lauantai 22. maaliskuuta 2014

Pispalan kirkko

Tampereen Pispala on ainutlaatuinen. Samaa voisi ehkä sanoa Pispalan kirkosta. Pispalan harjuille johtavien teiden ylä- ja alamäet näkyvät ehkä sen muotoilussa. Ainakin se sijaitsee harjuisessa maisemassa, kuten kaikki muukin Pispalassa.

Pispalan ensimmäinen kirkko oli rakennettu alunperin rukoushuoneeksi ja muutettiin kirkoksi vuosien 1951-1952 -välisenä aikana tehdyissä korjauksissa ja muutostöissä. Tuolloin rakennettiin sen yhteyteen mm. kellotapuli. Tällä kirkolla oli tarkoitus selvitä pitkälle tulevaisuuteen, mutta se tuhoutui tulipalossa vuonna 1968.

Uusi kirkko päätettiin rakentaa vuonna 1949 -valmistuneen Pispalan seurakuntatalon yhteyteen. Nykyinen kuvan kirkko valmistui vuonna 1971. Arkkitehtinä oli Jaakko Ilveskoski.

Tätä kirkkoa kuvatessa saa olla tarkkana, sillä helposti tulee kuvanneeksi sitä etupihalta käsin, jolloin kuvassa itse asiassa näkyy ainoastaan suuren seurakuntatalon julkisivu. Vaikka pääsisäänkäynti kirkkoon onkin seurakuntatalon aulatilojen läpi, varsinainen kirkko kuitenkin sijaitsee seurakuntatalon takana ja sitä kuvatakseen täytyy siis mennä kameroineen sinne.

Kirkkosalissa on 330 istumapaikkaa. Uudet 24-äänikertaiset urut ovat Porthanin urkurakentamon valmistamat ja vuodelta 2011.

Kirkkosalin saarnastuoli ja keskiaikainen ristiinnaulitun kuva saatiin pelastetuksi vanhasta kirkosta. Varsinaista alttaritaulua kirkossa ei ole.

Kirkon yhteydessä sijaitseva seurakuntatalo tekee kirkosta eräänlaisen "monitoimikirkon", vaikka kirkkotilaa itsessään ei olekaan sellaiseksi rakennettu.



Osoite: Pispalan valtatie 16, Tampere


6 kommenttia:

  1. Taisi ripsaista hieman vettä kuvauspäivänä:) Erikoiset muodot kirkolle mutta pidän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hieman erikoinen. Kuva parin vuoden takaa, tulihan sitä vettä. :) Auton sisätiloista käsin kuvattu. Kiitos Harry.

      Poista
  2. Erikoisen näköinen, mutta ei niin silmäähivelevä kuin ne "vanhat" kirkot.
    Tähän, kuin moniin vastaaviin, täytyisi tutustua paikanpäällä saadakseen tuntuman sen kauneuteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on edukseen enemmän sisäpuolelta, mutta sinne en kuvauspäivänä sisälle päässyt. Kiitos Orvokki.

      Poista
  3. Vanhaikaisten kirkkojen arkkitehtuuri kiehtoo silmääni enempi.
    Täällähän on myös tämänkaltainen betoniloota kirkko.

    Vaikka eihän tärkeintä ole ulkokuori, vaan se hengen sanoma sisätiloissa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin kyllä kuvaan vanhempia kirkkoja enemmän mielelläni. Taitaa muuten tuossa seurakunnassa olla kaikki sen kolme kirkkoa enemmän tai vähemmän tällaisella muotoilulla toteutettuja. Aiemmin blogissani olen julkaissut niitä toisen, Lielahden kirkon. Kiitos kommentista Liplatus.

      Poista

Kiitos kommentistasi!