lauantai 14. syyskuuta 2013

Oulun Tuomiokirkko

Taas sitten vaihteeksi viikon kirkon pariin. :) Tällä kertaa vuorossa on Oulun tuomiokirkko. Joskus on kysytty, mistä tuo sana "tuomiokirkko" oikein tulee. Se on käännösvirhe sanasta dom church, joka taas tarkoittaa piispan kotikirkkoa. No, suomalaiset käänsivät sen ja... niin, tuomiokirkoksi se aikanaan vääntyi.:)

Oulun kaupungin kirkko valmistui alunperin vuonna 1777 ja se sai nimekseen Sofia Magdalenan kirkko. Kirkon suunnitteli ja sen rakennustöitä johti ruotsalainen rakennusmestari Daniel Hagman. Kirkkoa ei siis alunperin rakennettu tuomiokirkoksi, mikä on sinänsä hyvin yleistä maamme muidenkin tuomiokirkkojen kohdalla.

Yöllä 23.5.1822 -syttynyt tulipalo tuhosi Oulun kaupungin miltei kokonaan. Myös kirkko tuhoutui niin, että siitä jäivät pystyyn vain kiviseinät. Irtain ehdittiin onneksi palavasta kirkosta pääosin pelastaa.

Kirkko rakennettiin uudelleen alkuperäiset kiviseinät säilyttäen. Arkkitehti C. L. Engel laati kirkon piirustukset. Uusi suunnitelma oli hieman erilainen kuin edellinen; Siinä kirkko sai keskuskupolin ja tornin. Myös kattorakenteet olivat erilaiset. Kirkko valmistui vuonna 1832 ja sen korkea torni kolme vuotta myöhemmin.























Kirkko edustaa nykyasussaan uusklassista tyyliä. Sisätiloihin leimaa antavat suorat linjat, vaaleat pinnat, marmoroinnit ja kultaukset. Ne luovat kirkkosaliin arvokasta tunnelmaa. Nykyisin kirkossa on runsaat tuhat istumapaikkaa.
























Alttaritaulun on maalannut taiteilija, hovimaalari R. W. Ekman Pariisissa vuonna 1859. Kuoriseinän ikkunoiden lasimaalaukset hankittiin Ruotsista vuonna 1898.

Kangasalan urkutehtaan rakentamat pääurut ovat vuodelta 1938. Äänikertoja niissä on 62. Urkujen fasadi on peräisin edellisistä uruista vuodelta 1841. 

Urkurakentamo Veikko Virtanen rakensi kirkon kuoriin 18-äänikertaiset kuoriurut vuonna 1983.
Kirkossa on lisäksi Stig Lundmarkin vuonna 1999 valmistama cembalo.


























Tuomiokirkon aseman kirkko sai vuonna 1900, kun Ouluun asetettiin piispanistuin.







Osoite: Kirkkokatu, Oulu

14 kommenttia:

  1. Kerrassaan upea kirkko kaikkineen.
    Hyvä esittely ,kiitos.

    VastaaPoista
  2. Ompa kaunis kirkko sisältä. Ei nyt hullumpi ole ulkopuoleltakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ulkopuolelta aika paha kuvattava, torni on niin korkea ettei mahdu kuvaan kuin voimakkaalla laajakulmalla ja kauempaa taas tulee helposti kuvaan liikennevaloja yms. Mutta tuo on hieno kirkko silti. :) Nopeasti eräällä kyläreissulla tuli käytyä kuvaamassa kesällä joskus ennen iltayhdeksää. Kiitos Kirsti.

      Poista
  3. Joudut tuomiolle kirkossa. Mm. Häät:) Hieno kirkko ulkoa ja sisältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, häät on myös oikeudellinen toimitus. Mutta tuolla tuomio-sanalla ei alunperin kuitenkaan sitä haettu. Kyllähän nämä tuomiokirkot sinänsä ovat niitä vähän näyttävämpiä kirkkoja sinänsä ja vihkikirkoina yleensä suosittuja. Kiitos Harry.

