lauantai 1. maaliskuuta 2014

Pälkäneen rauniokirkko

Aivan valtatie 12 varrella Pälkäneellä keskellä peltomaisemia sijaitsee aikoinaan hylätty kirkkorakennus. Tämä Pälkäneen rauniokirkko, jota myös Pyhän Mikaelin kirkoksi kutsutaan, rakennettiin todennäköisesti aivan 1400-luvun viimeisinä vuosina.

Hiekkamaalle rakennetun kirkon perustus alkoi kuitenkin pettää ja seinien ensimmäiset vakavat halkeamat ilmaantuivat 1740-luvulla. Vuonna 1839 hieman keskustasta syrjässä ollut huonokuntoinen harmaakivikirkko hylättiin täydellisesti Pälkäneen uuden kirkon valmistuttua. Kirkon katto sortui vuonna 1890 raivonneessa myrskyssä. Siitä asti rakennus on ollut kattoa vailla.

Kirkonraunio todettiin vuonna 1999 niin vaaralliseksi, ettei sen muurien sisäpuollelle olllut enää turvallista mennä. Muutama vuosi sen jälkeen toimitettujen korjaustöiden jälkeen käyttökielto purettiin. Myös kirkon kattamisesta on ollut monenlaisia sunnitelmia, mutta toistaiseksi mikään niistä ei ole edennyt käytännön toteutuksen asteelle.

Rauniokirkon asioita ajamaan perustettiin vuonna 2002 Pälkäneen Vanhankirkon suojeluyhdistys. Saapa nähdä, näkeekö tämä kirkonraunio joskus vielä uuden elämän. Tällä hetkellä suurempia suunnitelmia kirkolle ei kuitenkaan ole luvassa.

Osoite: Rauniokirkontie, Pälkäne






8 kommenttia:

  1. Meillä ei liiemmälti ole raunioita, verrattuna nyt esim manner-Eurooppaan. Niin että yksi tälainen rauniokirkko sopii hyvin. Raunioilla on salaperäinen kaiku ja ne saa aina mielikuvituksen laukkaamaan enempi kuin ehjät rakennukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta muuten tuokin. Ja myös mielenkiintoisia kuvauskohteita. Kyllä näitä joitakin maastamme löytyy. Tunnetuin taitaa olla Korsholman suuri rauniokirkko Mustasaaressa Vaasan liepeillä. Kiitos Orvokki kommentista.

      Poista
  2. Toivottavasti korjaukseen löytyisi rahaa ja puuhamiehiä asiaa ajamaan. Hienonnäköinen kuvassa on., eikä tosiaan meidän maassamme noita raunioita liiemmälti ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärtääkseni tämä haluttaisiin toisaalta säilyttää rauniokirkkona, mutta toisaalta pitää huoli siitä, ettei se "raunioidu" enempää ja että sitä olisi turvalista myös käyttää. Siinä melkoinen yhtälö ratkaistavaksi. Viimeisin suunnitelma oli ymmärtääkseni tehdä kirkkoon eräänlainen lasikatto joka ilmentäisi hyvin sitä, ettei se ole alkuperäinen vaan lisätty. Tuokin suunnitelma taisi kariutua lopullisesti. Kiitos kommentista Minttuli.

      Poista
  3. Upea kuva raihnaisesta kirkosta.

    Se voi olla, että tulee niin kalliiksi, että jää korjaamatta.
    Hienoa olisi jos pelastuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ja epäilen, että myös museovirastolla on näissä sanansa sanottavana, mikä voi vaikeuttaa entisöimistä osaltaan huomattavastikin. Kiitos kommentista Liplatus.

      Poista
  4. Kiitos Seijastiina. Jonkin suodattimen läpi tuo kuva tuli joskus vedettyä. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!