lauantai 16. tammikuuta 2016

Teiskon kirkko

Teisko on entinen pieni kunta Pirkanmaalla. Vuoden 1972 -alusta se liitettiin Tampereen kaupunkiin. Kauniita maaseutumaisemia Teiskossa riittää edelleen. Ja siellä sijaitsee myös kaunis puukirkko.

Tämä Teiskon järjestyksessään kolmas kirkko valmistui 1788. Sen rakentaja on Matti Åkerblom. Kirkko on ristikirkko, jonka sisäkulmat on viistetty, kuten kuvastakin näkyy. Ulkonäöllisesti sitä on muuteltu lähinnä vuoden 1842 peruskorjauksessa, jolloin mm. ikkunat saivat uuden ilmeen. Yläkulmastaan ajan tavan mukaisesti nykyisen pyöristetyn, veikkaan, mutta en saanut asiaa varmistetuksi.

Sisätiloja muuteltiin ja kunnostettiin vuoden 1906 peruskorjauksessa. Alunperin kaksiosainen alttaritaulu on taiteilija Pehr Sundbergin vuonna 1801 maalaama. Nykyisin sen alaosa on sakastin seinällä. Alttaritaulun vieressä olevat pienemmät taulut on maalannut taiteilija Gabriel Sveidel.

Eniten erikoisuudessaan itseni huomiota kiinnitti ylivoimaisesti alttarikaiteen vieressä sijainnut kaappikello, joka on saatu 1800-luvulla lahjoituksena. Tämä on ensimmäinen kirkko, jossa näen kaappikellon alttaritaulun vieressä! Kirkkosalissa on urkuparven lisäksi myös sivuparvekkeet, jotka nostavat kirkkoon mahtuvan väen määrän 770 henkilöön.

Vuodelta 1981 peräisin olevat 20-äänikertaiset urut on rakentanut Veikko Virtasen urkurakentamo.

Kellotapuli vuodelta 1798 on myös Matti Åkerblomin rakentama. Sen nykyiset kellot hankittiin Hollannista vuonna 1981.






























Kirkon ulkoseinällä sijaitseva vaivaisukko on peräisin 1800-luvulta.

Osoite: Teiskon kirkkotie 114, Teisko, Tampere


12 kommenttia:

  1. Upea kirkko! Sisältä värimaailmasta tuli mieleeni Koskenpään kirkko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katinka. Värimaailman puolesta tosiaan jotain samaa löytyy, kuten myös hieman arkkitehtuuristakin, vaikka kirkkosali muuten aika erilainen onkin.

      Poista
  2. Kellon lahjoittaja on voinut olla joku paikallinen arvohenkilö, siksi niin arvokas paikka. Toisaalta se tuo tuohon kirkkoon jotain kodikkuutta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon mahdollista ja ne vähän ovat olleet nuo lahjoitukset joskus seurakunnille hieman ongelmallisiakin varsinkin, jos lahjoitus on pitänyt sijoittaa tiettyyn paikkaan. Tuohan se varmasti kodikkuutta ainakin siinä vaiheessa, kun se alkaa lyödä. :=D. Erikoinen juttu. Kiitos Tillariina.

      Poista
  3. Hienosti on säilynyt. Hauska lisä esittelyyn on tosiaan tuo kello.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Harry. Varmaan tuota kelloa on moni kirkossakävijä ihmetellyt. :)

      Poista
  4. Hieno on tämäkin kirkko! Mahtava määrä Sinulla onkin jo kuvattuna näitä. Kaappikello on lahjoitettu takaisin kirkolle, ilmeisesti se on joskus kuulunut kirkkoon tai pappilaan ja sitten huutokaupattu pois ja sen takia se on ehkä haluttu laittaa takaisin kunniapaikalle. Ikkunoiden muotoa on kuulemma korjattu 1800-luvun puolen välin paikkeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Nykyään tuskin enää onnistuisi tuollaiselle kunniapaikalle sijoittaminen, mutta ilmeisesti arkkitehtooniset ja tyylilliset säännöt ja pykälät olivat tuolloin hieman väljemmät. :)) Kiitos Mustis.

      Poista
  5. Loistavia nämä sinun kirkkokuvat ja tekstit niistä. Tulisipa kesä nopeasti. Kesällä täytyy itsekkin käydä kuvaamassa kirkkoja, ne ovat joteskii puoleenssa vetäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ja sinähän olet vielä alueella, jossa kirkkoja on paljon lähellä toisiaan. Sisälläkin kannattaa monesti piipahtaa jos kirkko on auki, kuten esim. tiekirkot kesällä kun vain selvittää aukioloajat katso vaikka www.tiekirkot.fi. Kiitos Kommentista Wild Child.

      Poista
  6. Kaunis kirkko ja sisätila on upea, tykkään tuosta värimaailmasta.
    Ja voisiko sanoa että vaivaisukko on "söpö".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Orvokki. Se on, voisiko sanoa, kodikas. Ja vaivaisukkokin on myös vaivaisen näköinen, jos muistat esim. Kalajoen kirkon "vaivaispohatan". :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!