Björköbyn kirkko

VIIKON 19 KIRKKOESITTELY

Edellinen kirkkoesittelyn kohde sijaitsi maamme ruotsinkielisellä alueella ja niin sijaitsee tämäkin. Erona on se, että tämänkertainen kirkko sijaitsee lisäksi saarella, Raippaluodossa Mustasaaressa, Vaasan pohjoispuolella. Saarelle kuljetaan nykyisin mahtavaa Raippaluodon siltaa pitkin. Alueella on 98 prosentin ruotsinkielinen enemmistö, joten käytännössä suomen kieleen ei alueella juuri törmää. Tämä seikka yhdessä idyllisen erilaisen luonnon ja rakennusten kanssa Manner-Suomeen verrattuna saa aikaan erikoisen ulkomailla olemisen tunteen.

Vuoden kyläksi vuonna 2000 valittu Björköby on yksi  Raippaluodon saaren kylistä. Se on uskomattoman kaunista seutua punamultamaalilla maalattuine vanhoine, mutta hyväkuntoisine rakennuksineen ja idyllisine kapeine kyläteineen. Sieltä täältä pilkistää sininen merenlahti. Alue on entistä merenpohjaa ja kesällä hyvin vehreää. Tuntuu epätodelliselta. Ikään kuin Vaahteramäen Eemeli -kirjoista tutut miljööt ovat nyt juuri tässä! 

Björköbyn kirkon suunnittelija jäi itselleni tuntemattomaksi, mutta kirkon valmistumisvuosi on 1859. Se on päätytornillinen puinen pitkäkirkko, johon mahtuu istumaan 250 henkilöä. Kirkko on nimetty Marian kirkoksi keisari Aleksanteri II :n puolison Marian mukaan.

Käynti Raippaluodon saarella oli yksi mieliinpainuvimmista kirkkokuvausmatkoistani. Täällä kannattaa itse kunkin käydä ja ihan kameran kanssa. Parhaimmillaan voi löytää itsensä ja autonsa jopa lossin kyydistä matkalla saaren uloimpiin osiin.:)

Tältä saarelta olen aikaisemmin esitellyt blogissani Raippaluodon kirkon, jonka esittelyyn pääset tästä.

Björköbyn kirkon osoite: Läsarted 2, Björköby, Mustasaari

Kommentit

 1. Kaunis pieni kirkko. Pääsetkö näihin kirkkoihin sisälle kuvaamaan? Kirkot on minusta sisältäkin tosi kauniita. Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvaan kirkkoon olen loppujen lopuksi sisälle päässyt. Läheskään kaikki kirkot eivät ole tiekirkkoja ja vaikka olisivatkin, pitäisi olla juuri oikeaan aikaan liikenteessä että kirkko on auki. Vaikka kirkko olisi aukikin, on suht yleistä, että sisällä ei ole esim. valot päällä tms. jolloin sisäkuvaprojekti on työläs ja aikaavievä lisäsalamoineen. Mielelläni kyllä sisäkuviakin otan milloin siihen vain on mahdollisuus ja olosuhteet asialliset. Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Pikkunätti kirkko. On siinä ollut hommaa kun kaikki laudat on saatu kuskattua saareen. Tapulin katolla koristaa kukko ristin sijaan. En oikein tiedä tuosta värimailman sopivuudest kun pääväri on punainen ja kulmat ja ikkunat on valkoisia. Tapulin luukut lapsenkakan väriset. Hmmm..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Lossilla on rakennustarvikkeet jouduttu saarelle viemään. Just tällaisia vanhan ajan puna-valkoisia olivat useimmat rakennukset saarella. Tämä sopii siihen ympäristöön erittäin hyvin muiden samanväristen rakennusten joukkoon. Luukut olisivat ehkä saaneet vetää eri värillä. Raippaluodon kirkossa muuten kanssa samat värit. Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Kaunis pieni kirkko. Ja minusta tuo puna-valko-väriyhdistelmä juuri tekee siitä niin söpön. Ehkä tapulin luukkujen keltainen väri kertoo jostakin menneen ajan tavasta ja/tai traditiosta.
  Tuo mitä sanoit "ulkomailla olemisen tunteesta" pitää paikkansa. Ne tosi harvat kerran kun olen ollut jossain tuollapäin (mantereen puolella), niin armasta Suomenmaatamme katsoo ihan eri silmin juuri tuon rakennusten erilaisuuden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Söpöhän tuo on ja varmaan sisältäkin suorastaan kodikas:) Kiitos kommentista!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ylivieskan kirkko - Kuvaesittely

Kangasalan kirkko

Keski-Suomen Ilmailumuseossa