissyt tällä paikalla vuodesta 1842.

Kirkon rakennustyömaalla vastaavana mestarina toimi tunnettu kirkonrakentaja Jaakko Kuorikoski. Tämä kirkko ei silti ole hänen omaa tuotantoansa, vaan sen piirustukset laati tunnettu Garl Ludvig Engel. Kirkko poikkeaa hieman Engelin puukirkkojen valtavirrasta. Siinä ei ole lainkaan tuota niin Engelin ristikirkoille tyypillistä keskiosan ulkokupolikattoa ja sen tähden se ei myöskään ole Engelin yleensä niin suosima "keskeiskirkko" jossa keskiosa on hallitseva ja sivulaivat pienemmät. Lisäksi kirkossa ei ole lainkaan viisteitä. Muissa suunnittelijan ristikirkoissa sisäviisteet ovat hyvin yleisiä, mikä kasvattaa kirkon keskiosaa.

Kun kirkkoon astuu sisälle, matala keskikupoli löytyy. Ulkoisesti se on saatu häviämään aumakattojen alle täysin.

Tapuli poikkeaa hieman kirkon muotoilusta. Siitä löytyy viisteitä ja monikulmainen kupolikatto. Myös sen suunnittelija on eri. Tapulin piirsi Engelin kuoleman jälkeen hänen työnsä jatkaja Ernst Lohrmann ja se valmistui hieman kirkon jälkeen vielä samana vuonna.


Osoite: Frosteruksenkatu 16, Kärsämäki

1 kommentti:

  1. Erittäin kaunis on tämäkin kirkko ja tapuli on varsin komea. Toivotaan että se saa olla paikallaan ainakin toiset mokomat lisää:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!