lauantai 8. lokakuuta 2016

Oulaisten kirkko

Tämä kirkko on esitelty joskus aiemmin blogissani, mutta käydessäni paikan päällä kesällä uudelleen, minulla oli mahdollisuus täydentää aiempaa esittelyä usealla sisäkuvalla. Tässä siis esittely uudelleen täydennettynä.

Oulaisissa on ulkonäöllisesti mielenkiintoisen näköinen puukirkko. Lähinnä rakennustaiteellisesti. Kirkko on myös tiekirkko, mikä tarkoittaa, että se on avoinna tilaisuuksien ulkopuolellakin, mikä taas mahdollisti sisäkuvienkin ottamisen tätä esittelyä varten. Katsotaan kuitenkin ensin kirkkoa ulkopuolelta.

Tässä kirkossa on sekä uusklassismin että uusgotiikan piirteitä. Kirkon keskustorni tuo mieleen uusgotiikan, mutta siinä on empire-tyyliset ikkunat. Samoin koko kirkossa. Yleismuoto on korkea ja täyttäisi osaltaan uusgotiikan piirteet. Toisaalta tällaisia jyrkkäkattoisia kirkkoja tehtiin 1600-1700-luvuilla muutenkin. Katsotaanpa kirkon vaiheita tarkemmin.

Kirkon suunniteli ja sen rakennustöitä johti tunnettu kirkonrakentaja Matti Honka. Kirkko valmistui vuonna 1753, jolloin se ei ollut lainkaan goottilaistyylinen. Kirkkoa muutettiin oleellisesti vuonna 1882 arkkitehti F. W. Lüchovin suunnitelman mukaan. Tuolloin katon huipulle lisättiin goottilaistyylinen keskustorni ja kirkko sai samantyyliset, yläosastaan suippokärkiset ikkunat. Uusgotiikka kun oli tolloin muodissa ja kirkosta haluttiin ajan hengen mukainen. Kirkko sai tuolloin myös uuden kivijalan.

Vuoden 1930 peruskorjauksen yhteydessä kirkon alkuperäistä ulkonäköä haluttiin osittain palauttaa ja kirkon ikkunat saivat pyöreät yläosat. Syytä tuohon on vaikea ymmärtää, kun kirkkoa ei kuitenkaan ulkopuolelta muilta osin alkuperäiseen muotoonsa muutettu.

Vieressä oleva tapuli vuodelta 1758 on Matti Jylkän rakentama ja on ilmeisesti kutakuinkin alkuperäisasussaan. Alunperin myös kirkon katon muoto lienee ollut tapulin katon tavoin nykyistä matalampi. Kirkon alkuperäisen muodon on arveltu olleen Kiimingin kirkon kaltainen. Sen rakentaja on sama ja kirkko on muutenkin lähes samaan aikaan rakennettu. Tapuli ja kirkko nykymuodossaan ovat - ainakin omaan silmääni - huomattavan erityylisiä. Katsotaanpa sisälle.

Kirkon sisätilat koristeltiin vuosina 1779-82 katto- ja seinämaalauksilla. Ne ovat pohjalaisen kirkkomaarin, Erik Westzynthius nuoremman ainoat varmasti tunnetut kirkkomaalaukset. Kuvassa kuorissa sijaitseva Kristuksen syntymää esittävä maalaus.


























Myös saman taiteilijan maalaama alkuperäinen alttaritaulu on nähtävissä kirkon sivusakaran seinällä..































Nykyinen saarnastuoli on tyyliltään uusgoottinen. Alkuperäinen näyttävä, niin ikään Erik Westzynthius nuoremman koristelema saarnastuoli löytyy nykyisin Vihannin kirkosta.




























Nykyisen alttaritaulun on maalannut Väinö Blomstedt vuonna 1931.
































Urkurakentamo Hans Heinrichin valmistamat urut ovat vuodelta 1982. Niissä on 28 äänikertaa.

Kirkko on nykyisin hyvässä kunnossa. Se korjattiin perusteellisesti vuosina 2002-2003 250-vuotisjuhlansa kunniaksi.

Kirkon seinämaalaukset ovat kuvapareja. Kuvassa osoittain näkyvä nykyinen sivusakaran ovi on ollut alunperin pääovi. Kirkkosalista katsoen oven vasemmalla puolella näkyvä maalaus esittää taivasta...

...ja oikealla puolella oleva taulu helvettiä. Tämä varmaankin on toiminut hyvänä muistutuksena kirkosta poistuvalle seurakunnalle.

Kirkko on kokenut historian saatossa monia muutostöitä, ja se on hyvinkin kaukana alkuperäisasustaan niin sisältä kuin ulkoakin. Nykymuodossaankin Oulaisten kirkko on erittäin arvokas kulttuurihistoriallinen monumentti. Se on sekä Pyhäjokilaakson että Kalajoen rovastikunnan vanhin kirkkorakennus.






Osoite: Oulaistenkatu 57, Oulainen

4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!