tiistai 20. syyskuuta 2016

TAMPERE! -Osa 16. Komediateatterin juhlatalo

Sarjassa merkittäviä Tampereen rakennuksia on vuorossa Tampereen Komediateatterin 1897 -valmistunut jyhkeä kivitalo. Sen on suunnitellut arkkitehti George Schreck. Sama arkkitehti suunnitteli Tampereelle myös raatihuoneen.

Rakennus valmistui alunperin Tampellan juhlataloksi, siis rakennukseksi työntekijöiden ja varsinkin johtoportaan kaikenlaisia juhlatilaisuuksia varten. Koska tehdas oli suuri ja varakas, ei kustannuksissa ilmeisesti tarvinnut sen kummemmin säästellä ja tuloksena syntyi vielä nykyisinkin eräsTampereen komeimmista sekä kultuurihistoriallisesti ja arkkitehtoonisesti merkittävimmistä rakennuksista. Talossa toimi varsinaisten erilaisten kokousten ja istuntojen lisäksi mm. henkilökunnan lauluseura, torvisoittokunta ja raittiusseura. Rakennusta on käytetty ja käytetään edelleen myös hää- ja perhejuhlapaikkana. Komediateatteri tuli taloon vasta vuonna 1994 ja vuonna 1996 nimi vaihtui Tampellan juhlatalosta Komediateatterin juhlataloksi. Moni vanhempi tamperelainen kutsuu taloa edelleen Tampellan Juhlataloksi.

Rakennus on ulkoisesti lähes alkuperäiskunnossa. Nykyisin se on museoviraston suojelukohde.

Rakennus sijaitsee Tampellan kaupunginosassa osoitteessa Lapintie 3.
6 kommenttia:

 1. Todella komea rakennus! Kyllä tuolla kelpaa juhlia =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on todella komea! Kiitos Katinka.

   Poista
 2. Kolmannen kerran komea (vrt. edelliset kommit :) rakennus.
  Minä miellän aina Tampereen sellaiseksi uudeksi isoksi (no iso ja iso..) kaupungiksi, jossa on tavallisia, tylsiä asuinkerrostaloja. Mutta uskon, että olen väärässä. En muista milloin olisin tuolla ollut muuten kuin häämatkatelttareissulla päivän.. Ja siihän on jo kaaaaauan aikaa. Eikä tuonne ole edes pitkäkään matka. Tarttis käydä useammiin ja pitemmällä kehä III:n ulkopuolella. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä hienoja historiallisia rakennuksia Tampereeltakin sentään löytyy, vaikka paljon on ehditty elintasohuumassa hävittääkin. Onneksi nykyisin vanhojen rakennusten arvo ynmmärretään myös Tampereella. :) Kiitos Orvokki.

   Poista

Kiitos kommentistasi!