lauantai 28. lokakuuta 2017

Lappajärven kirkko

Lappajärven ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna 1637. Nykyinen kirkko on järjestyksessä seurakunnan toinen ja sekin valmistui jo 1765, eli se on selvästi vanhempi kuin enin osa säilyneistä puukirkoistamme. Vastaavana rakennusmestarina toimi maineikas Matti Honka. Kirkko tapuleineen ja ympäröivine hautausmaineen sijaitsee kauniilla paikalla kirkkoniemessä Lappajärven rannalla. Katsotaan tarkemmin.

Ulkoapäin kirkko on varsin tyylipuhdas 1700-luvun kirkkorakennus ulkoviisteineen, korkeine kattoineen ja pienine keskihuippuineen. Tässä kuvassa näkyy myös oikeaan sivusakaraan tehty lisäjatkos, jossa sijaitsee kirkon sakaristo. Tämä käsitykseni mukaan lisättiin kirkkoon myöhemmin, vasta 1800-luvulla. Tosin edellä mainittua en saanut mistään luotettavasti varmistetuksi. Jos joku lukija tietää, otan tiedon mielihyvin kommenttikentässä vastaan.

Vuonna 2015 kirkolle tehtiin peruskorjaus, joten se on varsin hyvässä kunnossa. Istumapaikkoja on n. 500. Viereinen

Jos katsot tarkemmin, huomaat jotain tavallisuudesta poikkeavaa; alttari on sakaroiden kulmauksessa ja urut vastaavasti paikassa, jossa alttari yleensä sijaitsee. Järjestely kaikesta päätellen toimii. Pappi on lähellä seurakuntaa ja urkujen viereen mahtuu suurempikin kuoro istumaan mukavasti omaan tilaansa. Vastaavaa järjestelyä en muista aikaisemmin nähneeni.

Saarnastuoli on alkuperäinen ja vuodelta 1765. Nykyisen alttaritaulun maalasi Ilmari Launis 1915. Urkurakentamo Heinrichin valmistamissa uruissa vuodelta 1987 on 22 äänikertaa. Edelliset urut sijaitsivat urkuparvella vastakkaisella puolella kirkkosalia.

Tapuli ei ole yhtä alkuperäisasuinen kuin kirkko, Sitä muuteltiin varsin paljon 1840-luvulla. Rakennusmestarina tuolloin oli Jaakko Kuorikoski. Tapulissa on kaksi kelloa.

Vaivaisukon tekijää ei ilmeisesti tiedetä. Se saatettiin nykyasuunsa tapulin muutostöiden yhteydessä.

Osoite: Kirkkoniemi, LappajärviEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!