lauantai 27. heinäkuuta 2013

Jalasjärven kirkko

Jalasjärvi on noin 8000 asukkaan kunta Etelä-Pohjanmaalla. Suurempana rajanaapurina sillä on Seinäjoen kaupunki.

Jalasjärven kirkko valmistui vuonna 1800. Tämän puisen länsitornillisen ristikirkon vastaavana rakennusmestarina oli kirkonrakentaja Salomon Köhlström. Kirkkoon mahtuu nykyasussaan noin 900 henkilöä. Kristuksen kirkastumista esittävän alttaritaulun on maalannut taidemaalari Aleksandra Frosterus-Såltin. Uudet 30-äänikertaiset urut on rakentanut saksalainen Paschen Kiel Ortgelbau GmbH vuonna 2011.

Kirkon välittömässä läheisyydessä on suuri, 500:n sankarivainajan sankarihautausmaa. Jalasjärvihän oli yksi niistä paikkakunnista, joita viime vuosisadan alkupuolen sodat kohtelivat tuhoisasti.

Jalasjärven kirkko on luokiteltu vuonna 1993 valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi.


Osoite: Kirkkotie, Jalasjärvi 


13 kommenttia:

 1. Bonuspisteet hienosta taivaasta, josta tulikin mieleen, että kirkkokuvauksessa voisi käyttää superlaajakulmaputkea ja HDR-tekniikkaa. Ei muuta kuin aloittamaan urakka alusta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi. Tämä vanha kuva oli alunperin tosi huono. Onneksi kuitenkin sain sitä kuvankäsittelyssä parannettua. Tuota HDR-tekniikkaa käytän näissä nykyisin Nikonin kameran sisäisen softan kautta paljonkin. Se on tietysti suurpiirteinen:) Superlaajakulman luulisi vääristävän mittasuhteita kovasti, vai miten on, meneekö tapulit vielä enemmän kallelleen? No, voihan sen korjata kuten korjaan nytkin, mutta onko jotain erityistä etua tuossa. Sisäkuvissa erittäin laajakulmainen linssi on varmasti pelkkää plussaa tai bonusta!

   Tuo HDR-tekniikka olisi kyllä sinänsä todella mielenkiintoista hallita..

   Poista
  2. Päivitys 16.8.2015: Kirkon kuva vaihdettu. Nyt kuvaamisessa käytetty maltillista laajakulmaputkea, sekä HDR-tekniikkaa. :)

   Poista
 2. HDR:stä suurin etu tulee parhaiten esiin paahtavassa auringonpaisteessa, kun valon ja varjon kontrasti on liian suuri jpg-kuvalle ja pahimmillaan jopa raw-kuvalle. Superlaajakulma tosiaan vääristää kuvaa, siitä se oma ajatukseni toisaalta lähtikin. Vääristymien avulla kuvaan saisi ylimääräistä perspektiivin tuntua ja se korostaisi rakennusten kokoa. Samalla voisi aavistuksen liioitella HDR:n kanssa. Tietenkään kuva ei olisi silloin enää täysin realistinen eikä sopisi enää tähän kuvasarjaasi, jossa kuvaat kirkot realistisesti sellaisena kuin ne ovat (hyvä niin). Sinulle hyöty superlaajiksesta voisi olla silloin, kun koko kirkkoa on muuten mahdoton saada mahtumaan muista rakennuksissa tai puista johtuen kuvaan. Minulla heräsi nyt innostus kuvata Kuopion rakennuksia HDR-superlaajisyhdistelmällä sopivasti liioitellen. Saapa nähdä ehdinkö tälle kesää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joissakin kirkkokuvissa olen tuota laajakulmaa käyttänyt. Palataanpa asiaan ensi lauantain kirkon kohdalla! Siihen se mielestäni sopi hyvin. Joihinkin se sopii, joihinkin ei, sen olen huomannut, riippuu aika paljon rakennuksesta. Mutta pistänpä ensi lauantain kirkkona tuollaisen tapauksen..

   Jos oppisi kunnolla taiteilemaan noiden HDR-tekniikoiden kanssa, voisi samasta kirkosta valmistaa sen "normaalin" että bonuksena vielä tuon hdr-version. Onhan se totta että myös uutta näkökulmaa asiaan kannattaa kehitellä. Täytyy ilmeisesti alkaa perehtymään tarkemmin ja hankkia sopivat ohjelmat. Photoshopilla kai vakioversiolla tuo ei onnistu, eikä Gimpilläkään. Lightroomiin taitaa mennä..

