lauantai 20. elokuuta 2016

Naantalin kirkko

Naantalissa toimi keskiajalla, vuonna 1438 perustettu birgittalaisluostari. Luostarin toiminta hiipui hiljalleen 1500-luvulla lakaten lopullisesti vuonna 1544. 1606 luostarin rakennukset määrättiin purettavaksi ja nykyisin ainut, mikä luostarista on jäljellä, on sen komea kirkko, mikä on täydessä käytössä edelleen ev. lut seurakunnan kirkkona.

Naantalin kirkon rakentamisajankohta ei välttämättä ole sama, kuin luostarin vihkimisen ajankohta. On mahdollista, että kirkko valmistui 1400-luvun loppupuolella, mutta ei kuitenkaan 1500-luvun puolella.

Kirkon barokkityylinen torni ei ole alkuperäinen, alunperin tapuli oli erillinen. Torni valmistui kirkon yhteyteen vuonna 1797 ja vanha tapuli purettiin.

Kirkko on historian saatossa muuttunut luostariajoista perusteellisesti niin sisä- kuin ulkopuoleltakin. Nykyisin kirkkosalissa vanhaa aikaa edustavat 1600-luvulta peräisin oleva saarnastuoli ja osa esineistöä, joista vanhimmat 1400-luvulta. Istumapaikkoja on noin 1000 henkilölle mikä tarkoittaa sitä, että kirkko on varsin suuri keskiaikainen harmaakivikirkko. Urut ovat 36-äänikertaiset ja niiden soittimellisena mallina on käytetty 1600-luvun hollantilaista barokin urkuperinnettä. Nykyisen 1800-luvulta peräisin olevan alttaritaulun on maalannut taidemaalari R. W. Ekman.


Nunnakatu 2, Naantali




6 kommenttia:

  1. Kaunis kirkko!
    Kellotornin katto kellomainen.
    Kellot eri ilmansuuntiin niin näkee useampi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin tuo kellotornin katto, joka antaa persoonallista muotoa tuolle kokonaisuudelle paljon. Kuvittelepa kirkkoa ilman tornia... Kiitos Liplatus.

      Poista
  2. Kaunis kirkko. Olen pariinkin kertaan käynyt tuolla, mutta en koskaan sisällä kirkossa =D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olisi varmaan kyllä ihan näkemisen arvoinen sisältäkin, kun on tuota historiaakin noin paljon. Kiitos Katinka.

      Poista
  3. Kauniilta näyttää. Kun vain hiukka näkyy, tulee mieleen Euroopan kirkot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla. Mahtaakohan tuollaisia torninkattoja sitten löytyä Keski-Euroopasta, mene ja tiedä.. Kiitos Orvokki.

      Poista

Kiitos kommentistasi!