tiistai 7. huhtikuuta 2015

Kirkkojen tyylikaudet, osa 2 - Keskiaikaiset kirkkomme

Monella saattaa olla käsitys, että keskiajalla kirkot rakennettiin aina kivestä. Se ei ole ihan totuus kuitenkaan. Puukirkkoja on meillä täällä suomessa rakennettu jo siitä asti, kun ylipäätänsä kirkkoja on maassamme rakennettu. Se on vain niin, että puu ei kestä samalla tavoin ajan hammasta kuin kivi. Siksi vanhimmat säilyneet kirkkomme ovat kivirakenteisia. Sarjan ensimmäisessä osassa esittelin Vöyrin puukirkkoa, joka on vanhin yhä käytössä oleva puinen kirkkorakennus maassamme. Se on vuodelta 1626. Sitä vanhemmista puukirkoista ei ole juurikaan jäljellä enää kuin historialliset kirjoitukset, eikä monissa tapauksissa niitäkään. Monen vanhan kirkon sijainti sentään tiedetään. Paikalta saattaa löytyä joskus kasvillisuuden seasta jopa kappale kivijalkaa...

Hyvin vanhoja kivikirkkoja sen sijaan löytyy - jos ei nyt hyvin, niin kuitenkin muutamia. Maamme vanhin kivikirkko löytyy Jomalan kunnasta Ahvenanmaalta. Se on rakennettu noin 1270-1290. Kirkko on jopa käytössä edelleen. Tuosta kirkosta ei ole itselläni kuvaa, joten mennään siis niihin vanhimpia kirkkoja esittäviin kuviin, joita itseltäni tästä blogista jo julkaistuina löytyy ja katsellaan niiden valossa, mikä oli ominaista maamme kirkoille keskiajalla.

Kuvassa on Isonkyrön Vanha kirkko 1500-luvun alkuvuosikymmeniltä. Yleensä vanhimmat meiltä löytyvät kivikirkot ovat suorakaiteen muotoisia ja vailla sen kummempia arkkitehtoonisia erikoisuuksia. Näissä kirkoissa on yleensä pienet sivusiivet molemmin puolin, joista pohjoispuolella olevassa sijaitsi sakasti ja eteläpuolella asehuone. Alttari rakennettiin kirkon itäosaan. Kattona oli korkealle kohoava jyrkkä satulakattokatto. Kellotapuli oli yleensä erillinen ja ainakin tapulin alaosa oli monesti kivirakenteinen. Yleisesti ottaen kirkot olivat ulkoisesti keskenään hyvin samannäköisiä.

Kirkkojen päätykolmiot koristeltiin monesti tilillä erilaisin kuvioin, kuten tässä Hollolan 1500-luvun alussa valmistuneessa harmaakivikirkossa on tehty. Kirkon seinät olivat hyvin paksuja ja vaikutelma monesti suorastaan linnamaisen jyhkeä.

Historian saatossa kirkkojen suurin uhka on ollut tulipalo. Ukkosenjohdattimia kun ei ollut ja kynttilöitä käytettiin paljon niin valaisussa, tunnelmantuojina kuin myös lämmitystarkoituksessa. Historia tuntee monta traagista tapausta, jossa jopa lähes uusi kirkko on tuhoutunut salaman sytyttämänä. Tämän uhkan edessä eivät kivikirkotkaan olleet turvassa.

Sarja jatkuu ensi kuussa.


11 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista tietoa.
    Hieno sarja tämä.

    VastaaPoista
  2. Vanhoissa kirkoissa on todella tunnelmaa, sellaista mitä ei voi rahalla ostaa tai uudelleen rakentaa. Historian ja ajan havinaa. Pitääkin kesällä sellaiseen osua matkoilla.

    VastaaPoista
  3. Isonkyrön Vanha kirkko on erittäin kauniilla paikalla. Hollolan kirko päätykolmiossa ei ole kuvioita säästelty.

    VastaaPoista
  4. Ennen tuota Isonkyrön kirkkoa pidettiin 1300-luvulla rakennettuna . Ilmeisesti uudempi tutkimus on muuttanut käsityksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin tosiaan taitaa olla. Tästä voit lukea lisätietoa ihan seurakunnan sivulta:http://www.isonkyronsrk.fi/?pid=821&cg=820&sg=821

      Poista
    2. Kiitos teille kaikille kommenteista!

      Poista
  5. Vai satulakatto? Aina sitä oppi jotain uutta ;) Paksut seinät on varmaan eristyksen takia. Isonkyrön kirkko on komealla paikalla. Liekö sattumaa vai onkohan ollut joku tarkoitus kun on rakennettu ihan rantaan ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tuo satulakatto se yksinkertaisin harjakattotyyppi. 1700-luvulla mentiin sitten aumakattoihin. Varmasti paksut seinät myös eristyksen takia. Ja myös varmaan haluttiin, että kirkko pysyy kasassa ja kuosissa. :) Tuon Hollolan kirkon seinät muistaakseni ovat peräti 2,5 metriä paksut lattiatasosta mitattuna...

      Epäilen,ettei tuota Isonkyrön kirkkoa sattumalta noin hyvälle paikalle rakennettu. Onhan noita vesistöjä suosittu kirkon rakennuspaikan läheisyysdessä, kun kirkkoveneillä kirkkoon myös saavuttiin.

      Poista
  6. Kirkko ihanalla paikalla :) Ronja

    http://valokuvauksellinen.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  7. Kaunis koristelu Hollolan kirkossa.

    Paljon on ehtinyt kulkea ihmisiä näiden kirkkojen kautta.

    Kiitos historia tiedoista.

    VastaaPoista
  8. Huikeean kauniita kuvia kirkoista taas.
    Tykkeen.
    Kivaa kevättä ja kiva kun kävit "kylässä" :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!