sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Raippaluodon kirkko

Raippaluodon kirkko on Raippaluodon saarella Vaasan kupeessa Mustasaaren kunnassa alueella sijaitseva puinen, vuonna 1781 valmistunut, arkkitehti Johan Elfströmin suunnittelema torniton pitkäkirkko. Kirkkoa kutsutaan myös  Kustaa Aadolfin kirkoksi rakennusaikakautensa kuninkaan mukaan.

Kirkon erikoisuuksista voisi mainita 1600-luvulta peräisin olevan arvokkaan alttarirakennelman alttaritauluineen ja saarnastuolin, jotka molemmat ehdittiin pelastaa Pyhän Marian kirkosta (tunnetaan nyk. Korsholman rauniokirkkona) vain muutamia vuosia ennen sen tuhoutumista Vaasan suuressa tulipalossa vuonna 1852, sekä huonon perustuksen seurauksena etelään kallellaan olevat seinät. 

Kirkon 17-äänikertaiset urut ovat Oulunsalon urkurakentamon vuonna 1985 valmistamat. Niiden valkoinen, kultauksin koristeltu julkisivu kirkon ensimmäisistä uruista vuodelta 1768, on erityisen kaunis. Kirkon vieressä oleva pohjalaistyylinen renessanssitapuli on rakennettu vuosina 1778-1781. Sen rakentaja on jäänyt tuntemattomaksi. 

Osoite: Kirkontie 58, Raippaluoto


6 kommenttia:

 1. Kaunis kirkko ja kuvat. Kyllä tuo tapuli pahasti Engelin luomukselta näyttää ellei sitten kirkon suunnittelija sitä tehnyt, Juho Könni on sen kuitenkin kengittänyt aikoinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irja kommentista. Totta, alaosa näyttää Engelin tyyliltä, huippu sen sijaan ei. Tuon tapulin suunnittelija taitaa vielä pysyä pimennossa, koska Engel ei ollut vielä yksivuotiaskaan, kun sitä jo rakennettiin. Sitäkään en tiedä, kuinka hyvin tapuli on pysynyt alkuperäisasussaan.

   Poista
  2. Tuo Juho Könni oli mielenkiintoinen lisä tapulin tietoihin. Kivijalka on sitten ainakin mestarin työtä. Kaikkihan me nuo upeat Könninkellot tiedetään. :)

   Poista
  3. Hah, hah en ajatellut ollenkaan, ettei yksi vuotias vielä tapuleita rakentele, enkä hoksannut vuotta ollenkaan. Jostakin tuo tieto putkahti tapulin kengityksestä ja Könnit ovat kuuluisia kelloistaaan, mutta muitakin rakennelmia näköjään harrastivat.

   Poista

Kiitos kommentistasi!