      Poista
  4. Hienosti esittelit kirkon. Kaunis on sisältä.
    Nuo "oikeat" Domit Euroopassa on vähän toista kokoluokkaa. Mutta sanan sisältöhän ratkaisee.. Tuomiolle joutuu itsekukin taivaanportilla, joko hyvään tai pahaan.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On sitä joskus tullut tosiaan "oikeassakin" Dom:issa käytyä:) Kokoluokka on monesti maailmalla isompi, mutta toisaalta ainakin valokuvaajalle nämä hitusen pienemmät ovat helpompia tapauksia.:) Sen olen huomannut, kun tuota maamme ainoaa "katedraalia", Turun tuomiokirkkoa olen kuvannut ja todennut ettei mikään laajakulma tahdo riittää:) Toisaalta, näitäkin on monen kokoisia ja tämäkään ei ole pieni, jos vertaa esim maamme pienimpään, Porvoon tuomiokirkkoon. Kiitos komentista, Orvokki.

      Poista
  5. Näin entisenä oululaisena tämä postaus lämmittää erityisesti mieltä. Paljon oli sellaista mitä en tiennyt, kiitos valistuksesta. Alunperinhän olin kuitenkin kotoisin Reisjärveltä, ollaan siellä parhaillaan. Käytiin katsomassa paikallista kirkkoa, joka on remontissa. Yleisväri on muuttunut aavistuksen tummemmaksi, mutta vastaavasti tummia yksityiskohtia on vaalennettu. Katto on myös muuttamassa väriä punaisesta ruskeaksi, mutta tällä hetkellä harmaan peltikaton karkaisu kestää kuulemma kaksi vuotta ennen kuin sen voi maalata lopullisella värillä. Tervetuloa sitten ottamaan tänne uudet kuvat niiden entisten täällä ottamiesi kuviesi tilalle (joita et ole vieläkään julkaissut). :) Uusimmassa Reisjärvi-lehdessä oli muuten juttua ja kuvia Reisjärven kirkon historiasta, kiinnostaisko? Voisin periaatteessa scannata ja...

    VastaaPoista
  6. Kiitos, Pasi kommentista! Nämä kirkkoesittelyt on itse asiassa kohtuullisen työläitä. Tietoa pääsääntöisesti on saatavilla, mutta sen oleellisen löytäminen ja tiivistäminen ottaa monesti aikaa, joskus aika paljonkin. Pyrin myös tarkistamaan asioita useasta lähteestä. Mutta sinänsä tämä historian penkominen on ihan mielenkiintoista..

    Tuo Reisjärven kirkkokuvani oli sen verran syksyinen, että ajatelin julkaista sen nyt syksyn aikana. Onneksi en kuitenkaan vielä ehtinyt vääntää tekstejä, jos se kirkko on noinkin paljon muuttunut/muuttuassa. Ensi kesänä täytyy yrittää käydä ottamassa aurinkoisella säällä uudet kuvat, kun on sinne Pohjois-Pohjanmaalle kulkua. Toivottavasti remppa on siihen mennessä ohi:) Eli ei tule sitten Reisjärven kirkoa, vieläkään:)

    Mutta jos sulla on tuosta tietoa, niin lähetä vaan. On huomattavasti helpompi aikanaan työstää, kun on varmaa tietoa historiasta ja nykytilasta. Pistä tulemaan jpkfoto (ät) gmail.com. Kiitosta kovasti ja nauttikaa Reisjärven maisemista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos se lehti on vielä tallessa, niin skannaan ja lähetän huomenna. :)

      Poista
  7. Tämä kirkko on minulle joltisenkin tuttu ulkoapäin. Ovet ovat olleet lukossa ne kerrat, kun olisi ollut itsellä mahdollista piipahtaa sisällä.
    Kaunis kirkko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa kirkossa on ihan fantastisen pitkät "aukioloajat" kesällä. Kannattaa silloin poiketa katsomaan. Perusilme on sisällä toisaalta aika karu ja pelkistettykin, mutta sitä täydentää hienosti sopivan koristellut yksityiskohdat, esim alttaritaulu, saarnatuoli ym. Kiitos kommentista Aimarii.

      Poista

Kiitos kommentistasi!