Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on heinäkuu, 2013.

Päivän pilvi

Kuva
Vaikka nyt jo joudunkin olemaan töissä, kesälomalla sain useana iltana nauttia oikein kunnolla toimettomuuden jalosta olotilasta. Oli kerrassaan mahtavaa levittää aurinkotuoli kesäpaikan pihaan, asettua siihen mukavasti seuranaan jääkylmää juotavaa ja järjestelmäkamera... Ai niin, ja hyttysten ininää ja lasten kitinää, tottakai:)

Ai että mitäkö minä sillä kameralla? No, kuvia tietysti. Tämän kesäpaikan yli menee monen kansainvälisen lentoreitin lisäksi Helsinki-Rovaniemi -lentolinja ja aurinkotuolista niitä on pidemmällä putkella ihan kiva bongailla. Ulkomaiset koneet ovat enimmäkseen Tokioon meneviä/sieltä tulevia, mikä minnekin.

Siinä makoillessa alkoi kuitenkin pikkuhiljaa tulla aika pitkäksi, ei niitä koneita nyt sentään ihan sarjana tullut. Niinpä keksin, että kuvataan sitten vaikka pilviä. Ne muuten ovat loppujen lopuksi yllättävän vaikeitakin kaikkine sävyineen ja varsinkin valotuksensa osalta. Helposti jostain kohtaa ylivalottuu. Itse käytin ihan täysmanuaalia näissä, valotin…

Sitkeä pörrääjä

Kuva
Kesällä (kesälomalla) alkoi helikopteri kierrellä ja kaarrella. Oli ilmeisesti ottanut oppia ympärillä pörräävistä paarmoista, kun kiehnasi siinä ympäristössä tuntikaupalla:) Oliko sitten lie Robinsonin kuskilla liikaa polttoainetta, vai ohjaussauva juuttunut ympyränkiertoasentoon:) Tai olikohan kysymyksessä helikopterikortin ajokoulun toinen vaihe, missä testattiin, miten kovaa pyöritystä kuskin pää kestää:)) Tuosta joka tapauksessa luulisi jo hyvinkin nupin sekaisin saavan.

Tässä näkymää, kun ilta oli vielä nuori:


Ja tässä reilu pari tuntia myöhemmin kun havahduin että vieläkin se sitä rataansa kiertää:


Eikä ollut edes kameraa mukana. Kännykällä piti yrittää saada dokumenttia. Sitkeä kuski tuolla kopterilla. Jos karusellissa kuljettaja istuisi kyydissä mukana, tässä olisi hyvä ehdokas kuskiksi!

Tänäänkin näin helikopterin, mutta se lensi kyllä ihan suoraan:) Ehkä oli vähän pakkokin kun näytti olevan Ambulanssisellainen...

Harvinainen menopeli 3

Kuva
Täytyihän sitä näyttelystä se Kuplakin kuvata! Tämän mallin taru oli pitkä: Sitä valmistettiin kaikkiaan 58 vuotta vuosina 1945-2003 !! Alussa mallia valmistettiin Saksassa, viimeiset vuodet Meksikossa, jossa muuten valmistetaan mallin seuraajaakin, Beetleä!


Harvinainen menopeli 2

Kuva
Edellisen kuvan kanssa samasta näyttelystä löytyi myös tällainen. Tätä Morris Minin alkuperäistä mallia valmistettiin niinkin pitkään kuin vuosina 1959-2000! Tässä näyttäisi olevan kysymyksessä Mini Cooper, eli malliston urheiluautoversio. Näillä tällaisilla kai niitä rallivoittojakin on saatu... Tämän yksilön vuosimallista en tiedä mutta hyvin kiilteli tämäkin.


Harvinainen menopeli

Kuva
Kesälomalta eräästä autonäyttelystä bongattua. Tällaisia Fiat 500 -autoja ei takuulla ole maassamme, tai ehkä koko Euroopassa, tämän kuntoisena enää montaa. Erityisen mielenkiintoisena pidän noita takalamppujen suojuksia. Nehän ovat kuin lapsen kumisaappaiden pohjat kantoineen päivineen:)

Takapaksi tai oikeammin, edessähän se tavaratila näissä on, on sen verran pieni, että tässä yksilössä on viisas lisävaruste konepellin päällä.

Perusmallissa 13 hevosvoimaa ja huippunopeus 85km/h !!Strutsinmunia!

Kuva
Näin montaa yhdellä kertaa en muista näitä nähneenikään. Tässä olisi ollut se superlaajakulmalinssi tarpeen. Nyt moni paali jäi vielä kuvan ulkopuolelle.


