lauantai 28. helmikuuta 2015

Ruoveden kirkko

Pirkanmaalla sijaitsevalla Ruovedellä on muutakin nähtävää kuin kaunis kirkko. Nimittäin Runebergin lähde, jonka veden sanottiin joskus olevan niin puhdasta, että sopisi mainiosti vaikka kahvinkeittoon. Itseltäni ei onnistunut edes sen hakeminen, johtui ehkä siitä, että vedenottopaikalla minua tapitti suurilla silmillään lauma sammakoita. :)

Menee ehkä turhan pitkäksi nyt tämä johdanto, eikä siitä lähteestäkään ole itselläni kuvaa, joten siirrytään Ruoveden kirkkopihaan, tai oikeastaan idyllisesen, kirkonkylää halkovan kylätien varteen, josta kirkon kuvasin.

Ruoveden kirkkoa sanotaan myös Sofia Magdalenan kirkoksi. Se edustaa hieman vanhempaa puukirkkokantaamme. Kirkkorakentaja Matti Åkerblomin rakentama kirkko valmistui vuonna 1778.

Kirkkoa pidetään 1700-luvun kirkkorakentamisen mestariteoksena. Siinä on ulkoviisteitä, sisäviisteitä, kattoviisteitä, sipulihuippu... mitä vielä? Muotokieli on melkoisen monimuotoista. Pohjakaava on peräti 24-kulmainen! Yhtä monimuotoisia kirkkoja löytyy maastamme tämän lisäksi vain kaksi.

Kirkon sisätilojen värisuunnitelman on laatinut itse Akseli Gallen-Kallela. Tämä värimaisema on ollut samanlainen vuodesta 1905 -lukien. Alttaritaulu on taidemaalari Bernhard Reinholdin maalaama. 28-äänikertaiset urut vuodelta 1964 ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat.

Vieressä sijaitsevan renessanssityylisen kellotapulin on rakentanut Antti Piimänen vuonna 1772. Se valmistui edellisen kirkon yhteyteen. Kun uusi, nykyinen kirkko valmistui, tapuli oli hieman väärässä paikassa. Kirkonrakentaja Mats Ågergrenin johdolla tapuli siirrettiin nykyselle paikalleen lähemmäksi kirkkoa. - hatunnoston arvoinen suoritus vuonna 1793! Maiseman otollisuus mahdollistaa sen, että hyvällä säällä kirkonkellojen äänen kerrotaan kantavan jopa 20 kilometrin päähän.

Osoite: Kirkkotie 1, Ruovesi

Seurakunnalla on tämän kirkon lisäksi vielä toinen, pienempi, Muroleen kirkko, josta olen tehnyt esittelyn aikaisemmin.








14 kommenttia:

  1. Kaunis kirkko ja mielenkiintoinen postaus jälleen. Näistä saisi aikaiseksi sellainen kirkkokäsikirjan =D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistäpäs tuota tietää jos joskus tulevaisuudessa. :) Kiitos Katinka.

      Poista
  2. Minä tykkään näistä puukirkoista ynnä kivikirkoista. Kaunis on Ruoveden kirkko.
    Toisaalta sama, missä kirkossa urkumusiikkia käyn kuuntelemassa, sillä useimmiten omat kirkkokäyntini ovat juuri jokin konsertti. Tykkään myös siitä, kun kansa veisaa ja urkumusiikin säestyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunishan tuo ja monimuotoinen. Konserttipaikkana monet kirkot ovat hyviä. Sitten löytyy valitettavasti sellaisiakin, joissa se akustiikka ei välttämättä ole ollenkaan hyvä ja ei välttämättä soittimetkaan. :)) Kiitos Aimarii.

      Poista
  3. Deze lijkt mij niet zo oud,hij heeft een wat modernere uitstraling.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yes it is a kind of wonder to this day. Thank you, bas van Es.

      Poista
  4. Kaunis kirkko! En tiennytkään, että Muroleessakin on kirkko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se Muroleestakin löytyy, ja ihan kauniskin vielä. Kiitos Saraheinä.

      Poista
  5. On mieluista lukea selityksesi. Tämä on 1880 syntyneen äidinäitini koti-ja rippikirkko. Hän oli vilppulalaisia, Vilppula kuului silloin Ruoveden suureen pitäjään, eikä siellä vielä ollut kirkkoa. Kirkkoveneillä soutivat Jumalanpalveluksiin kesäisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se aika muuttuu. Ja jälleen sitten ollaan menemässä valtakunnan tasolla uudelleen takaisin kohti suurempia seurakuntia. Tuo kirkko on sen ripille pääsyn aikaan sitten melkein vasta valmistunut. Kiitos Nummentonkija.

      Poista
  6. Ihanan näköinen kirkko. Sinä esittelet kirkkoja, joiden kaltaisia (näköisiä) en olisi uskonut meiltä löytyvän. Mutta se johtunee varmaan siitä kun pyörin pääsääntöisesti vain täällä kehätien sisäpuolella (jos kunnolla täälläkään :). Joten kirkot jää koluamatta. Äskettäin kävin kiertämässä Kirkkonummen kirkkoa ulkopuolelta, kun oli hieman aikaa ennen tapaamista pankin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maaseuduilta löytyy idyllisiä kirkkoja. Suurten kaupunkien sivukirkot ovat monesti vähän modernimpaa suuntaa. Kiitos Orvokki.

      Poista
  7. Tosi kaunis kirkko tämäkin. Kaunis tapuli ja kivasti samanlainen sipuli kummassakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on vähän 1700-luvun kirkkojen tunnusmerkki nuo sipulihuiput. Kiitos Kirsti

      Poista

Kiitos kommentistasi!