lauantai 6. heinäkuuta 2013

Pihlajaveden erämaakirkko

Pihlajavesi on entinen kunta Keski-Suomen maakunnassa. Se liitettiin vuoden 1969 -alussa Keuruuseen, johon se alunperin ennen itsenäistymistään kuuluikin. Pihlajavedeltä löytyy peräti kaksi kirkkoa. Toinen niistä on varsinainen erikoisuus. Katsokaamme siis sitä.

Tämä kirkko, jota nykyisin sanotaan Pihlajaveden erämaakirkoksi tai vanhaksi kirkoksi, valmistui vuonna 1780. Se rakennettiin keskelle korpea ilman minkäänlaisia lupia :) Lupia kyllä yritettiin hankkia, mutta niitä ei intendenttivirastolta saatu. Tuomiokapitulikaan ei antanut kirkon rakentamiselle hyväksyntäänsä.  Se ei kuitenkaan  paikallisia isäntämiehiä ja torppareita lannistanut ja rakennusprojektiin lähtikin mukaan kymmenen talollista ja neljä torpparia. Vastaavaksi rakentajaksi saatiin kirkonrakentaja Matti Åkerblom. Kirkkoa rakennettiin kaksi vuotta.

Pihlajavedelle valmistui siis kirkko, vaikka sillä ei tuolloin ollut minkäänlaista itsenäistä seurakunnallista asemaa. Pihlajavedestä muodostettiin kirkon valmistumisen myötä Keuruun emäseurakunnan saarnahuonekunta, ja ensimmäiset 50 vuotta papintoimintaa hoidettiin Keuruulta käsin. Pihlajaveden kunnan itsenäistyttyä myös seurakunnasta tuli itsenäinen vuonna 1896. Tuo itsenäisyys kesti 72 vuotta.

Kirkon saarnastuoli on ilmeisesti vanhempi kuin kirkko. Siihen veistetyt puuhahmot ovat vaatimattomien taitojen johdosta hyvin naivistisia. Alttaritaulun paikalla on suuri puinen risti. Minkäänlaisia kiinteitä soittimia kirkossa ei ole.

Kirkko ei ole ollut säännöllisessä käytössä yli sataan vuoteen, ja nykyisin sen käyttö rajoittuu satunnaisiin tilaisuuksiin. Tunnelmaltaan se hakee vertaistaan.








2 kommenttia:

  1. Vaikuttava korpikirkko ja hieno kuva siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoinen paikka tuo on käydä kuvaamassa. Tämä kuva jostain kolmen vuoden takaa ja siinä oli värillisenä pientä sanomista. Näin retroksi käsiteltynä toimii mielestäni huomattavasti paremmin. Kiitos, Minttuli.

      Poista

Kiitos kommentistasi!