lauantai 10. elokuuta 2013

Liperin kirkko

Pohjois-Karjalan maakunnassa sijaitsevan Liperin jyhkeän punatiilikirkon on suunnitellut ruotsalainen arkkitehti Georg Theodor von Chiewitz. Kirkko valmistui vuonna 1858. Se on Pohjois-Karjalaan valmistunut ensimmäinen tiilikirkko. Seurakunnan edellisten kirkkojen huono-onnisuus tulipalojen suhteen vaikutti todennäköisesti aikanaan rakennusmateriaalivalintaan.

Tämä nykyinen kirkko on järjestyksessään jo Liperin viides kirkkorakennus. Ensimmäistä kirkkoa ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1642, mutta työn tulos tuhoutui tulipalossa jo rakennusvaiheessa. Toinen kirkko valmistui vuonna 1669 ja kolmas jo 1760. Sen korvasi edelleen Carl Ludvig Engelin suunnittelema, jopa 3000 henkilöä vetänyt puinen ristikirkko. Tämä kirkko valmistui vuonna 1839, mutta tuhoutui  tulipalossa jo vuonna 1842!

Nykyiseen päätytornilliseen pitkäkirkkoon mahtuu noin 1500 henkilöä. Alttaritaulun on maalannut taidemaalari Berndt Godenhjelm. Kirkossa on paljon myös taidemaalari Emil Ruokolaisen maalauksia.

Kirkon urut ovat historiallisesti hyvin merkittävät; Ne ovat Pohjois-Karjalan alueen vanhimmat käytössä olevat kirkkourut ja ensimmäiset J.A. Zachariassenin urkutehtaan tälle alueelle rakentamat urut. 16-äänikertainen soitin on edelleen hyvässä soittokunnossa alkuperäisasussaan.

Liperin kirkko on seurakunnan pääkirkko. Toisena kirkkona seurakunnalla on huomattavasti pienempi Viinijärven kirkko.

Tiekirkkojen listalta en tätä kirkkoa löytänyt. Seurakunnan nettisivujen mukaan kirkkoa kuitenkin pidetään kesäisin avoimena. Tarkemmat aukiolotiedot voi katsoa Liperin seurakunnan nettisivuilta.


Osoite: Tutjuntie 1, Liperi

6 kommenttia:

 1. On komea kirkko, hienossa valossa. Tulee vähän rinssessan linna mieleen, kun se oli vankina ja kattelee tuolta tornista :)Olen vissiin katsellu liikaa satuja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysit muuten aika hienon vertauskohdan.:) Kiitos Kirsti!

   Poista
 2. Varmaan paikkakunnan nimi Liperi velvoittaa, siksi kirkkokin on kahta komeampi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinä se aina löydät myös noita osuvia mielleyhtymiä:))

   Poista
 3. Hieno tiilikirkko ja komeasti on muurari tiilet latonut. Tuommoiselta sen kirkon pitää näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Mitähän mahdatkaan sanoa ensi lauantain kirkosta. :DD Kiitos Harry kommentista!

   Poista

Kiitos kommentistasi!