sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Kuhmoisten kirkko

Kuhmoinen on pieni, vajaan 2500 asukkaan kunta Keski-Suomessa. Sen Pirkanmaalaisina rajanaapureina ovat Orivesi ja Kangasala. Paikkakunnalla on vanha puukirkko.

Kirkon suunnittelusta ja rakentamisesta vastasi tunnettu eräjärveläinen kirkonrakentaja Matti Åkerblom. Kirkko on suhteellisen vanha, se valmistui vuonna 1785 ja sai nimekseen Kustaa III:n kirkko silloisen hallitsijan mukaan. Kirkon pohjamuoto on sisäviisteinen ristikirkko, mikä tarkoittaa sitä, että kirkon keskisosan seinät on "viistetty" kuten kuvastakin näkee. Pohjamuoto on lisäksi erivartinen, eli kaikki sivusakarat eivät ole saman pituisia.

Alttaritaulun on maalannut taidemaalari Berndt Abraham Godenhjelm. Vuonna 1854 maalattu taulu on toisinto saman taiteilijan maalaamasta Liperin kirkon alttaritaulusta. Vuodelta 1985 olevissa Erolan urkurakentamon uruissa on 35 äänikertaa.

Kirkko on järjestyksessä kolmas kirkko Kuhmoisissa. Ensimmäinen kirkko valmistui paikkakunnalle oletettavasti jo 1500-luvun alkupuolella.

Ruoveteläisen kirkonrakentajan Matti Åkerblomin rakentama kellotapuli valmistui kirkon viereen 1786. Alunperin sen huippu oli 1700-luvun tapulien tyyliin sipulin muotoinen. Tyylillisesti se sopii hyvin kirkon yhteyteen nykyisessä asussaankin.

Osoite: Kirkkotie 1, Kuhmoinen

5 kommenttia:

 1. Ompa kauniisti kuvattu oikea vanhan ajan kirkko ja hieno tapuli.

  VastaaPoista
 2. Kirkko on kylän mäellä. Kirkon näköinen kirkko tämä onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Niin tuo kylän mäellä sijaitseminen kuin kirkon näköisyyskin, mitä sillä sitten loppujen lopuksi itse kukin tarkoitammekaan. :) Kiitos Aimarii kommentista.

   Poista
 3. Eka kuva on kuin vanhasta postikortista. Kaunis kirkko.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!