lauantai 9. elokuuta 2014

Toholammin kirkko

Keski-Pohjanmaalla sijaitseva pieni Toholammin kunta on ollut viime aikoina surullisen paljon julkisuudessa kahden tuhoisan liikenneonnettomuuden vuoksi. Toissa kesänä vierailin paikkakunnalla kameran kanssa. Päivä oli oikein kaunis ja sain otettua aurinkoiset kuvat kirkosta.

Toholammin kirkko valmistui vuonna 1861. Se on puinen päätytornillinen pitkäkirkko, joka tyylillisesti edustaa gotiikkaa.

Kirkon on piirtänyt arkkitehti Carl Axel Setterberg. Hän tuli tunnetuksi uuden, palonjälkeisen Vaasan kaupungin pääsuunnittelijana. Vastaavana kirkonrakentajana toimi Jaakko Kuorikoski.

Kirkko on Toholammin järjestyksessä kolmas kirkko. Ensimmäisen kirkkonsa Toholampilaiset saivat vuonna 1665. Vaatimaton kirkkorakennus palveli kansaa sadan vuoden ajan, jonka jälkeen valmistui huomattavasti parempi ja suurempi kirkko. Sekin jäi kuitenkin pieneksi kasvavalle seurakunnalle, jonka vuoksi vuonna 1827 käynnistyivät jälleen selvitystyöt uuden (nykyisen) kirkon rakentamiseksi. 34 vuotta myöhemmin vietettiin kirkon käyttöönottojumalanpalvelusta.

Sisältä kirkko on yksilaivainen. Sen ehtoollisaiheinen alttaritaulu maalattiin alunperin edelliseen kirkkoon. Vuodelta 1761 peräisin oleva taulu on taidemaalari Johan Backmanin työtä.

Kirkossa on kahdet urut; Vanhat, B.A. Thulen vuonna 1907 rakentamat 14-äänikertaiset ovat urkuparvella kirkon takaosassa ja uudemmat, vuodelta 1975 peräisin olevat Kangasalan urkutehtaan valmistamat 19-äänikertaiset kirkon kuorissa.

Vaivaisukko kiinnitti huomioni. Tämähän muistuttaa erästä toisen maailmansodan syntyyn hyvin paljon vaikuttanutta saksalaista henkilöä. Sotapukukin vielä päällä? Tämä tosin on valmistettu jo 1870-luvulla. Kukahan mahtoi olla mallina? Vaikuttaakohan ulkonäkö kolikon antamiseen?


Osoite: Kirkkotie 143, Toholampi



10 kommenttia:

  1. Kirkko hienolla paikalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se ihan. Varsinkin kun löytyy oikea kuvakulma :)

      Poista
    2. Näinpä. Kirkon vasemmalla puolen on sähkölinja ja joku aika iso muuntaja, ne jää sopivasti pois kuvasta, kun on kuvattu näin.

      Poista
    3. Itselläni on tapana näitä sen verran "meikata" että poistan yleensä kuvista mahdollisuuksien mukaan sähkölinjat, roskapöntöt yms. Yleensä myös suoristan kuvankäsittelyssä perspektiivit, mitkä ovatkin monesti tosi ongelmallisia kirkokuvissa. Tässä tapauksessa en muista poistinko tuosta mitään, mutta ainakaan perspektiiviä en suoristanut kun näyttää mielestäni tässä tapauksessa ihan hyvältä näinkin ja kirkon tornin korkeus korostuu.

      Poista
  2. Hauska tuo vaivaisukko, ei se oikein vaivaiselta näytä. Ja esikuva on ilmeinen, tai pitäisi sanoa jälkikuva (peräkuva .. takakuva ..?).
    Komea on kirkko, ja sait torninkin kokonaan kuvaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo vielä vaivaisukosta varmaan sinänsä käy, mutta odotahan mitä on vielä tulossa. Tänä kesänä törmäsin nimittäin usean kirkon kohdalla sellaiseen uuteen käsitteeseen kuin vaivaispohatta :)) Mutta pistän syksyn mittaan esille!

      Poista
  3. Kiltin näköinen tuo vaivaisukko on. Puuttuu se "Aatun" teurastajan katse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta muuten tuokin. Kiitos vierailusta Nummentonkija.

      Poista
  4. Tämä on tuttu kirkko. Muutamaan otteeseen olen kuunnellut tuolla haitarimusiikkia - Toholammin harmonikkaviikoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas vaan! Piti oikein googlettaa tuo tapahtuma. Ihan uusi juttu minulle. Kiitos Pasi kommentista.

      Poista

Kiitos kommentistasi!