perjantai 23. lokakuuta 2015

Sundomin kirkko

Tällä kertaa Viikon kirkon sijoittaminen maamme kartalle saattaa olla lukijalle hieman tavallista visaisempi tehtävä. Sundom on nykyisin eräs Vaasan kylistä, kaupunginosa, joka on joskus  - pitkän aikaa historiassa taaksepäin - ollut merenpohjaa. Ehkä tästä syystä alue on aivan tavattoman vehreää ja värikästä. Ainakin kesällä. Kylässä on noin 2400 asukasta. Kun maapalloon iskeytyi 520 miljoonaa vuotta sitten suuri meteoriitti, se iskeytyi tälle alueelle. Siitä sai merenpohja alkunsa ja pitkäksi ajaksi. :)

Aikaisemmin Sundom kuului Sulvan kuntaan. Kun kunta lakkasi olemasta vuoden 1973 alussa, se liitettiin Mustasaareen. Tässä jaossa kuitenkin kävi niin, että Sulvaan kuulunut Sundomin kylä liitettiin Vaasan kaupunkiin. Seuraavaksi katsotaan Sundomin kirkkoa.

Sundomissa on kaunis pieni kyläkirkko. Monesti
pieniä kyläkirkkoja katsellessa saa todeta, etteivät ne edusta varsinaisesti, ainakaan tyylipuhtaasti, mitään erityistä arkkitehtuurin suuntaa. Tämä siksi, että noissa on paljon kansanmiesten suunnittelemia ja rakentamiakin kirkkorakennuksia.

Sundomin kirkon ainakin tunnistaa kirkoksi hyvin. Se on myös arkkitehdin piirtämä, mikä johtuu osaltaan siitä, että kirkko on suhteellisen nuori, se valmistui vuonna 1929. Sen piirsi arkkitehti Oskar Berg.

Sisätiloiltaankin kirkko on aidosti kirkkomaisen näköinen. Sieltä löytyvät niin sarnastuoli, alttaritaulu kuin pienet urutkin. Niiden valmistaja on Heinrichin urkurakentamo. Salissa on 240 istumapaikkaa. Oleellinen lisä tilojen käytön monipuolisuuden suhteen on, että kirkon yhteydessä sijaitsee myös seurakuntasali ja keittiötilat.

Satunnaiselle ohikulkijalle kirkko näyttäytyy tästä kuvakulmasta. Nousemalla mäen päälle saa paremmin kokonaiskuvan rakennuksesta.  Erillistä tapulia ei kirkossa ole, vaan katolla on pieni torni. Sitä onko siellä kirkonkelloja, en saanut varmistetuksi.

Sundomintie 83, Sundom, Vaasa

4 kommenttia:

  1. Mukavan näköinen kirkko. Keltainen - ja noin vahva sellainen - ei taida olla ihan jokapäiväinen väri kirkkomaailmassa, vai..
    Muinaishistoriapläjäys oli myös mukava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Orvokki. Kyllä noita vahvan keltaisiakin sentään löytyy, ei hirveän paljon, mutta löytyy kuitenkin. Hiukan vaaleampi keltainen sen sijaan on jo kohtuullisen suosittu 1800-luvun puukirkoissa. Tästä blogista löytyy esim. vahvan keltainen Kärsämäen kirkko ja vähän vaaleampisävyiset Limingan kirkko ja Nivalan kirkko esimerkiksi. Julkaisua odottamassa on aika monta keltasävyistä kirkkoa. :) Mutta ne sitten tulevaisuudessa.

      Poista
  2. Viehättävä puukirkko. Monet kirkot olivat alunperin keltaisia ja varsinkin tapulit, väriä on ehkä vaalennettu uusien maalauksien myötä. Puna- ja keltamultamaalit vaikuttivat perinteisiin tässäkin suhteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on viehättävä, vaikka ei suoranaisesti mitään erityistä tyyliä edustakaan. Kyllä keltainen on ollut suosittu väri kirkoissa. Onko lie se mielletty jotenkin positiiviseksikin väriksi. Nykyisin näin vahvan keltaiset ovat harvemmassa, mutta vaaleampia sen sijaan löytyy sieltä ja täältä. Kiitos Mustis.

      Poista

Kiitos kommentistasi!