lauantai 21. helmikuuta 2015

Hollolan kirkko

Vaihteeksi taas kirkkoesittelyssä on yksi keskiaikaisista kirkoistamme. Hollolan kirkon tarkkaa rakennusajankohtaa ei tiedetä, mutta se on rakennettu todennäköisesti vuosien 1495-1510 välisenä aikana. Katolisena aikana rakennettu kirkko omistettiin Pyhälle Marialle. Jo ennen tätä Hollolassa on ollut kaksi edeltävää kirkkoa, joista toinen sijaitsi tällä samalla paikalla.

Kirkon ulkoinen olemus on perinteistä keskiaikaista kirkkotyyliä. Merkittävää on kirkon suuruus; Se on kolmanneksi suurin keskiaikainen harmaakivikirkko maassamme.

Pääovelta ylöspäin katsottaessa näkymä on komea ja kirkon suuruus alkaa hahmottua. Ajan tyylin mukaisesti päätykolmiot on hyvin koristeltu. Tässä kirkossa aivan erityisen komeasti. Kirkko oli kuvaamisaikaan avoinna, joten katsotaan sisälle. Tämä pääovi tosin oli kuvauspäivänä kiinni ja sisäänkäynti oli järjestetty kirkon sivulta, entisen asehuoneen kautta.

Melkoisen linnamainen vaikutelma, vai mitä? Ja katto jo tässä tilassa komeasti holvattu.

Legendan mukaan Hollolan kirkon rakensi kaksi jättiläistä, Hollo ja Martta, siis hekö? Eivät suinkaan! Nämä ovat keskiaikaisia, hyvin säilyneitä puuveistoksia, joista tämä kirkko on erityisen tunnettu. Kuvassa lienee ainakin Maria ja Jeesus-lapsi..

Lisää puuveistoksia. Tämän nimi on Pyhä Yrjänä ja Lohikäärme. Kaiken kaikkiaan näitä, jopa 1400-luvulta peräisin olevia veistoksia löytyy kirkosta jopa 24!

Ai niin, katsellaan nyt laajemminkin ympärille! Tässä näkymää kirkkosalin keskeltä pääoven suuntaan. Sali on mielenkiintoisen näköinen. Se on kaksilaivainen ja keskikäytävää halkovat massiiviset kivipylväät jakavat lisäksi katon kaiken kaikkiaan kymmeneen tähtiholviin. Tämä ns. runkohuone on 41 metriä pitkä ja 17 metriä leveä! Suuri kivikirkko, kuten tuossa jo aiemmin mainittiinkin.

Vuodelta 1994 peräisin olevat Urkurakentamo Porthanin valmistamat 33 äänikertaiset barokkiurut sijaitsevat erikoisesti lehterin toisella laidalla. Kirkon kattorakenteesta johtuen se lieneekin tässä kirkossa ainut järkevä sijoituspaikka.

Alttarikaiteen muodostama puoliympyrä on poikkeuksellisen pieni aivan samoin, kuin alttaritaulu ja sitä ympäröivä alttarirakennelma. 1600-luvulta peräisin olevan taulun maalaaja on jäänyt tuntemattomaksi. Lasimaalaukset ovat huomattavasti uudempaa tuotantoa, peräti vuodelta 1929! Ne on maalannut kuvataiteilija Lennart Segerståle.

Nykyinen tapuli edustaa aivan eri tyyliä ja -aikakautta kuin kirkko. Sen on suunnitellut arkkitehti Carl Ludvig Engel ja se valmistui vuonna 1831. Tapulin alaosa on kiveä, muuten tapuli on puurakenteinen. Sen alaosassa olevat siipiosat ovat alunperin toimineet ruumishuoneina.

Kaiken kaikkiaan Hollolan kirkko on merkittävä keskiaikainen kirkko ja vaikuttava käyntikohde maassamme. Kirkossa ja sen lähiympäristössä on niin paljon nähtävää, että kokonaisuus lyhyen esittelyn myötä jää pakostakin vajaaksi. Kannattaa siis käydä itse paikalla. Kirkko on myös tiekirkko, mikä mahdollistaa sen, että sisälle pääseminen on huomattavasti helpompaa, kuin moneen muuhun kirkkoon keskikesän helteillä!



Osoite: Rantatie 917, Hollola












16 kommenttia:

  1. Tämäpä olikin minulle jo entuudestaan tuttu kirkko. Olen ollut siellä mm. hautajaisissa ja kirkko konsertissa. Hollolan kirkko on kaunis todella.

    VastaaPoista
  2. Dit is wel een hele bijzondere kerk zo oud en nog zo mooi onderhouden.klasse.

    VastaaPoista
  3. Upea kirkko. Ulkoapäin olen kirkon nähnyt. Nämä vanhat kirkot sykähdyttävät minua.

    VastaaPoista
  4. Eine schöne Kirche von außen auch sehr schön und der Glockenturm.

    Gruß
    Noke

    VastaaPoista
  5. Komea kirkko ja varmaan suomen pisimmät tikapuut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tikapuut tosiaan ovat piiiiitkät. :) Kiitos Harry.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos Orvokki. Keskiaikaisissa kirkoissa on oma tunnelmansa, mutta aika usein ne ovat toistensa "kopioita", mihin luokkaan tämä kirkko ei kylläkään missään nimessä sijoitu.

      Poista
  7. Tällaiset jyhkeät vanhat kirkot hivelevät silmääni, kauniita ja mielenkiintoisia.
    Mitä kaikkea tuo kirkko on ehtinytkään nähdä.

    Hyvin on puuveistokset säilyneet, vaikka ikää on reilut 600 vuotta.
    Ollenekko laitettu mitään puunkyllästettä pintaan, tokkopa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirkko on ihan ainutlaatuinen maamme kivikirkkojen joukossa. Kiitos Liplatus.

      Poista
  8. Wau... sisäkuvista olisi tosiaan voinut luulla vaikka Turun Linnasta otetuiksi kuviksi. Todella hieno kirkko ja kuvat kirkosta on loistavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se hieno. Sisäkuvat olivat aikas haasteelisia, kun paikalla oli hieman "liikaa" muita turisteja. :) Kuva koko kirkkosalista olisi ollut hyvä, mutta mahdoton sillä hetkellä. Iso-arvonkin jouduin nostamaa kirkon pimeydestä ja jalustan puutteesta johtuen liian suureksi ja aukko... lähes täydellä aukolla vaan. :)) No, tulihan näistä ihan kohtuukelvollisia kun vähän kuvankäsittelyssä "kirkastettiin" =D. Kiitos Katinka.

      Poista

Kiitos kommentistasi!