tiistai 9. kesäkuuta 2015

Vanhaa rautaa taivaalla

Fokker F.27 Friendship on kone, joka on käynyt maassamme jo kovin harvinaiseksi.  Tämä FF-1 Rekisterinumeroa kantava yksilö hankittiin käytettynä maahamme vuonna 1980. Se toimi ensin Finnairilla lentäjien koulutuskoneena, sitten ilmavoimillamme rahtikoneena ja laskuvarjojääkärien kuljetuskoneena. Tämän jälkeen se on tehnyt pitkän uran tiedustelukoneena, johon on ollut kiinnitettynä monenlaista elektronista lisälaitetta. Näissä kuvissa nuo lisälaitteet ovatkin vielä mahan alla paikoillaan, mutta eivät enää kauan; Uusi Casa C-295 -kuljetuskone tulee korvaamaan tämän ikääntyvän daamin tehtävineen lähiaikoina. Oli siis viimeiset hetket vielä tallentaa se lennossa. Koneen tulevaisuutta en tiedä, mutta tuskin se ainakaan näissä väreissä kauan enää lentää. Sinänsä kyllä varmaan lentää, uskon sen.

Konetta on moni ilmailuharrastaja pitänyt yhtenä kauneimista potkurikoneistamme ja itse allekirjoitan tuon toteamuksen ihan mielihyvin. Tässä siis vanhuksen viimeisiä lentoja ilmavoimien palveluksessa. Huomasin, että olipa taas kuvauspäivänäkin moni tullut katsomaan tätä konetta - itseni lisäksi.


7 kommenttia:

 1. Kaunis on ja hyvässä maalissa, mutta näyttää kyllä muodoiltaan jopa vanhemmalta kuin 80-luvulla syntyneeltä. No, kuinka kauan malli ehtikään olla tuotannossa? Joka tapauksessa eläkepäivänsä on varmasti ansainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno on ja viimeisen päälle hyvän näköinen taivaalla. Tuon mallin prototyyppi lensi jo vuonna 1955 ja valmistus loppui muistaakseni jo 1980-luvulla. Fokkerhan meni konkurssiin sitten vuonna 1996.

   Poista
 2. Hyvät kuvat. Kiva nähdä tuota konetta näin läheltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näissä vanhoissa jotain erityistä viehätystä on. Ehkä ovat persoonallisempia kuin nämä uudet virtaviivaiset lajitoverinsa. Kiitos Aimarii.

   Poista
 3. Kiitos Orvokki. Olin näihin itsekin suht tyytyväinen. Potkurin lavassa saisi näkyä enemmän liikettä, mutta toisaalta tärähdysvaara kasvaa pidempää valotysaikaa käytettäessä...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!