maanantai 2. heinäkuuta 2018

Suonenjoen kirkko

Suonenjoella on mahtavan kokoinen kirkkorakennus. Sen suuruuden tunne syntyy lähinnä runkohuoneen korkeudesta ja laajoista, mutta lyhyistä sivusakaroista. Myös sen kellotorni on keskimääräistä korkeampi, 37 metrinen. Istuinpaikkaluvultaan kirkko on suurehko, mutta ei tavattoman suuri. Istumaan mahtuu 800 henkilöä. Muodoltaan se on päätytornillinen pitkäkirkko.

Lääninarkkitehti Ferdinand Öhmannin piirtämä kirkko valmistui vuonna 1865. Ulkonaisesti kirkko on kutakuinkin alkuperäisesssä asussaan ja jopa todennäköisesti alkuperäissävyisessä värissä. Sisäpuolelta sitä muuteltiin olennaisesti vuosien 1955-56 -peruskorjauksessa. Nykyinen sisäilme on peräisin vuosien 1993-95 -peruskorjauksesta ja tyylittelee kirkon 1920-luvun ilmettä.

Kirkko sijaitsee kauniissa miljöössä. Sen vieressä on hautausmaa ja kuvassa näkyvä laaja sankarihautausmaa, jossa lepää peräti 287 sodissamme kaatunutta sankarivainajaa.

Parinsadan metrin päässä kirkosta hautausmaan laidalla sijaitsee sijaitsee paikkakunnan edellisen, vuonna 1785 -valmistuneen puukirkon yhteyteen vuonna 1823 valmistunut kellotapuli. Tuo kirkko purettiin sen käytyä tiloiltaan liian pieneksi, mutta tapuli on pystyssä edelleen ja se onkin Suonenjoen vanhin säilynyt rakennus. Tapulin kellot siirrettiin uuden kirkon kellotorniin. Rakennuksessa on nykyisin vuodesta 1986 toiminut seurakunnan vapaaehtoisten ylläpitämä lähetys- ja diakoniakirpputori.

Kirkon osoite on Asemakatu 13, Suonenjoki




8 kommenttia:

  1. Komea kuva kotikirkosta! Totta, kirkon nykyinen ulkomaali noudattaa alkuperäistä, välillä se oli harmaansininen.

    Suonenjoella on asukaslukuun verrattuna paljon kaatuneita, olikohan peräti toiseksi eniten koko maassa jos en väärin muista. Olivat pahoissa paikoissa. Isäni kaksi veljeäkin, joista toinen hävisi ruumisjunan pommituksessa. Isäkin haavoittui, samaten mieheni isä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minttuli. Kuva on aika tuore, parisen viikkoa sitten tuli liikuskeltua siellä päin. :) Sankarihautausmaa on surullisen iso, mutta sinänsä hieno.

      Poista
  2. Komea on pytinki, näyttää ihan kartanolta:)

    VastaaPoista
  3. Niinkuin Irja totesi, ilman tuota kellotapulia kirkko näyttää ihan kartanolta. Kaunis rakennus ja ihana väri.

    VastaaPoista
  4. Komppaan edellisiä, tuli sama mieleen, näyttää ilman tornia kartanolta.

    VastaaPoista
  5. Irja, orvokki ja Maarit. Sama huomio teillä kaikilla ja varmaan käy näin samanlainen vastus itseltänikin. :) Totta. Jos ihan katsoo tuota runkohuoneen muotoa ilman tornia, se näyttää kartanon päärakennukselta paljon. Jos hakee jotain eroa, niin ehkä aika harvassa kartanossakaan on noita "kruusauksia" esim. ikkunoissa ja ovissa noinkin paljon (tai sitten on). Ja tietysti kokokin on tuossa suht valtava. Mutta kuten sanottu, perusmuoto kyllä tulee kartanosta. :)

    VastaaPoista
  6. Upea kirkko. Tervon kirkossa olen joskus käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on näyttävä kirkko. Itse asiassa tuolla samalla kuvausreisulla tuli kuvattua tuo tervon kirkkokin. Täytyy jossain vaiheessa yrittää vääntää siitäkin oma esittelynsä. Sekin on erittäin mielenkiintoisen näköinen ja massasta poikkeava.

      Poista

Kiitos kommentistasi!