tiistai 22. lokakuuta 2013

Panoraamaa ja RAW:ia

Olen innostunut tässä myöhäissyksyn aikana kahdesta asiasta. Toinen on useamman kuvan yhdistävät panoraamat, joilla saa laajoja näkymiä luontokuvauksessa. Toinen on RAW-kuvaus. Yleensä esim. noissa kirkkokuvissa näiden suurten raakakuvien etu ei pääse esille, koska kohteet harvoin ovat niin vaativia värimaailmaltaan tai yksityikohdiltaan, että lopputuloksessa sen kiistatta huomaisi. Luontokuvauksessa RAW-kuvan edut tulevat paljon paremmin esille. Hämärässä otettu kuva on kohinattomampi, tarkempi ja ennen kaikkea sitä pystyy työstämään huomattavan paljon tavallista j-peggiä enemmän. Kiistattomat edut tulevat esim. valotuksen säädössä. Tämäkin kuva oli alunperin lähes pimeä. Sain jopa värejä näkyville sekä saarelle että horisontin metsään! jpg-kuvaa muokkaamalla tämä temppu olisi tuskin onnistunut. Täytyypä harkita, josko siirtyisin täysin raw-kuvaajaksi. Pokkari ja järkkäri tuottavat tuota molemmat. Kännykkä ei, mutta sillä otankin lähes pelkästään panoraamaa, joissa se toimii ihan hyvin sellaisenaan.

Tässä siis hyvin pimeää syysiltaa raw-kuvasta "kirkastettuna".


Alla vielä kännykällä eilen kuvattua panoraamaa. Tämä on valmistettu kolmesta kuvasta. Ehkä jossain vaiheessa saan tehtyä se aidon "ypäripyörivän" panoraaman!
13 kommenttia:

 1. Vau, miten hienosti olet iltakuvaa kirkastanut!!

  VastaaPoista
 2. Ei uskoisi että alkuperäinen saarikuva olis ollut "pimeä". Nyt se on suorastaan upea. Täytyy alkaa uskoa RAW kuvien paremmuuteen ja muokattavammuuteen.
  Eikä tuossa panoraamassakaan mitään vikaa ole, pelto näyttää vain hieman pyöreästii auratulta. Mutta enhän tiedä joskos maamiehet tekee niin oikeesti.. :)

  VastaaPoista
 3. No olet antanut pikkusormesi rawille, paluuta ei ole. Tervetuloa joukkoon kummaan! :)

  VastaaPoista
 4. Sinun käsissäsi RAW kuvasta tulee vaikka mitä. Itsekkin kuvaan Rawina kaikki, vaikka en niin hyvin tuota Lightroomia hallitsekkaan. Upeaa jälkeä.

  VastaaPoista
 5. Upeat, "kirkastettu" järvimaisema ja panoraamakuva !

  VastaaPoista
 6. Kiitos kovasti taas kaikille teille kommenteista! Totta! Paluuta tuskin täysin jpg:n pariin on. On tuo RAW-formaatti niin uskomaton nimen omaan tuon valotuksen muokkauksen suhteen. Seuraavaksi alan kokeilla, saavutetaanko sillä oleellista etua myös noissa kirkkojen kuvauksissa. Ehkä ainakin silloin kun otan yökuvaa. :) Maisemakuvauksissa Raw-kuvien edut ovat ihan kiistattomat. Tästä se etenee!

  Orvokki, hyvä huomio. Eipä tullut katsottua, miten "pyöreä" tuo pellon kuvio oli. Muuten kuva mielestäni on aika sellainen, kuin se luonnossakin on.

  VastaaPoista
 7. Olen itsekin koettanut jotain maisemia kuvata RAW kuvina joitakin, otan sillätavoin molempina jpeg ja raw kuvat.
  En oikein hallitse sitä muokkausta kylläkään mielestäni.
  Upea kirkastettu kuva ja panoraama taas kaunis, minun makuun.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommentista Seija. Lataa ilmainen Picasa jos et ole niin jo tehnyt. Sillä pääsee mukavasti alkuun myös raw-kuvankäsittelyn kanssa. Helposti ja yksinkertaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On minulla Picasa, en tiennytkään että siinä voi tehdä RAW kuvia.
   Elements 10 on mulla myös, mutta en oikein osaa käyttää siinä raw muokkausta, aina menee värit ihan syvältä.
   Ja poistan ne ja valitsenkin sitten jpeg kuvan lopulta.

   Poista
 9. Ylemmässä kuvassa on tosi vahva tunnelma ja panoraamakuvakin mielyttää silmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! Nyt onkin keli ulkona huomattavasti huonompi kuin näissä kuvissa. :)

   Poista
 10. Rawaillut olen myös lightroomin otettuani käyttöön.
  Kyllä Raw mahdollistaa enempi kuin jpg kuva.
  Jotkin kameran asetukset lipsauttavat väliin huomaamatta jpg. tiedostoksi kuvaa ottaessa.

  Upea kuulakas kuva.

  Mihin tämä maailma menee, kun kännykälläkin saa hienoja panoraamoja.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin alunperin erittäin kamerakuvausvastainen. Nokia Lumia on jonkin verran onnistunut kääntämään päätäni erityisesti sen loistavien panoraamaominaisuuksien ansiosta. Nykykameralla saa ihan käypiä kuvia, mutta kuvankäsittelyssä pitää monesti olla valmis näkemään enemmän vaivaa kuin oikealla kameralla. Kameran kuvista myös itselläni menee huomattavasti suurempi prosentti roskiin kuin oikealla kameralla otetuista. :)

   Kuitenkin nykyiset kamerakännykät ovat loistavia siinä mielessä, että kuvausväline on aina mukana ja kyllähän silläkin ihan tyydyttävää jälkeä saa ja jopa hyviäkin panoraamoja!

   Kiitos Liplatus kommentista!

   Poista

Kiitos kommentistasi!