lauantai 5. syyskuuta 2015

Kauhajärven kirkko

Kauhajärvi on eräs Lapuan kylistä Etelä-Pohjanmaalla. Kylän historia on sikäli mielenkiintoinen, että se kuului vuoden 1937 loppuun saakka Lappajärven kuntaan, kunnes siitä vuoden 1938 -alusta tuli osa Lapuaa. Kylässä on ollut oma kyläkirkko vuodesta 1867. Tämä tuolloin valmistunut kaunis ja erikoislaatuinen pieni puukirkko tuhopoltettiin vuonna 1981. Kirkon vieressä sijainnut 24-vuotiaan Alvar Aalon piirtämä  kellotapuli vuodelta 1923 säästyi liekeiltä.

Jo viikko palon jälkeen kyläläiset päättivät yksimielisesti kyläkirkkoyhdistyksen perustamisesta ja uuden kirkon rakentamisesta. Mainittakoon, että kirkon rakentamisesta järjestettiin kilpailu, johon myös Alvar Aalto osallistui. Hänen suunnitelmansa ei kuitenkaan tullut valituksi.

Nykyinen kirkko seisoo entisen tapulin rinnalla. Sen piirsi kolme arkkitehtitoimisto Erkki Karvala - Matti Silvennoinen - Markku Koskinen. Kirkko vihittiin käyttöönsä vuonna 1983.

Istumapaikkoja kirkossa on kaikkiaan reilut 260. Kirkon 8-äänikertaiset urut ovat Heinrichin urkurakentamon valmistamat. Kirkkotekstiilit ovat taiteilija Eila Mäenpään Suunnittelemat ja paikallisin voimin valmistettu.

Tapulin seinustalla näkyy pienenä yksityiskohtana edellisestä kirkosta peräisin oleva tuntemattoman tekijän veistämä vaivaispoika vuodelta 1869.

Uusi kirkko saattaa näyttää vanhempaan tapuliin verrattuna hieman eri tyylisesltä, mutta itse ihailen sitä, kuinka paljon arkkitehtoonisia ja tyylillisiä yksityikohtia kirkon ja tapulin väliltä löytyykään. Katsopa tarkemmin esimerkiksi kattoja, ikkunoita ja luukkuja. Samat aiheet kertautuvat mikä ei suinkaan aina tällaisissa tilanteissa ole itsestäänselvyys.

Kirkko sijaitsee kauniissa maalaismaisemassa Lapualla Kauhajärven kylässä omassa rauhassa mutta kuitenkin keskeisellä paikalla.

Osoite: Kauhajärventie 215, Lapua

4 kommenttia:

 1. Upea kirkko jälleen esittelyssä. Ja jälleen kaunis kuva. Maisema muutuu mekoisesti kun pelto kasvaa esim. viljaa =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kuvatessa sattui olemaan tosiaan sellainen harvinaislaatuinen tilanne, että aurinko paistoi oikeasta suunnasta. Totta, vielä kun tuossa etualalla kasvaisi pellolla jotain.. No, kaikkea ei voi saada. :) Kiitos Katinka.

   Poista
 2. Ei ihan minun makuuni oleva kirkko. Mutta onneksi saa olla mitä mieltä vaan.
  Varsinkin kun vertaan Ilmajoen kirkkoon niin tämä häviää reilusti. Voipi olla myös tuon avaran pellonkin syytä ja puiden pienuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on minusta mielenkiintoista, miten samaa tyyliä tapuli ja itse kirkko ovat vaikka ovat ihan eri vuosikymmeniltä. Ja kyllä tuokin ihan nätti on varsinkin sisältä, minne en päässyt. :) Kiitos Orvokki.

   Poista

Kiitos kommentistasi!