torstai 19. kesäkuuta 2014

Kangasalan nähtävyyksiä

Tampereen kupeessa sijaitseva Kangasala on tunnettu Kesäpäivä Kangasalla -laulusta. Tosin tuon laulun luoma tunnelma perisuomalaisesta maalaispitäjästä on nykyisin jo hieman vanhentunut. Kunnan väkiluku on ylittänyt 30 000:n asukkaan rajan ja kasvu on edelleen voimakasta. Kyseessä lienee yksi maamme suurimmista paikkunnista, joilla on kunnan, ei kaupungin status. On sanottu, että paikkakunta haluaa säilyttää asemansa kesäpäivän harjujen pitäjänä, johon tuo kaupunkikuvio sopisi huonosti. Saapa nähdä, kuinka lähitulevaisuuden mahdolliset kuntaliitokset asetelmia muuttavat. Tampereen seudullehan on näitä eräänkinlaisia kaavailuja ollut ihan valtiovallan tahoja myöten.

Tämä matkailunähtävyyksien lista ei ole ollenkaan täydellinen, vaan paremminkin muutamia poimintoja sieltä täältä. Tarkempia osoitteita en tässä yhteydessä tarkemmin anna, ne löytyvät helposti googlettamalla. Samoin mahdolliset aukiolojajatkin, jos kohteessa sellainen on.

1700-luvulla valmistunut harmaakivikirkko, Kangasalan pääkirkko on, varsinkin sisätiloiltaan, poikkeuksellisen upea. Tätä ei kannata jättää väliin. Kirkko on tiekirkko ja paikalla on opaskin.

Tätäkään ei kannata jättää väliin; Kiljusen herrasväen luojan, kirjailija Jalmari Finnen hauta Kangasalan kirkkoa ympäröivällä, ns. vanhalla hautausmaalla.

Aivan keskustan tuntumassa sijaitsee myös Kangasalan Lepokoti, jossa monet kuuluisuudet ovat historian saatossa viettäneet rentouttavaa lomaa. Sibeliuksellekin tämä oli tuttu paikka...

Valtavan kokoisella viime vuosisadan alusta peräisin olevalla puutalolla on niin moni-ilmeinen historia, etten sitä ala tarkemmin käymään tässä läpi. Lisää voitte halutessanne katsoa vaikka tästä linkistä

Toinen vielä huomattavasti suurempi yhtenäinen rakennus on Pikonlinnan entinen syöpä- ja keuhkotautisairaala. Rakennus ilmentää hyvin viime vuosisadan alkupuolen sairaala-arkkitehtuuria. Erityisen merkille pantavaa tässä on kaikenlaisten parvekkeiden lähes täydellinen puuttuminen.

Kangasala on tunnettu monista harjuistaan ja niillä sijaitsevista näkötorneistaan. Tässä ihan keskustassa sijaitseva Kirkkoharjun näkötorni (jonne nouseminen autolla on jo melkein vuoristoradan veroinen kokemus). Muita näkötorneja löytyy Vehoniemenharjulta ja Keisarinharjulta sekä Haralan- ja Vehoniemenharjulta. Lisäksi on vielä pieni näkötorni Pohtiolammella. Se sopinee lintujen (mm. sääksen!) kuvaamiseen ja -bongaukseen näistä parhaiten. Lisätietoja ja tornien sijainteja voit katsoa tästä.

Haralanharjun näkötornissa Topelius kirjoitti muuten sanat Kesäpäivä Kangasalla -lauluun!

Kangasalla sijaitsee peräti kaksi maamme merkittävää automuseota; Vehoniemi (kuvassa) ja Mobilia. Molemmat erittäin käymisen arvoisia paikkoja kaikille autoista, tekniikasta ja historiasta kiinnostuneille. Molemmista löytyvät myös tasokkaat kahvilat taukohetken pitämiseen. Vehoniemen museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Kuvassa automuseo Mobilia. Ja pihassa muinainen edustusauto kiiltävämpänä kuin kenties koskaan menneisyydessään. Olisiko muuten peräti presidentin entinen virka-auto, pieni epäilys on!

Molemmat automuseot sijaitsevat järven rannalla; Vehoniemi Roineen rannalla ja mobilia Längelmäveden. Tässä näkymää Mobilian rannalta.

Ja tässä näkymää Vehoniemen automuseon näkötornista hieman kauempana rannasta. Täältä on komeat näkymät. Tässä Roine, toisaalle katsottaessaa näkyisi Längelmävesi.

Marjamäen pajutilalla paju taipuu melkein mihin vain. Uskomaton käyntikohde. Katso lisää tästä.

Päivitys 10.8.2014: Pajutila sulkee ovensa syksyllä 2014, ellei jatkajaa toiminnalle ennen sitä löydy.
Yksi valokuvaajien suosikkipaikoista sijaitsee Kangasalan keskustasta muutamia kilometrejä Sahalahden suuntaan. Täällä onnistuu niin maisema- kuin lintukuvauskin. Vesistö on Längelmävesi.

Luterilaisia kirkkoja Kangasalla on neljä. Kuvassa kaunis Sahalahden puukirkko.

Sahalahden puolelta löytyy lisäksi vanha, mutta nykyisin varsin edustavassa kunnossa oleva suojeluskuntatalo Kontula. Valitettavasti kuva siitä ei ehtinyt tähän julkaisuun. Suuri rakennus on nykyisin monien tapahtumien keskipiste ja koko Pirkanmaan suosituimpia häiden viettopaikkoja.

Tässä aivan hiljattain blogissani esitelty Kuhmalahden kirkko!

Erittäin idyllinen Vehkajärven kirkko sijaitsee aivan Kuhmoisten rajan tuntumassa pienen hautausmaan ympäröimänä. Yritän esitellä tämän tarkemmin blogissani syksyn aikana. Sisältä se on todella uniikki syvine lapin väreineen. Avoinna kirkko on kesäisinkin valitettavasti vain toimitusten yhteydessä. Tosin jo pelkkä käynti sen rauhaa huokuvalla linnunlaulun täyttämällä hautausmaalla on kokemus jo sinänsä.

Siinäpä ne tärkeimmät? - No en tiedä, mutta ainakin nyt jotain.:) Katselkaahan ympärillenne kun paikkakunnalla käytte.

.
6 kommenttia:

 1. Hieno esittely Kangasalan mielenkiintoisimmista kohteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! Varmaan löytyy lisääkin mielenkiintoisuuksia ja enen kaikkea komeita maisemapaikkoja, mutta tässä ainakin jotain.:)

   Poista
 2. Hienosti esittelit Kangasalan.
  Myös Längelmävesi ja Roine todella tuovat heti mieleen sen valssin, ja ovatkin tosi upeita vesiä.
  Itse nähtävyydet ovat komeita kohteita, muuten tuo Kangasala taitaa sittenkin olla pieni taajama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeita maisemia riittää. Kangasala ei ole ollenkaan pieni taajama, aika vähän maassamme on sellaisia KUNTIA, joiden väkiluku on yli 30 000! Olisi varmasti saanut kaupunkioikeudet ajat sitten, mutta kuten sanottu, haluaa säilyttää tuon "kesäpäivän pitäjän" -statuksen. Siihen tuo kaupunkikuvio sopisi huonosti.

   Poista
 3. Hieno esittely.
  Kangasalalla näyttää olevan monia mielenkiintoisia kohteita sekä kauniita maisemia.
  Liian vähän tulee kierreltyä omassa maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vielä monta kohdetta varmasti jäi esittelemättä ja selittelemättä.:)

   Poista

Kiitos kommentistasi!