lauantai 14. helmikuuta 2015

Vöyrin kirkko

Pohjanmaalla sijaitsevalla Vöyrin kirkolla on aivan erityinen merkitys maamme kirkkokannassa, sillä se on vanhin yhä käytössä oleva puukirkkomme. Se on alunperin ollut suorakaiteen muotoinen pitkäkirkko ja muutettu myöhemmin ristikirkoksi.

Kirkko valmistui vuonna 1626, eli se on kuitenkin huomattavasti nuorempi kuin vanhimmat kivikirkkomme. Kirkko muutettiin vuoden 1777 -peruskorjauksen yhteydessä ristikirkoksi. Kirkon ulkomuotoja tutkimalla huomaa, miten paljon se itse asiassa muistuttaakin vanhoja kivikirkkojamme. Rakennusmateriaali vain on eri.

Kirkko on vanha ja vanhaa on sen sisällä oleva interiöörikin. Rokoo-tyylinen alttarirakennelma ja -taulu on taidemaalari Thomas Kiempen työtä ja peräisin 1780-luvulta. Alttarilla sijaitsee myös kirkon Lyypekistä peräisin oleva erikoisuus: Pyhän Annan historiasta kertova alttarikaappi 1400-luvulta. Kirkonrakentaja Jakob Rijfin rakentama saarnastuoli on vuodelta 1794. Tunnetuin kirkosta löytyvä esine on kuitenkin keskiaikainen krusifiksi, joka on peräisin todennäkösesti jo 1300-luvun loppupuolelta. Sen tekijä on jäänyt tuntemattomaksi. Urut ovat ruotsalaisen Grönlundin urkurakentamon vuonna 1966 -valmistamat.

Kirkon päätytorni ansaitsee erityismaininnan: Sen huippu kohoaa peräti 42 metrin korkeuteen!

Kirkon yhteydessä muutaman kymmen metrin päässä on erillinen kellotapuli. Kirkon korkea päätytorni ei siten huimasta korkeudestaan huolimatta ole koskaan sisältänyt kelloja. Tapuli valmistui kirkon viereen vuonna 1702. Se on tyyliltään Pohjalaista renessanssia.

Osoite: Lotlaxvägen 36, 66600, Vöyri

4 kommenttia:

  1. Onko kirkon viimeinen peruskorjaus ollut vuonna 1777? Ulkoseinät ovat pysyneet ihmeen valkoisina, ei näy ajan patinoita.
    Tämä kirkko vastaa hyvin mielikuvaa kirkosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aimarii. Kyllä kirkko on ihan varmasti maalattu vuoden 1777 jälkeen monta kertaa. Veikkaan että ihan lähivuosina tai -kymmeninä. Tuo peruskorjaus oli siis laajempi muutostyö, jossa ihan jo pohjamuotokin muutettiin ristikirkoksi. Kyllähän kirkkoja maalataan ihan säännöllisesti, että ne pysyisivät kunnossa.

      Kyllä, perinteiseltä se näyttää, mutta siinä tullaankin kysymykseen, että miltä sen kirkon itse asiassa pitää näyttää. Tuo on varmasti ihan arkkitehdillekin vaikea kysymys nykypäivän kirkkoja suunniteltaessa, kun tuskin kukaan enää tämänkaltaista uutta kirkkorakennusta nykyisin piirtäisi ja silti pitäisi olla hienoa ja näyttävää. Mutta hienohan tämä kirkko on.

      Poista
  2. Upeaa.. kuinka tällainen kaunis puukirkko on edelleen pystyssä (ei kukaan ole esim tuhopolttanut sitä eikä salama iskenyt eikä ole tuhoutunut historian saatossa). Tosi kaunis kirkon näköinen kirkko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, eipä niitä montaa 1600-luvun puukirkkoa enää löydy. Tainnut se salama historian saatossa olla yleisin syy kirkon "häviämiseen". Ukkosenjohdatin on hyvä keksintö. Kiitos Orvokki.

      Poista

Kiitos kommentistasi!