lauantai 1. kesäkuuta 2013

Haapaveden Tsasouna

Tällä kertaa esittelyssä on Kiuruveden ortodoksisen seurakunnan omistama Neitsyt Marian syntymän tsasouna Haapavedellä. Haapaveden Kytökylässä sijaitseva tsasouna valmistui vuonna 1962. Rakennus ei ole monista kirkoista tutusta huvimaja-tyyppisestä päätytornistaan huolimatta kirkko, vaan rukoushuone. Muodoiltaan se edustaa karjalaista tsasounarakennusperinnettä. Meiltä suomesta löytyy kaikkiaan 69 tsasounaa, joten yleinen näky tsasouna ei maisemissamme ole. Enin osa tsasounista sijaitsee itä-suomen alueella, missä ortodoksisuus on maassamme voimakkainta.
Näennäisesti yksinkertaisesta arkkitehtuuristaan huolimatta Haapaveden tsasounasta löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia. Näitä ovat esimerkiksi sahanteräkuviolla koristellut räystäslaudoitukset ja monimuotoiset, ehkä venäjältä vaikutteita saaneet ikkunapuitteet. Nämä molemmat tulivat tähän tsasounaan vuoden 1997 -peruskorjauksessa. Tornin huipulla kohoaa ns. ortodoksinen risti. Se tunnetaan myös nimellä venäläinen risti.  

Vuonna 2003 rakennus sai ulkovalaistuksen. Tsasouna ei sijaitse Haapaveden keskustassa, vaan seitsemän kilometrin päässä maaseudun rauhassa.


Osoite: Kytökyläntie 724, Haapavesi

9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tästä voisi tosiaan sanoa että se on söpö :). Kiitos Kirsti!

   Poista
 2. Tosiaan söpönen. Enpä ole tiennytkään että tsasounia löytää noinkin monta. Meilläpäin ortodoksikirkkoja ja tsasounia on paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä sentään on, mutta itärajan tuntumassa niistä on moni. Nuo on aika mielenkiintoisia ja selvästi monessa näkee, mistä päin vaikutteet on saatu. Kiitos Minttuli!

   Poista
 3. Pikkunätti kirkko. Tuossa pitkällä seinällä on kyllä ihan hämärä muurattu pilari. Luulin sitä ensiksi piipuksi mutta ei se ollutkaan. Oliskohan sisällä jotain painavaa jota se tukee? Ihan outo tekele ja tarkoitus ei kyllä selviä kuvasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkillinen on tosiaan. Tuonnekaan kun ei sisälle päässyt kurkistamaan. Mihin kummaan tuota tarvitaan? Aina löytyy uusia erikoisuuksia. Kiitos Harry!

   Poista
 4. Yhdyn edelliseen kommenttiin, minuakin jäi tuo muuraus mietityttämään ja jotenkin ei sopinut tuohon muuhun ulkonäköön joka tosian sievä :) kaunis kuva.

  VastaaPoista
 5. Juu, ei valkene kyllä tännekään tiilimuurauksen tarkoitusperät, mutta on se kuitenkin hieno kirkko. Ja hyvä kuva siitä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista, Sarppu ja Jaska! Joo, ainakin ilma oli tosi hyvä kun tuota kuvattiin. Saas nähdä jos kesälomalla tulisi käytyä tuolla suunnalla. Voisi yrittää selvittää tuon muurauksen tarkoitusta, vaikka veikkaankin että mökin ovet ovat tuolloinkin tiukasti kiinni :))

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!