lauantai 5. maaliskuuta 2016

Sumiaisten kirkko

Nykyisin Äänekosken kaupunkiin kuuluvan Sumiaisen puukirkko on muodoltaan kahdeksankulmainen keskeiskirkko, jossa on neljä lyhyttä sivusakaraa. Kahdeksankulmainen pohjamuodoltaan "pyöreä" muoto on kirkkorakennuksissa hyvin vanha ja erityisen suosittu se oli bysantin ajalla. Myös Sumiaisten ensimmäinen, vuonna 1802 -valmistunut kirkko oli perusmuodoltaan samankaltainen. Se oli kuitenkin huomattavan lyhytikäinen, koska nykyinen, kuvassa näkyvä kirkko valmistui jo 1890. Sen suunnittelija on arkkitehti Theodor Granstedt.

Edellisestä kirkosta nykyiseen siirtyivät saarnastuoli ja alttaritaulu, joka tosin nykyisin on saanut väistyä kirkon sakastiin uudemman, vuodelta 1901 -peräisin olevan taulun tieltä. Nykyinen alttarirakennela on tyyliltään uusgotiikkaa. 15-nnikertaiset urut vuodelta 1979 ovat Hans Heinrichin urkurakentamon valmistamat. Kirkon istumapaikkaluvuksi ilmoitetaan 350-400 henkilöä. Henkilökohtaisesti luulen, että pienempi noista luvuista on lähempänä totuutta. Kirkon sisätiloista löytyy sekä uusklassisia että uugoottisia tyylipiirteitä, ulkoisesti kirkko on lähinnä uusklassinen.

Intendenttikonttorin piirustusten mukaan rakennettu kellotapuli valmistui jo edellisen kirkon yhteyteen vuonna 1851. Nykyisen kirkon yhteyteen se sopii tyylillisesti hyvin, vaikka hieman erilainen onkin. Tapulissa on kaksi kelloa


Sumiaisraitti 4, Sumiainen, Äänekoski


8 kommenttia:

  1. Todella kaunis puukirkko. Olit ottanut upeat kuva, hyvä kuvakulma!

    VastaaPoista
  2. zo in de sneeuw lijken ze nog mooier dan anders

    VastaaPoista
  3. WOW!! I've never seen a church shaped like this and am quite fascinated by it!!

    VastaaPoista
  4. Tosi syötävän kaunis kirkko ja tämä keltainen väri on kiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kuvissa melkein tyylikkäämpi kuin livenä. :) Kiitos Orvokki.

      Poista

Kiitos kommentistasi!