Siirry pääsisältöön

Virtain kirkko

VIIKON 1 KIRKKOESITTELY  

Vuoden 2013 ensimmäisen viikon kirkkona on tarkemman tutkistelun alla Pirkanmaan pohjois-osassa sijaitseva Virtain kirkko. Sen on rakentanut vuosina 1772-1774 tunnettu kirkonrakentaja Antti Hakola. 


Puinen ristikirkko on järjestyksessä seurakunnan toinen kirkko. Sen päädyssä oleva torni on liitetty pienellä solarakennuksella runkohuoneeseen. Kirkkoa on uudistettu vuosien kuluessa useaan kertaan niin sisältä kuin ulkoakin.

Sisätilat uusittiin perusteellisesti vuonna 1884 arkkitehti Gustav Kuorikosken suunnitelmien mukaan. Tuolloin rakennettiin myös urkulehteri ja kirkko sai ensimmäiset urut. Vuosien 1967 - 1968 peruskorjauksessa kirkko pyrittiin palauttamaan  yleisasultaan sellaiseksi, millainen se valmistuessaan oli. Arkkitehtina oli tuolloin Seppo Rihlama. Viimeisin peruskorjaus tehtiin vuosina 1993 - 1994 arkkitehti Esko Räntilän suunnitelmien mukaan. 

Urkuparvella on nykyisin Kangasalan urkutehtaan vuonna 1980 -valmistamat 30-äänikertaiset urut

Vaikuttavan urkujen fasadin on suunnitellut arkkitehti Seppo Rihlama. 

Alttaritaulun on maalannut  vuonna 1897  taidemaalari  Aleksandra Såltin. 


Pääsisäänkäynti kirkkoon on kellotapulin päädystä.
Tapulin kolmesta kirkonkellosta vanhin on vuodelta 1697. 
Tämän kirkon vaivaispoika ei sijaitse tuttuun tapaan pääoven vieressä, vaan kirkon itäisellä portilla. Alunperin opettaja Voipa Sulkavan vuonna 1926 -valmistama vaivaispoika valettiin pronssiin vuonna 1956 ja on nykymuodossaan hyvin säänkestävä.
TIEKIRKKO 10.6.-20.8. klo 11-16, suljettu 22.-24.6. (tiedot 2012)
Osoite: Rantatie 9, 34800 VirratKommentit

 1. Kaunis kirkko. Mihin sinä sen pronssisen vaivaispojan piilotit?

  VastaaPoista
 2. Hoksasin Kotona kun purin kuvia kamerasta että kuvaamati jäi :( Harmitus oli suuri. No, täytyy kuvata se joskus, kyllä tuosta aina silloin tällöin tulee ohi mentyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...Ja nyt tuo puute on korjattu, kuten kuvista näkee:))

   Poista
 3. Erikoisen näköinen. "Muumitalo" tuli mieleen. Hieno kirkko joka tapauksessa. Kiitoksia menneestä vuodesta ja oikein kuvaksellista uutta vuotta 2013.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Samoin myös sinulle! Se on varmasti nuo erikoiset katokset portaiden päällä mitkä luo sellaisen muumitalomaisen tunnelman:).

  VastaaPoista
 5. Minua kiinnostaa kirkoissa ehkä eniten alttartaulut. Tässäkin hyvin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ja kun vielä katsot miten upeisiin raameihin se on asetettu. Ovathan ne nuo alttaritaulut perinteisesti olleet suurimpia maalauksia mitä ylipäänsä on tehty ja samalla monesti taiteilijansa todellisia Taidonnäytteitä. Kiitos aimarii.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!