lauantai 23. elokuuta 2014

Hämeenkosken kirkko

Päijät-Hämeen maakunnassa sijaitseva Hämeenkoski on mielenkiintoinen paikkakunta, jolla sijaitsee mielenkiintoisen näköinen kirkko. Ennen kuin keskitymme tuohon kirkkoon, katsotaan hieman itse kunnan historiaa.

Paikkakunta mainitaan ensi kerran itsenäisenä jo 1400-luvun alussa. Sittemmin se on ollut historian saatossa osa Lammin kuntaa, kunnes jälleen itsenäistyi vuonna 1865. Paikkakunnalla on ollut historian saatossa myös monta nimeä; Ensin Koski, sitten Etola ja sen jälkeen jälleen Koski, jonka perään tuolloin liitettiin Hämeen lääniä tarkoittava lyhenne Hl. Vuodesta 1995 nimi on ollut Hämeenkoski.

Mutta nyt siis Hämeenkosken kirkkoa katsomaan. Se on erikoinen. Mikä sinulle tulee tästä ensimmäisenä mieleen? Aivan oikein! "Kalteritkin" paikoillaan, mutta ei se haittaa. Jotain ylevyyttä tässä kirkossa oli ja on. Jotain yhtäläisyyttä tuossa katon alareunassa on jopa tunnettuun, valtavaan Madeleinen kirkkoon Pariisissa. Tämä tietysti tietyin varauksin. :) Vihreä lämpökeskuksen piippu tosin rikkoo hiukan tuota arvokkuutta.

Kirkko on siis suorakaiteen muotoinen, torniton hallikirkko, jolla on tunnettu suunnittelija. Sen piirsi arkkitehti E. Lohrman ja se valmistui vuonna 1870. Rakennustiteellisesti se edustaa myöhäisempireä.

Kirkkosali on kolmilaivainen, joten sitä voi varauksin nimittää basilikaksi. Täydellinen basilika se olisi, jos keskilaiva olisi sivulaivoja korkeampi, mutta tämän kirkon sali on tasakattoinen. Alttaritaulun on maalannut taidemaalari Alexandra Såltin vuonna 1891.

Kirkon sisäänkäynnin muodostavat kolme vankkaa pyörökaariholvien reunustamaa ovea.

Puisen kellotapulin on piirtänyt Carl Ludvig Engel. Se valmistui edellisen kirkon yhteyteen vuonna 1821.

Osoite: Toijalantie 11, Hämeenkoski

14 kommenttia:

  1. Niinpaljon kun kivi ja tiilikirkkoja ihailen niin tuo on ruma joitakin pieniä yksityskohtia lukuunottamatta. Rakennuksen malli on suora kopio jostain vankilasta. Tuo myrkynvihreä piipunpellitys on kyllä piste iin päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuo varmasti jakaa mielipiteitä ihan paikallisten asukkaidenkin keskuudessa. Sisälle olisi ollut mielenkiintoista päästä, mutta tuon kirkon kohdalla se on astetta vaikeampaa, kun ei ole tiekirkko. Kiitos Harry kommentista.

      Poista
  2. No on tosiaan erikoinen kirkko, tulipa ekaks vankila mieleen :) Jykevä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vankilalta se tosiaan hieman näyttää. :) Kiitos kommentista Kirsti.

      Poista
  3. Jos ohi ajaisin, niin en heti kirkoksi tunnistaisi. Sen verran on outo kirkkomalli.
    Kiitos tuosta tekstista, oli mielenkiintoista tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä se toisaalta on tämän lajin rikkaus kun kuvauskohteet ovat niin erilaisia. Äkkiäpä sitä ainakin itse kyllästyisin, jos vastassa olisi aina samanlaista arkkitehtuuria:) Kiitos Orvokki kommentista.

      Poista
  4. Komea, ulkoa päin karun näköinen kirkko!

    Vanha kellotapuli on kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellotapuli tosiaan pehmentää tuota karua vaikutelmaa ihan mukavasti. Aika erilainen on tyyliltään kirkkoon verrattuna. Kiitos kommentista Minttuli.

      Poista
  5. Geweldig mooi ook de uitleg erbij die maakt het helemaal compleet.

    VastaaPoista
  6. Eri paria on kirkko ja tapuli. Silmäni lepää tapulin kauneudessa. Kirkkoa katsoessa melkeinpä pelottaisi astua sisään, jos vaikka vangitaan.;))

    Tekstissä tuli paljon uutta tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä. Uutta tietoa siinä tuli itsellenikin tämän kohteen selvittelyn myötä. Harmi ettei sisälle päässyt. Netistä löytämieni sisäkuvien perusteella se näyttäisi olevan ihan nätti, mikä kyllä vaikuttaisi sitten osaltaan siihen, millaisena sen näkee ulkopuolelta. Kiitos Liplatus kommentista.

      Poista
  7. Eipä ihan heti kirkoksi uskoisi .... ! Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Ronja! Totta, ei tuo ihan perinteiseltä kirkolta näytä, mutta erilaisuudessa näidenkin kuvien rikkaus. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!