lauantai 4. huhtikuuta 2015

Reisjärven kirkko

Julkaisin Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Reisjärven kirkon kuvan edesmenneellä kuvablogi.com -sivustolla viitisen vuotta sitten. Sitten kävi niin, että kirkossa alkoi suuri peruskorjaus ja kirkon ulkonäkö muuttui niin paljon, ettei tuo kuva enää ollut yhtään ajan tasalla. Talvilomalla tuli nyt sitten vihdoinkin käytyä tuota uusittua kirkkoa katsomassa. Ajoitus oli oikein hyvä, sillä paikalla sattui kuin sattuikin olemaan seurakunnan työntekijä, joka ystävällisesti laski minut sisälle ja sytytteli jopa valot kuvaamista varten. Erinomaista! Kiitos vielä kerran. Katsotaan kirkkoa ensin kuitenkin ulkopuolelta.

Reisjärven kirkko on arkkitehti Anton Wilhelm Arppen suunnittelema ja se valmistui vuonna 1820. Kirkko sai nimekseen Elisabethin kirkko.

Itselleni oli yllätys, että kirkko on peräisin 1800-luvun alusta. Ulkonäkö ei jotenkaan viittaisi siihen. Kirkon esitteestä selvisikin,  ettei kirkko olekaan enää nykyisin sellainen, minkälaiseksi se alunperin valmistui. Sille tehtiin laaja peruskorjaus vuonna 1900. Silloin arkkitehtinä oli W.A. Tötterström. Tuolloin todennäköisesti alunperin kirkon uusklassinen ulkoasu sai nykyisen uusgoottilaisen ilmeensä. Uusgoottilaisia kirkkoja meiltä löytyy monia, mutta harvat niistä ovat puurakenteisia.

Toinen merkittävä korjaus, jossa kirkon ja tapulin ulkopintoja korjattiin merkittävästi ja kirkko sai peltikatteen ja uudet portaat, tehtiin aivan äskettäin, vuonna 2013. Tuolloin myös ulkomaalaus uusittiin täydellisesti. Nykyinen maalaus tuo myös kirkon arkkitehtooniset yksityiskohdat kauniisti esille. Ero vanhaan on huomattava.

Kirkkosalista saa yleensä parhaan kuvan urkuparvelta, mutta sinne ei läheskään aina pääse. Nyt pääsin. Istumapaikkoja kirkkosalissa on 700 henkilölle. Alttaritaulu on vuodelta 1911 ja sen on maalannut taidemaalari Arthur Heinckell.

16-äänikertaiset urut ovat Kangasalan urkutehtaan rakentamat ja vuodelta 1981.


Kokonaisuuteen hyvin sopiva kellotapuli seisoo kirkon vieressä. Sen kahdesta vaskikellosta toinen on edellisestä kirkosta säilynyt ja peräisin vuodelta  1773. Toinen, suurempi kello, on valmistettu vuonna 1861.

Reisjärven kirkko on nyt, peruskorjauksen jälkeen erittäin kaunis kirkkorakennus. Tämä kuva kymmenen vuoden takaa ilmentää, millainen se oli ennen vuotta 2013. Jo uudella värisuunnitelmalla kirkko muutti ilmeensä, vaikka tuossa korjauksessa tehtiin paljon muutakin. Kovin hyväkuntoiseksi kirkkoa ei voinut väittää, joten remontti tuli tarpeeseen. 1980-luvun alussa jopa kirkon huipulla sijaitseva risti putosi myrskyssä alas. Tämä alaspudonnut risti löytyy nykyisin kirkon kupeessa sijaitsevasta kotiseutumuseosta.

Hautausmaan laidalla sijaitsee vanha pappilan vilja-aitta 1700-luvun lopulta. Se siirrettiin tälle paikalle vuonna 2008.

Osoite: Reisjärventie 15, Reisjärvi

12 kommenttia:

 1. Näemmä törmään Reisjärveen tällä viikolla kaksi kertaa. Luullakseni tätä ennen edes tietoinen kyseisestä kunnasta. Hieno kirkko ja aika suuren näköinen. Itse en hirveästi innostu noista beigen ja ruskean sävyistä (kasarmiväritys) ulkopinnoissa. Sisätilojen vaaleus, sininen ja kulta näyttävät raikkaalta ja arvokkaalta. Todella hyvä kun pääsit sisätiloihin, urut ja kaiken sait kuvattua!

  VastaaPoista
 2. Hieno kirkko sekä sisältä että ulkoa :) RONJA

  http://valokuvauksellinen.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. No siinä se Reisjärven kirkko on ja kaikenlisäksi niin kattava raportti hienoine kuvineen. Kiitos! Täytyypä palata asiaan paremmalla ajalla, nyt kello turhan paljon syväanalyysiin. :)

  VastaaPoista
 4. Tosi upea kirkko, sillai herkällä tavalla. Ja sisätilat on silmiähivelevän kauniit.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista teille kaikille! :)

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Nykykuosissa tuo on tosi hieno! Kiitos Seijastiina!

   Poista
 7. Oot varmaan huomannut, että tämä postaus on saanut ylimääräisiä osumia. Mainostin näitä upeita kuviasi Reisjärven facebook-ryhmässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin! Kiitos Pasi! Katsomäärä on tällä hetkellä 158!

   Poista
 8. Odotin tämän kirkon kuvausta (en hoksannut että olit jo 5 vuotta sitten julkistanut jutun tästäkin) koska se on minunkin mielestä yksi tämän seudun kauneimpia kirkkoja jo ulkoapäin. Mistä Sinulla on tämä kirkkoinnostus tullut?

  VastaaPoista
 9. Kyllä! Se ensimmäinen juttu oli jo viisi vuotta sitten, mutta siinä ei ollut kuin tuo alin kuva. Sitten se sivusto kaatui lopullisesti ja muutin tänne bloggeriin. Nämä kuvat sitten ovat hiukan tuoreempia. Kirkkoinnostus varmaan on peräisin jo lapsuudesta , jolloin oli silloin tällöin oli tapana käydä vanhempieni ja tuttavaperheen kanssa retkillä eri puolilla suomea ja tutustua nähtävyyksiin, yleensä myös kirkkoihin siinä samalla. Jälkeenpäin sitä sitten on huomannut, että tämä on aika kiinnostava kuvauskohde jo sinällään. Ja näitä on helppo tähtäillä vaikka tuntikaupalla kun voi olla varma ettei kohde juokse karkuun! Kiitos Mustis.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!