sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Simon kirkko

Simon kirkko näyttää nopeasti katsottuna ulkonäöllisesti aika pelkistetyltä. Tätä tehostaa kirkon täysvalkoinen maalaus. Kyllähän tämän silti kirkoksi tunnistaa, vaikka se hieman 1800-luvun erittäin suurelta maalaistalolta näyttääkin. Katsotaan tarkemmin.

Kirkon suunnitteli varsin tunnettu Ernst Lohrmann ja se valmistui vuonna 1846. Itselleni tulee tästä kirkosta mieleen saman arkkitehdin piirtämä Kuhmalahden kirkko, joka löytyy "Kirkkoja Pirkanmaalta" -osastosta tältä samalta sivustolta.

Yhtymäkohdat Kuhmalahden kirkkoon eivät lopu ulkonäöllisiin seikkoihin, vaan ne jatkuvat sisälläkin; Kumpikin kirkko on kolmilaivainen, ns. basilika-tyylinen ja molemmissa on ainoastaan takalehteri. Simon kirkossa keskimmäinen laiva on sivulaivoja korkeampi, kuten aidossa basilikassa kuuluukin. Kuhmalahden kirkossa kaikki laivat ovat samankorkuiset, mutta katto muuten koristeellisempi. Molemmissa kirkoissa salin kattoa kannattelevat suuret roomalaistyyliset pylväät ja molemmissa on tilaa noin neljällesadalle ihmiselle. Molemmat kirkot ovat empiretyylisiä ja molemmissa - niin molemmissa - tapuli on oleellisesti eri tyylinen kuin itse kirkko ja peräisin 1700-luvulta!

Heikki Väänänen rakensi tämän renessanssi-tyylisen kellotapulin Simon edellisen kirkon yhteyteen vuonna 1773.
Kirkon parkkipaikalta löytyi hauska yksityiskohta. On hyvä, että viranhaltijoilla on omia parkkiruutuja, koska aikataulut voivat toisinaan olla niin tiukat, että parkkipaikan etsiminen täpötäydeltä pihalta ei ole kovin hyvä juttu. Sellaisiakin tilanteita on. Tässä kuitenkin jokaiselle työntekijälle on oikein hierarkisesti nimikoitu oma paikkansa, mitä en näiden satojen kirkkokuvausten yhteydessä ole koskaan aikaisemmin nähnyt. Kuvan voi klikata suuremmaksi täyteen kokoonsa.

Kirkko sijaitsee kauniilla paikalla vesistön läheisyydessä Simoniemessä kirkonkylän tuntumassa.

Osoite: Kirkkotarhantie 3, Simo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!