Jalasjärven kirkko

Kuva
VIIKON 30 KIRKKOESITTELY

Jalasjärvi on noin 8000 asukkaan kunta Etelä-Pohjanmaalla. Suurempana rajanaapurina sillä on Seinäjoen kaupunki.

Jalasjärven kirkko valmistui vuonna 1800. Tämän puisen länsitornillisen ristikirkon vastaavana rakennusmestarina oli kirkonrakentaja Salomon Köhlström. Kirkkoon mahtuu nykyasussaan noin 900 henkilöä. Kristuksen kirkastumista esittävän alttaritaulun on maalannut taidemaalari Aleksandra Frosterus-Såltin. Uudet 30-äänikertaiset urut on rakentanut saksalainen Paschen Kiel Ortgelbau GmbH vuonna 2011.

Kirkon välittömässä läheisyydessä on suuri, 500:n sankarivainajan sankarihautausmaa. Jalasjärvihän oli yksi niistä paikkakunnista, joita viime vuosisadan alkupuolen sodat kohtelivat tuhoisasti.

Jalasjärven kirkko on luokiteltu vuonna 1993 valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi.

Tiekirkko ajalla  10.6.-10.8. su-pe klo 11-18
Osoite: Kirkkotie, Jalasjärvi


Taivaan tulet

Kuva
Kesällä oli ainakin yhtenä iltana taivaalla melkoiset roihut.


Plumpsista sanoi kivi :)

Kuva
Joku viisas joskus sanoi, että hyvään kuvaan ei paljon aineksia tarvita, huonoon ei senkään vertaa :D
Tässä siis kesäloman tuotosta eräältä kauniilta illlalta pienen puron varrelta.


Merellistä idylliä

Kuva
Länsirannikon kirkkokuvausmatkalla viime vuoden heinäkuussa olisi ollut mahdollisuus taltioida sellaisia merellisiä luontokuvia, ettei varmasti ainakaan itselläni olisi moiseen mahdollisuutta pitkiin aikoihin. Aikataulu vain oli niin tiivistahtinen, ettei maisemakuvauksiin jäänyt paljoakaan aikaa. Jotain kuitenkin tarttui tältäkin puolelta mukaan.

Viikon kirkko on Maalahden kirkko. Tässä merellistä maisemaa Maalahdesta, Bergöstä. Tästä eteenpäin kyyti olisi jatkunut lossin voimin.


Päivän kevennys

Kuva
Matalalla profiililla!


Maalahden kirkko

Kuva
VIIKON 29 KIRKKOESITTELY

Kirkkoesittelyissä pysymme edelleen maamme Länsirannikolla. Viime viikolla oltiin Korsnäsissä. Nyt Maalahdessa Korsnäsin naapurikunnassa. Lähes täysin Ruotsinkielisellä alueella ollaan edelleen. Alueella, josta löytyi upeiden merellisten maisemien lisäksi monta toinen toistaan kauniimpaa kirkkoa, jotka olivat vielä kaiken lisäksi kohtuullisen lähellä toisiaan. Seuraavaksi siis upeasti korkealla mäellä näköalapaikalla sijaitseva Maalahden kirkko.

Italialaissyntyisen, sittemmin maahamme muuttaneen ja täällä merkittävän arkkitehtiuran luoneen Carlo Bassin piirtämä uusklassinen puukirkko valmistui vuonna 1829. Pohjamuodoltaan se on tasavartinen ristikirkko. Tämä nykyinen kirkko on järjestyksessä Maalahden kolmas kirkkorakennus.

Empiretyylinen kellotorni valmistui vuonna 1832 arkkitehti Carl Ludvig Engelin piirustusten mukaan. Sen risti kohoaa 44 metrin korkeuteen merenpinnasta ja näkyy kaakkoon 10 kilometrin päähän.

Kirkon alttaritaulu on taidemaalari Alexandra Så…

Matkan pää

Kuva
Ilmeisesti puuhun törmännyt, hyvinhän nämä yleensä osaavat niitä väistellä...


Korsnäsin kirkko

Kuva
VIIKON 28 KIRKKOESITTELY

Pohjanmaalla Pohjanlahden rannalla sijaitsee pieni, reilun 2000 asukkaan Korsnäsin kunta. Se sijaitsee maamme ns. ruotsinkielisellä alueella, ja niinpä alueella on lähes 89 prosentin ruotsia ädinkielenään puhuva enemmistö. Korsnäsin kirkko valmistui vuonna 1831.

Empiretyylinen tasavartinen puukirkko lukeutuu kuulun kirkkoarkkitehdin Carl Ludvig Engelin suunnittelemien kirkkojen joukkoon. Se on järjestyksessä seurakunnan kolmas kirkkorakennus ja rakennettiin aikanaan kirkonrakentaja Heikki Kuorikosken johdolla. Alueella on arveltu olleen kirkko jo keskiajalla.

