lauantai 7. toukokuuta 2016

Tuuloksen kirkko

Harvoin sää on ollut niin täydellinen kirkon kuvaamista varten kuin kolmisen vuotta sitten Tuuloksen kirkkoa kuvatessani. Vuodesta 2009 Tuulos on kuulunut Hämeenlinnan kaupunkiin. Seurakuntana Tuulos on kuitenkin edelleen itsenäinen, tosin se on osa Hämeenlinnan seurakuntayhtymää, eli talous on yhteinen.

Tuuloksen kirkko on yksi maamme pienimmistä keskiaikaisista harmaakivikirkoista. Istumapaikkoja on 200. Kirkko on omistettu Pyhälle Birgitalle ja sen rakennustyöt aloitettiin ehkä jo vuonna 1478. Puinen kellotapuli valmistui kirkon viereen 1780. Sen rakentajan tiedetään olleen Martti Jaakonpoika.

Vanhin esine kirkossa on Pyhän Birgitan puuveistos 1400-luvulta. Nykyinen alttaritaulu on tuuloslaisen taiteilijan, Hjalmar Munsterhjelmin maalaama ja vuodelta 1863. Aihe on paljon käytetty, Kristus Getsemanessa. Vuodelta 1966 olevat 15-äänikertaiset urut on rakentanut Kangasalan urkutehdas.

Historiallisesti arvokkaassa kirkossa olleet kosteusvauriot korjattiin vuoden 2013 aikana. Samalla kirkko peruskorjattiin. Edellinen peruskorjaus tehtiin 1950-luvulla. Nykyisin kirkko on hyvässä kunnossa.

Kirkkokuja 27, Tuulos, Hämeenlinna

2 kommenttia:

 1. Kaunis kirkko. Ja onneksi säilynyt noilta ajoilta, vaikka mikähän kivikirkon hävittäisi.
  Tuo keltainen kellotapuli on aika suhteeton itse kirkkoon verrattuna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä kivikirkkojammekin muutamia on palanut. Yksi maamme tunnetuimmista taitaa olla vanhassa Vaasassa se iso Korsholman rauniokirkko. Mutta totta on, että kestävämpiä ovat. Kiitos Orvokki kommentista.

   Poista

Kiitos kommentistasi!