lauantai 30. maaliskuuta 2013

Siuron kirkko

Siuro on vajaan 2500 asukkaan taajama Nokian kaupungin Länsiosassa. Kylä on syntynyt 1890-luvulla. Tosin alueella on arveltu olleen asutusta jo kivikaudella. Siuron kauniit maisemat ovat innoittaneet useita taiteilijoita. Vesistöt ovat vahvasti läsnä Siuron maisemissa.


Rakennusmestari Heikki Tiitolan suunnittelema Siuron kirkko valmistui alunperin rukoushuoneeksi vuonna 1910. Kirkoksi rakennus vihitiin muutostöiden jälkeen vuonna 1938. Kirkko edustaa kirkkorakennuksessa harvinaista puujugend-tyyliä. Kirkosta löytyy myös uusgotiikan tyylipiirteitä. Se sijaitsee korkean kallion päällä hyvin näkyvällä paikalla. Jo kirkkon pihasta on hyvät näköalat eri suuntiin, kellornista puhumattakaan.

Kirkko ei ole ollut alunperin Nokian seurakunnan omistama, vaan sen omisti ja rakennutti aikanaan Siuron rukoushuoneyhdistys. Kun yhdistyksen toiminta lakkasi vuonna 1956 kirkko lahjoitettiin Nokian seurakunnalle.

1980-luvulla kirkkosali muutettiin monitoimitilaksi, joka taipuu nykyisessä muodossaan hyvin niin jumalanpalvelushuoneeksi kuin konserttisaliksi tai lounas/juhlahuoneeksi. Kirkko on nykyisellään ahkerassa käytössä. Istumapaikkoja on 210.  Alttaritaulu on vuodelta 1951 ja sen on maalannut taidemaalari Lauri Hämäläinen. 8-äänikertaiset urut vuodelta 1958 ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat. Viimeisin suuri peruskorjaus on kirkolle tehty vuosina 1983-1984. Kirkon ulkoasua ei ole sen jälkeen muuteltu. 

Siuron kirkko on muotokieleltään jotenkin huvilamainen ja ainakin minulle se tuo mieleen myös Peppi Pitkätossu -kirjojen Huvikummun :) Ehkä tosin hieman isommassa mittakaavassa, mutta kuitenkin. 


Osoite: Siurontie 67, Nokia


4 kommenttia:

 1. Tämä onkin minulle tuttu, erittäin kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja Kauniilla paikallakin:) Kiitos kommentista.

   Poista
 2. Minusta tuo on hieno puukirkko ja kyllä siinä hieman huvikumpu yhtälöä on.Herra tossavainen istuu tikkaiden yläpuolella katolla.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!