Kirkon sisällä huomio kiinnittyy hyvin erikoisella paikalla olevaan alttarirakennelmaan ja tuntemattoman tekijän maalaamaan alttaritauluun; Nämä sijaitsevat keskellä kirkkoa ristivarsien kulmauksessa.  Saarnastuoli on peräisin 1600-luvulta. 19-äänikertaiset urut ovat Heinrichin urkurakentamon valmistamat ja vuodelta 1975. Kirkossa on istumapaikat 700 ihmiselle.

Korsnäsin kirkko ja sen lähiympäristö on luo…

Virtaus

Kuva
Pientä puroa pieneltä sillalta kuvattuna.
Takapihan nopea vieras

Kuva
Kyllä se kuva joskus ikkunankin läpi otettuna joskus onnistuu ihan kohtuullisesti. Onneksi sentään oli kamerassa säädöt suurin piirtein kohdallaan ISO 800:sta lukuun ottamatta. No, ainakin valotusajasta tuli lähes yhtä lyhyt kuin tämän linnun vierailustakin :))


Päivän kevennys!

Kuva
Sarja jatkuu taas toistaiseksi. :)


EI SAA KUVATA!

Tyttären uunottama

Kuva
Sillä aikaa kun isukki yritti kuvata erilaisia luonnon ihmeellisyyksiä enemmän tai vähemmän kirjavalla menestyksellä, tuo 9-vuotias tuli ja näppäili muina miehinä tällaisen perhoskuvan tuosta noin vain ja jatkoi matkaansa. Kuudenkympin kameralla! Kuvaa ei ole edes käsitelty muuta kuin pienennetty. Taidan soutaa nyt järven selälle ja kipata koko oman kuvausarsenaalini laidan yli!


Pihlajaveden erämaakirkko

Kuva
VIIKON 27 KIRKKOESITTELY

Pihlajavesi on entinen kunta Keski-Suomen maakunnassa. Se liitettiin vuoden 1969 -alussa Keuruuseen, johon se alunperin ennen itsenäistymistään kuuluikin. Pihlajavedeltä löytyy peräti kaksi kirkkoa. Toinen niistä on varsinainen erikoisuus. Katsokaamme siis sitä.

Tämä kirkko, jota nykyisin sanotaan Pihlajaveden erämaakirkoksi tai vanhaksi kirkoksi, valmistui vuonna 1780. Se rakennettiin keskelle korpea ilman minkäänlaisia lupia :) Lupia kyllä yritettiin hankkia, mutta niitä ei intendenttivirastolta saatu. Tuomiokapitulikaan ei antanut kirkon rakentamiselle hyväksyntäänsä.  Se ei kuitenkaan  paikallisia isäntämiehiä ja torppareita lannistanut ja rakennusprojektiin lähtikin mukaan kymmenen talollista ja neljä torpparia. Vastaavaksi rakentajaksi saatiin kirkonrakentaja Matti Åkerblom. Kirkkoa rakennettiin kaksi vuotta.

Pihlajavedelle valmistui siis kirkko, vaikka sillä ei tuolloin ollut minkäänlaista itsenäistä seurakunnallista asemaa. Pihlajavedestä muodostettiin…

Menneisyyden ongelmat

Kuva
Löytyi lisää heinäseipäitä. Tämä kuva samalla ilmentäköön sitä, miten vielä pari-kolme vuosikymmentä sitten kun kaikki kuivaheinä kuivatettiin seipäillä,  heinänkorjaaja oli täysin luonnon armoilla. Pilvien tummuudesta päätellen tässä on kohta helposti kyseessä II-laadun heinätuote, ehkä jopa III-laatuinen.

Luulen, että hevosia varten näitä heiniä on seipäille kuivumaan laitettu. Nykyisessä karjataloudessa tämä on historiaa. Onneksi, sanoo varmasti moni viljelijä.


Näky menneisyydestä

Kuva
Heinäseipäitä! Näinkin uskomaton näky voi näköjään vielä vastaan tulla. 1980-luvulla nämä olivat vielä suht yleisiä, mutta siitä se näiden sukupuuttoon kuoleminen lähtikin sitten käyntiin vähemmän suuritöisten korjuumenetelmien yleistymisen myötä. Nykyisin heinää ei ymmärtääkseni tarvitse edes kuivattaa varastointia varten, vaan se paalataan tuoreena ilmatiiviisti kelmutettuihin pyöröpaaleihin, siis niihin "strutsinmuniin".