   Poista
  2. Lightroom ei valitettavasti HDR:ään taivu. Photoshopilla se onnistuu, mutta se on liian kallis. Paras HDR-softa Photomatix Pro on hinnaltaan ihan hiluja verrattuna Photoshoppiin: http://www.hdrsoft.com/

   Poista
  3. Mulla on tuo kyllä Photoshoppi kans. En koskaan ole tuota hdr-puolta edes sillä kokeillut. Mutta se on kyllä ihan täysversio että luulisi onnistuvan. Täytyypä jossain vaiheessa alkaa katselemaan noiden raw-kuvien kanssa. Kiitos noista tiedoista!

   Poista
  4. Hups, komentoin vahingossakin väärään blogaukseen, sitä ei ole pakko julkaista. :) Niin, kirjoitin sinne, että kannattaa ostaa/lainata David Nightingalen kirja "HDR luoville kuvaajille", se on erinomainen opas HDR:n saloihin. Siinä käydään seikkaperäisesti läpi työnkulku Photoshopilla kuin myös Photomatixilla. Ennen kaikkea siitä saa hyviä ideoita!

   Poista
  5. Kiitos hyvästä vinkistä! Odotan mielenkiinnolla sitä omaa suurten rakennusten sarjaasi HDR-efektein ja laajakulmin terästettynä.

   Poista
 3. Kirkkokuvaus on ihan oma lajinsa. Se on osaksi arkkitehtuurin kuvaamista, usein historiallinen nähtävyys, tunnelman tavoittaminen on tärkeää ja ties mitä lisäksi. Mä kuvaan nykyisin tuolla Olympuksella rakennukset ja 12-40mm:n putkella. Vääristymät ei oo itseäni pahemmin haitanneet (ehkä muita), sillä se kuuluu asiaan kun kuvaa laajakulmalla. Mä koen, että se on samalla tehokeino, juuri kuten Pasi ed. kirjoitti korostaa rakennuksen kokoa ja mahtavuutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tillariina kommentista. Minulla on tässä sarjassa pakkomielle oikaista aina vääristymät niin hyvin kun pystyn. Aina se ei täydellisesti onnistu, mutta yritän pyrkiä siihen, että vaikutelma olisi mahdollisimman sellainen, miltä rakennus näyttää luonnossa. Se on myös mielenkiintoista ja haastavaa.

   Tuo laajakulma toimii kun sen käytön osaa tyylikkäästi, mutta jos ainoa laajakulmasta kielivä asia on kuvassa se, että tapuli on kallellaan kuin Pisan torni, kokonaisuus ei toimi. Kuvakulmalla on tuota käytettäessä tosi paljon merkitystä, sivusta otettu toimii harvoin. Jotenkin tuntuisi, että laajakulma toimii paremmin kivikirkoissa, parhaiten jykevässä Jugend-tyylissä. Puukirkoissa tuo tuntuisi ainakin itsestäni vieraalta.

   Mutta jatketaan harjoituksia, aina tulee uutta ja ihmeellistä opittua. Ja aina kannattaa kokeilla!

   Poista
 4. Olisit antanut olla vanhankin kuvan näytillä, kun kerran käytiin siitä noin rakentavaa keskustelua viimeksi. :) Päivityksenä omiin kommentteihini:

  - HDR löytyy nyt uusimmassa Lightroomin versiossa.

  - En ole vielä aloittanut tuota omaa Kuopion rakennukset -sarjaa ja nyt asun viikot Lahdessa. Haaveissa edelleen, taitaa tulla kiire...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on myös edellinen kuva uudestaan näytillä. :) Aika uskottava ja laadukas HDR-kuva on mahdollista tehdä myös tuolla Perfect effects 9 -ohjelmalla, jota itse käytän päivänvalossa otetuissa kirkkokuvissa paljon. Se on todella käyttökelpoinen ohjelma monipuolisuudessaan ja jos ei ole aikaa vääntää HDR:n kanssa tuntikaupalla. Haittapuolena on se, ettei se käsittele RAW-kuvia. Hienoa että tuo Lightroom on päivittynyt, itsellä tuota ei ole, vaikka Photoshoppi löytyykin. :)

   Rupea tekemään sitä sarjaa Lahden rakennuksista. Sehän on hieno kaupunki sekin! Samalla tulee tutustuttua kaupungin merkittäviin rakennuksiin ja niiden historiaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi!