lauantai 24. elokuuta 2013

Ylikiimingin kirkko

Kirkkoesittelyissä siirrymme nyt Pohjois-Suomeen. Entinen Ylikiimingin kunta liitettiin Oulun kaupunkiin vuoden 2009 -alusta. Ylikiimingissä sijaitsee yksi Pohjoisen Suomen vanhimmista kirkkorakennuksista.

Ylikiimingin kirkon rakentamisesta vastasi ja sitä johti tunnettu kirkonrakentaja ja rakennnusmestari Jacob Rijf. Puinen ristikirkko valmistui luultavasti vuonna 1786 ja edustaa rakennustyylillisesti lähinnä uusklassismia.

Kirkkoa on useaan kertaan korjattu ja muuteltu. Viimeisimmässä peruskorjauksessa vuosina 1981-1986 kirkko palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä asuansa. Nykymuodossaan istumapaikkoja on 550. Alttaritaulu ja saarnastuoli ovat Gustav Holmgqvistin tekemät. 21-äänikertaiset urut vuodelta 1986 ovat Urkurakentamo tuomen valmistamat.

Vanha kirkko on luonnollisesti arvokas ja Ylikiimingin kirkon onkin museovirasto luokitellut merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Osoite: Palokoskentie 1, Ylikiiminki, Oulu


Itse kuvasta vielä: Kuva on "vanha" pokkarikuva vuoden 2006 -kesältä. Päivä oli tuolloin  poikkeuksellisen kaunis ja kirkas, mikä onkin kuvasta hyvin nähtävissä, ehkä liiankin kanssa. :) Kovalla retusoinnilla sain kuvasta kuitenkin tästä alunperin pahasti ylivalottuneesta kuvasta nipin napin julkaisukelpoisen. :) Kuvasta on myös poistettu etualta monenlaista tavaraa, joihin lukeutui muistaakseni ainakin liikennemerkki, katulamppu ja harmittavasti eteen pysäköity henkilöauto (joka ei tällä kertaa ollut kuvaajan!). Ellei etäisyyttä olisi niin tolkuttomasti, olisi ehkä ajallisesti ollut kannattavampaa mennä kuvaamaan koko kirkko uudelleen. :)

5 kommenttia:

  1. Kaunis kirkko. Olet kauniilla säällä päässyt kuvaamaankin, niin pääsee hyvin oikeuksiin.

    VastaaPoista
  2. Sitä ei uskoisi, että nämä puukirkot on noin hirveän vanhoja.
    Kirkko on kauniin näköinen, ja hyvä että on luokiteltu suojeltavaksi, jolloin siitä pidetään myös huolta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Kirsti ja Orvokki kommenteista! Kyllähän jotkut puukirkoistamme näinkin vanhoja ovat, mutta enin osa taitaa olla kuitenkin 1800-luvulta. Tulipalossa on erittäin moni vanha puukirkko aikoinaan tuhoutunut kun ukkosenjohtimia ei ollut ja rakennus oli korkea.

    Periaatteessa kaikki 1900-luvun alun ja sitä vanhemmat kirkot ovat kirkkolain mukaan suojeltuja, eli niitä ei saa käytön puutteessa noin vain esim. purkaa. Ne kuuluvat myös osana ns. kulttuuriperintöömme. Sen sijaan tällainen museoviraston erityissuojelukohteena oleminen velvoittaa seurakuntaa pitämään ymmärtääkseni kirkosta huolta myös ns. historialliselta yleisilmeeltään. Ehkä siihen saa helpommin avustuksiakin kun on museoviraston suojelukohde kysymyksessä.

    VastaaPoista
  4. Hienoa photoshoppailua! Tuolla kauniissa kirkossa olen käynyt kuuntelemassa kaunista kuorolaulua. :) Laajakulma tekee kirkosta aavistuksen originaalia jykevämmän näköisen, mutta ei haittaa. :)

    VastaaPoista
  5. Kävin taas tässä kamppailua, suoristanko vai enkö suorista. Tuntui että jätetäämpäs tällä kertaa vaikka kokeilumielessä näin. :)

    Minäkin jyskytin ovea, mutta kiinni tuo visusti pysyi, eikä kuulunut sinä iltana sisältä kaunista kuorolauakaan. :) Sinänsä oli kaunis ilta... Näin se monesti menee että sisälle ei pääse. Sisusta olisi voinut olla mielenkiintoinen kuvattava kun on noin vanha kirkko kysymyksessä. Kiitos Pasi!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!