Turun tuomiokirkko

VIIKON 45 KIRKKOESITTELY

Kansallispyhäkkömme Turun tuomiokirkko, on maamme ainoa kirkkorakennus, jota voi perustellusti kutsua katedraaliksi. Kirkon tarkkaa valmistumisajankohtaa ei tiedetä, mutta on oletettu sen valmistuneen jo 1200-luvun lopussa.

Koska kirkkoa rakennettiin hyvin kauan, siinä on havaittavissa monia rakennustyylejä, mm. gotiikkaa, uusgotiikkaa ja romaanista tyyliä. Kirkon eteisessä on Turun ensimmäisen luterilaisen piispan, Mikael Agricolan patsas. 
Keskiajalla kirkossa oli 42         pyhimysalttaria. Kirkkoon on haudattu myös monia historian merkkihenkilöitä. Näistä tunnetuimpia on Kaarina Maununtytär, jonka marmorinen sarkofagi sijaitsee lähellä kirkon pääkuoria omassa kappelissaan. Kirkosta löytyy monia muitakin sarkofageja omissa kappeleissaan. Lisäksi kirkon sisältä löytyy 90 muurattua hautakammiota, mutta sinne on luultavasti haudattu kaiken kaikkiaan tuhansia ihmisiä.

Pääkuorissa sijaitsevan alttaritaulun on maalannut taidemaalari Fredrik Westin. Täällä sijaitsevat myös taidemaalari R. W. Ekmanin maalaamat freskot.
Kirkon pääurut ovat suomen suurimmat mekaanisella soittokoneistolla varustetut urut. Niissä on neljä sormiota ja 81 äänikertaa. Äänikertojen hallinta on sähköinen ja se on tietokoneohjattu. Rakentaja on urkurakentamo Veikko Virtanen ja valmistumisvuosi 1980. Muita kirkon urkuja ovat samana vuonna valmistuneet pienehköt Tark' ampujain kappelin urut sekä vuonna 1973 valmistuneet 20 äänikertaiset Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat kuoriurut.
Kirkon etelälehterillä on kesäisin avoinna oleva monipuolinen kirkkomuseo.  

Kirkko on historiansa aikana joko palanut tai muulla tavalla vahingoittunut yli 20 kertaa. Kirkon nykyiset mitat ovat: pituus on 89 m, leveys noin 38 m ja korkeus 44,5 m.

Tornin korkeus on 85,53 m. Kirkon tornissa on Suomen vanhin julkiselle paikalle sijoitettu kello. Siinä on ainoastaan tuntiosoitin.  

Vuodesta 1944 turun tuomiokirkon kellot ovat soineet yleisradiossa keskipäivän hetken merkiksi.

Turun tuomiokirkko ympäristöineen on määritelty erittäin arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.


TIEKIRKKO 1.5.-15.9. klo 9-20 sekä 16.9.-30.4. klo 9-19
Kirkkomuseo Avoinna kesällä klo 9-18 (tiedot 2012)

Osoite: Tuomiokirkonkatu 1, Turku
Kommentit

 1. Kiitos. Tuo on hieno, mutta aivan tajuttoman haastava kuvata. Ulkoapäin liian suuri ja sisältä liian pimeä :)

  VastaaPoista
 2. Tuo kuva uruista on erityisen hyvin onnistunut. Valotus on osunut ihan nappiin. Muutenkin mielenkiintoinen kuvakohde. Otitko sisäkuvat jalustalta?

  -Teemu, Digikuvaaja.net

  VastaaPoista
 3. Muistaakseni monopodin päällä oli kamera. Otin kuvan alunperin hiukkasen alivalotettuna. Sai kuvankäsittelyllä sitten korjailla. Kiitos kommentista ja tervetuloa blogiini!

  VastaaPoista
 4. Suomi on täynnä kauniita kirkkoja, mutta rumiakin löytyy,ne vain on lähes tyhjillään, syyn kyllä tiedän miksi.Minun lapsuuden kirkkoni sijaitsee pohjois-karjalassa tohmajärvellä kirkkoniemessä oleva puukirkko, nyttemmin Turun tuomiokirkko josta olet ottanut hienot kuvat, muuten hienoharrastus kuvata erilaisia kirkkoja, itsellänikin on erilaisia kirkkoja kuvattuna,mutta en ole julkaissut niitä.Kiitos kommentista ja liittymisestä blogiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Pike. Tämä olikin suoraan sanottuna aika haastava kuvattava. Ukoapäin liian suuri objektiiville ja sisältä liian pimeä objektiiville. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ylivieskan kirkko - Kuvaesittely

Kangasalan kirkko

Keski-Suomen Ilmailumuseossa