lauantai 27. syyskuuta 2014

Iisalmen vanha kirkko

"Iisalamesta iliman aikojaan" - näin Iisalmessa kuulema sanotaan. Nyt menemme Pohjois-Savoon katsomaan katsomaan Iisalmen vanhaa kirkkoa.

Iisalmen vanha kirkko on - varsinkin sisältä - oikea helmi. Se rakennettiin vuonna 1780 ja se on aikansa suurimpia puukirkoja maassamme; Istumapaikkoja on 1200. Kirkko sain nimen Kustaa Aadolfin kirkko. Sen rakentaja ei silti suinkaan ole Kustaa Aadolf, vaan tunnettu kirkonrakentaja Simon Jylkkä-Sivén. Museovirasto on luokitellut sen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Astutaanpa sisälle.

Nykyisen alttaritaulun on maalannut taidemaalari Alexandra Såltinin vuonna 1886.

Komea saarnastuoli ei ole alkuperäinen, vaan se tuli kirkkoon vuoden 1927 -peruskorjauksen yhteydessä. Edellinen saarnastuoli oli yleisilmeeltään huomattavasti vaatimattomampi.

Urkuparvella ovat historiallisesti erittäin arvokaat Zachariassenin urkutehtaan 18-äänikertaiset urut vuodelta 1883! Soitin on vuosien 2000-2001 restauroinnissa palautettu mahdollisimman tarkoin alkuperäisasuunsa.

1700-luvun puolivälistä peräisin olevan tapulin rakentajaa ei tiedetä, ei itse asiassa tarkkaa valmistumisvuottakaan.





























Onnistuneen kuvauskohteen kruunasi vielä kirjailija Juhani Ahon hauta aivan kirkon tuntumassa. Kirkko on kaikesta päätellen suosittu matkailukohde. Paikalla oli minun lisäkseni jopa kaksi muuta kirkon kuvaajaa ja oppaalla suuri turistiryhmä, jonka sain ihmeen kaupalla rajatuksi omien otosteni ulkopuolelle.


Osoite: Kirkkotie 20, Iisalmi










10 kommenttia:

  1. Tuon Kristuksen kirkastumista kuvaavan alttaritaulun Alexandra Såltin on maalannut useihin kirkkoihin. Se on myös meidän Kuusjoen kirkossamme. Tuntuisi varmaan kotoisalta istua siellä Iisalmen kirkossa, vaikka se muutoin on paljon meidän kirkkoamme komeampi.

    VastaaPoista
  2. Tota puhut. Ja tuo Såltin on varmaan eräs eniten alttaritauluja maalanneista taiteilijoista myöskin. Tämä kirkko oli kokonisuudessaan yksi komeimmista puisista ristikirkoista, mitä on itselleni tullut vastaan. Kiitos kommentista Nummentonkija.

    VastaaPoista
  3. Kirkkokuvista en juurikaan piittaa, mutta alttaritaulut kiinnostavat.
    Niillä kaikilla on oma tarinansa, itse törmäsin aiheeseen kun käytin
    kolme päivää muuntaessani mustavalkoista Viipurin vanhan tuomiokirkon alttarikuvaa
    värilliseksi. http://arnoya-ari.blogspot.no/2014/03/sota-ajan-kuvia-vareissa_1.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa onkin oikein komea ehdokas alttaritaulujen joukkoon! Mustavalkokuvina kuvattujen alttaritaulujen muuntaminen värillisiksi onkin mielenkiintoinen juttu. Useimmissa tapauksissa kun vielä se alkuperäinen värillinenkin on ihan livenä tallella:) Tulipalossa tuhoutuneiden alttaritaulujen mustavalkokuvien "värillistäminen" olisi varmasti aika hieno juttu. Kiitos kommentista Ari.

      Poista
  4. Hienot kuvat ja urut tekivät minuun vaikutuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tuossa tapauksessa voisi melkein sanoa, että se on taidetta koko urkuparvi! Tuo oli mukava kuvattava ihan kokonaisuudessaan, mutta olisi kannattanut mennä vähän kuumimman turistisesongin ulkopuolella, olisi ehkä saanut paremman yleiskuvan koko kirkkosalista. Nyt piti niin väistellä ihmisiä. Kiitos kommentista Ame.

      Poista
  5. Kauniit kirkkokuvat. Tosi kaunis urkuparvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuona päivänä tuli kuvattua aika monta kirkkoa, mutta kyllä tämä päivän parhaaksi jäi. Kiitos Kirsti kommentista.

      Poista
  6. Ai että on kaunis kirkko, sekä ulkoa että eritoten sisältä. Taitaa olla yksi kauneimmista, mitä olet kuvannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vaan! Joo, kyllä varmasti on yksi kauneimmista. Puukirkoista ehkä sisätiloiltaan peräti kaunein. Toisaalta, makuasioitahan nämä:) Kiitos kommentista Orvokki.

      Poista

Kiitos kommentistasi!